Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

gumuk pasir atau gemok??

ohhhhhh…cuaca tengah hari yang panas..30 darjah celsius..serius panas..aku tengok, gadis2 genit a.k.a pelajar ukm ni, mane yg putih2 kulitnya dah menjadi gelap..serius aku cakap..aku tak tipu..tipu berdosa, mati masuk neraka..

sejak dua menjak aku bekerja sebagai penjawat awam,. berat badan aku dah makin bertambah..2/3 perut aku sentiasa penuh, dari pagi tadi ke tengah hari, aku asek makan aje..kerje2 jugak, tapi makan tetap ade..aku tak bekerje di sektor makanan pantas atau pun fast food tapi di sektor awam..dgn skala kekerapan untuk aku bersenam semakin menurun, tahap kehadiran aku ke gym yg berhampiran adalah rendah, dan juga disusuli dgn kurangnye aku ke kolam renang yg terdekat tuk membakar kalori aku di kolam..aku rase status aku kini..parah!! 

lepas makan, aku akan kembali ke pc aku, duduk, buat kerja..yaaa..aku tidak mengeluarkan peluh..opis ade pengahawa dingin yg agak kuat..dgn jenama “york” dan tagline nye..”cooling king”..dan bersuhu yg agak rendah..aku sejuk, kalori2 aku tak dapat terbakar, terus akan menjadi ketulan2 lemak yg terbentuk di bawah lapisan kulit..perut kian memboyot..bonjolan2 aneh dan lapisan demi lapisan ganjil mula timbul di bahagian badan..sosok tubuh semakin aneh..semakin ganjil..aku umpama ogre..uhhhh…dasat..

satu tindakan drastik perlu di ambil..

“aku perlu ke gym setiap petang pade tapat pade jam 5:15!!”..tegas dm hati kecilku

“ohhh..aku perlu bersenam setiap hujung miggu!!”..bentak hati kecilku lagi

“yaaa..satu lagi, aku kene mula g swimming pool..untuk berenang!!..tambah ku lagi

aku tanam azam..aku nak mula bersenam tuk bakar kalori aku,..uhhh..dah pukul berapa ni..5 petang!!

“rin, jom p amer ali..pekena maggi goreng, teh tarik..” sore member ku..

“adus..cancel p gym la jawapnye petang ni”..getus hati kecilku..

“ok!! jom jalan!!”..

kesimpulan-kalori aku bertambah, lemak menebal, aku dah semakin gemok..demn!!

 

Advertisements

14 responses

  1. heh..jiwa lemah..iman lembik…kalau macam tu memang kau akan jadi gemuk la…

    Mei 16, 2008 at 6:33 am

  2. tongah

    RAIN…jom pekena nasi lemak hehhee

    Mei 16, 2008 at 8:43 am

  3. faerrin

    ZURIAF..aku kuat iman laaaa…

    ngah..nasik lemak mane?? mak cik?? pakcik?? ayam rempah baldi??

    Mei 16, 2008 at 8:46 am

  4. tongah

    haaa…
    ada byk kan rain…
    kita p satu2…
    arini mak cik…sok pakcik..sok lagi baldi…sok sok lagi sani….haaa…
    ok?

    Mei 16, 2008 at 8:52 am

  5. faerrin

    tongah…esok ahad, gua mau datng s.alam, balanja gua!!

    hahahahahaha…

    Mei 17, 2008 at 10:02 am

  6. gumuk tu mcm gemuk tp comel la.hahaah.

    Mei 17, 2008 at 10:46 am

  7. faer, kita wat kesatuan blogger berlemak la, baru cara. aktiviti semua berkaitan bakar lemak..haha

    Mei 17, 2008 at 6:05 pm

  8. z to the A

    bukan kalao gemok tandenye senang hati ka???

    Mei 17, 2008 at 7:12 pm

  9. azrul

    gemuk itu cool. macam jugak air-cond cooling king kau tu.. tak salah untuk bergemuk. usah ikutkan kehendak duniawi..

    Mei 18, 2008 at 8:46 am

  10. janji comel.

    Mei 18, 2008 at 9:16 am

  11. biasa la…
    dah keje mmg macam tu…

    Mei 19, 2008 at 5:02 am

  12. faerrin

    panda..err…kao gemuk jgak ke??

    z(a)..aku gemuk ke tak gemuk ke, aku ttp senang hati

    azrul..aku tau kao berkate begitu sbb nak sedapkan ati kao, kan ke kao jugak dah memboyot..hahaha..

    nigina..comel, ensem, macho dan kewl!!

    nai..dah keje mesti kene gemok ke??

    Mei 19, 2008 at 7:26 am

  13. ye…dah keje kau akan jadi gemuk kalau kau tak control…

    tapi lain lak abg aku…
    dia rugby player…
    dulu berat dia 12o kg… besar beb..
    skang dah tinggal 90 kg je…
    abg aku bkn gemuk…
    tapi berbadan sasa…

    Mei 21, 2008 at 4:49 am

  14. faerrin

    nai..abg kao itu jaguh sukan, aku dah pencen sukan2 nih..hahaha..

    Mei 21, 2008 at 5:26 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s