Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

HISTORY SUPREME, KAPAL TERMAHAL DI DUNIA

History Supreme, kapal bersadur emas

Kapal yang dinamakan sebagai History Supreme adalah kapal yang termahal di dunia dan ianya bernilai RM 15 Billion! Ini secara tidak langsung telah menidakkan kapal milik billionaire Rusia Roman Abramovich yang sebelum ini merupakan pemilik kapal termahal di dunia.

Eclipse milik Abramovich yang sepanjang kira-kira 174 meter, dilengkapi sistem peluru berpandu serta kapal selam untuk menyelamatkan diri adalah kapal peribadi terbesar. Tetapi dengan harga RM3.75 bilion, ia tidak setanding dengan History Supreme.

Kapal yang direka pereka warga Britain ini dihiasi dengan 100 tan emas, melitupi hampir separuh permukaannya. Dengan panjang kira-kira 30 meter, ia diiktiraf sebagai kapal paling unik di dunia kerana mempunyai tempat tidur yang dilitupi platinum dan mengandungi patung diperbuat daripada tulang Tyrannosaurus Rex, dinosaur maging terbesar. Berikut antara gambar-gambar dalaman bagi kapal termahal di dunia ini.

Agaknya siapakah pemilik kapal termahal di dunia ni?

Di olah dari akhbar Harian Metro

p/s – Aku tak tertarik langsung dengan barang-barang yang termahal ni. Sebagai seorang islam adalah wajar hidup secara bersederhana, bukankah itu satu suruhan Junjungan Besar Nabi kita, Muhammad S.A.W?

About these ads

3 responses

  1. dean

    History supreme nie org Malaysia pny,, dihantar dan disiapkan di Malaysia 2 hari lepas…tapi persoalannya yang membeli tu org islam malaysia ke?
    apa2 pun tahniah la sebab pgang rekod dunia. :)

    Julai 24, 2011 at 6:21 am

    • faerrin

      Tidak pasti siapa pemiliknya…dengar-dengar milik robert kuok atau ananda krishna….siapa empunya kapal ini agaknya? Untuk makluman, kapal ini dah dihantar ke sinii dua minggu sebelum berita tersebar untuk memperkemas pemasangan di dalam kapal tersebut.

      Julai 24, 2011 at 7:52 am

  2. juni

    Histotry supreme kapal termahal dah ada d sini,agaknya dimana History supreme park.

    Ogos 2, 2011 at 6:34 am

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 817 other followers