Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

RUANG PEJABAT YANG SUPER KOOL!!!

Pernah mengimpikan suasana kerja atau ruang pejabat yang menarik dan kool? Aku rasa di Malaysia tidak mungkin ada suasana kerja yang kool selain dari tekanan kerja yang melambak, ruang kerja atau workspace yang sempit dan kecil lagi menyesakkan dan juga KPI-KPI yang perlu dikejar pada setiap hujung bulan, setiap enam bulan atau setiap hujung tahun! Malah, dengan leteran bos yang memeningkan kepala akan menjadikan kepala pusing dan berputar ligat!

Jadi, mahu tahu antara ruang kerja yang kool dan wallla!!!

Lihat bawah ini….

Pixar

Pernah lihat si Nemo yang berlari-lari rinang di laut dalam yang serba cantik dan menyejukkan mata memandang? Lihatlah ruang kerja di Pixar Studio..Menarik, tertarik memnag terbaik!! Kalau ini, macam punya layout workspace aku sumpah tak mahu tukar kerja dah!

pixar2 pixar3 pixar1

Inilah antara ruang kerja di HQ Pixar. Ibarat pejabatku, syurgaku!

Kathy Sierra’s trailer

Kathy Sierra adalah seorang penulis yang tersohor dan ini adalah ruang kerja beliau!

trailer1 trailer2 trailer3

Lihat cara Kathy mewujudkan keindahan dan “enjoyment” di dalam ruang kerjanya. Menarik!

Red Bull London

Ini antara ruang kerja Red Bull di London, Bersinar dan berkilau!

redbull1 redbull2 redbull3

 

Mindlab

Siapa cakap pejabat Kerajaan membosankan? Lihat Pejabat Kementerian Ekonomi dan Perniagaan di Copenhagen, Denmark yang menyediakan ruang “riang-ria” kepada kakitangannya. Meriah, cantik dan menyenangkan kepala yang sedang berserabut. Jika di Malaysia, makmal komputer yang juga digunakan oleh kakitangan lain untuk mengakses internet juga menempatkan pegawai IT dan lain-lain peralatan komputer, sesak, sempit, tiada privasi sebagai pegawai. Bagaimana mahu buat kerja jika mempunyai bilik yang begitu rupa? Lihat contoh di bawah wahai “pakar-pakar” pembangun pejabat kerajaan.

mindlab1 mindlab2
mindlab3 mindlab4

Bilik berupa telur membujur itu adalah bilik perbincangan yang menempatkan papan putih. Jika ada sebarang perbincangan, kakitangan boleh menconteng, menulis dan melukis sebarang idea dan isi-isi ketika perbincangan dijalankan. Rekaan ruang pejabat ini telah direka oleh Bosch & Fjord. Malah setiap meeting yang dibuat adalah santai.

The Happy At Work Project

Di The Happy at Work Project, mereka mahukan sebuah tempat kerja yang sederhana, simple, riang, felksibel dan praktikal. Lihat, mereka menyediakan ruang kerja yang amat praktikal dan fleksible untuk kakitangan mereka. Lihat sahaja meja bulat yang boleh memuatkan 3 orang ketika perbincangan itu. Kita boleh berdiri atau duduk di kerusi jika mahu ketika perbincangan dijalankan. Meja ini boleh memuatkan sehingga 8 orang dalam satu-satu masa. Kesemua barang di dalam pejabat ini adalah diperolehi daripada IKEA.

haw2 haw3 haw1

Di pejabat ini, walaupun ianya tidak begitu “riang” seperti di pejabat Pixar mahupun Google, tetapi setidak-tidaknya majikan amat mengerti permasalahan kakitangan yang mahukan sebuah ruang kerja yang begitu fleksible dan menarik. Ini secara tidak langsung dapat memotivasikan kakitangan ketika bekerja.

Conference bike

conferencebike conferencebike2

Yang ini aku tidak pasti di pejabat mana yang praktikal benda yang pelik tetapi agak menarik untuk diimplementasikan. Conference Bike ini digunakan untuk meeting mahupun perbincangan. Tapi perlu diberitahu jika mahu buat sebarang perbincangan perlulah di kawasan yang selamat!

Menlo Innovations

Menlo Innovations adalah sebuah syarikat pembangun software di Ann Arbor Michigan. Mereka menjalankan pemabungan sistem yang begitu ekstrim dan berteknologi tinggi. Walaupun ruang pejabat mereka tidaklah begitu menarik, akan tetapi mereka masih menerapkan elemen-elemen yang mampu memberi kesenangan kepada perkerja untuk bekerja.

Menlo Innovations Menlo Innovations Menlo Innovations

Ter;etak di nadi bandar, mereka (pihak pengurusan mahupun pegawai kanan) boleh menjalankan meeting sama ada di dalam pejabat mahupun di luar pejabat! Lihat dengan cara ini mereka dapat mencipta suasana yang menarik, inovatif tetapi tidak menggunakan peruntukan yang tinggi!

What If? Innovation

What If? Innovation boleh dikatakan sebagai satu tempat kerja (mungkin majikan) yang paling kool, mereka telah pun dianugerahkan dengan pelbagai award bagi kategori itu pada tahun 2004 dan 2005.

What If? Innovation

Lihat sahaja di celahan jendela mereka, boleh dilihat ruang penyambut tetamu dan ruang perbincangan diletakkan dalam tempat yang sama! Ini antara satu idea yang menarik pernah digarapkan dan diterjemahkan di dalam ruang kerja!

What If? Innovation

Pujian kepada kakitangan mereka diletakkan di dinding-dinding dengan gaya yang abstrak.

What If? Innovation What If? Innovation
Ruang perbincangan labah-labah dan lembu. Hahaha!!

VW Phaeton plant

Kita telah melihat pelbagai ruang pejabat yang menarik di atas, tapi tergambarkah kamu ruang pejabat di sektor perindustrian? Mari kita lihat di Volkswagen Phaeton, Dresden, Jerman.

VW plant in Dresden VW plant in Dresden VW plant in Dresden

Siapa kata kilang itu kotor dan bersepah dengan pelbagai mesin-mesin berat? Lihat sahaja kilang Vw ini, cantik, kemas dan teratur! Kilang Proton macam ini tak?

Google

Yaaa….ramai sudah tahu, inilah ruang kerja antara paling kool di dunia. Umpama syurga, aku jamin kakitangan Google tak kan balik rumah dan sanggup kerja lebih masa untuk kemajuan Google!Untuk makluman, Google juga memberikan makanan secara percuma tiga kali sehari kepada setiap kakitangan mereka. Sememangnya majikan yang terbaik! Lihat sahaja gambar di bawah bangunan Googleplex yang kreatif dan kool!

The Googleplex The Googleplex The Googleplex The Googleplex

- – - – - -PPPffftttttt – - – - – - -

Ramai majikan di dunia malah di Malaysia sendiri (firma dan kerajaan) tidak menitik beratkan ruang fizikal atau layout sesuatu kawasan atau ruang kerja pejabat sebagai satu yang keutamaan untuk mencipta satu suasana kerja yang mantap menjurus kepada kemantapan sebuah organisasi. Aku tidak mengharap kesemua idea-idea yang digunpakai oleh syarikat-syarikat di atas di implementasikan di ruang pejabat di Malaysia, tapi sebenarnya setiap organisasi boleh menggerakkan ke arah itu sedikit demi sedikit dalam usaha menambah baik ruang kerja yang sangat tipikal di Malaysia (baca; sempit, sesak dan bersepah). Apa yang perlu diharapkan pihak pengurusan tertinggi seharusnya menunjukkan perancangan yang baik dengan mencipta suasana yang kool dan terbaik kepada setiap kakitangan. Janganlah apabila, KPI tidak dicapai, kakitangan yang dimarah. Tapi, pernahkah pihak atasan terfikir akan ruang kerja kakitangan mereka yang amat hodoh dan mengerikan itu? Sempit, sesak dan tiada ruang bernafas dengan fail yang bertimbun-timbun apabila dibandingkan dengan ruang bilik bos-bos besar yang amatlah cantik seperti mahligai.

p/s -  Ruang pejabat di Malaysia umpamanya pejabat-pejabat kerajaan perlu diberikan perhatian untuk memberi motivasi dan moral kepada kakitangannya.

About these ads

4 gerakbalas-gerakbalas

  1. azrul masih angkasawan

    Bro. Dekat tingkat atas Menara LYL PJ (dekat dengan ofis aku), ofis McCann Advertising. Agak POLO jugak la.

    November 19, 2010 at 12:58 pm

  2. armadrafar

    majikan malaysia berebut nak ISO9002…
    bab kebajikan harap socso jer lah kalau eksiden…
    apa kan daya…

    November 19, 2010 at 3:06 pm

  3. great one

    November 22, 2010 at 6:39 am

  4. Kay Yaa

    be..adik saya pernah kerja kat Ofis yg ada outlet Google (kat Malaysia)….mmg ruang kerja diorg sgt cool….bila bos dia srh turun side..kat situ ler…laju jer dia nk volenteer pergi..so secara tak langsung..mmg suasana kerja yg cool menaikkan semangat kita utk pergi kerja..dan suka kerja…:)

    Disember 4, 2012 at 12:35 am

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 816 other followers