Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

ini perbualan antara aku dan “aku yang satu lagi”sedikit konflik dalaman sering berlaku, dan perbualan ini tertakluk secara monolog dalaman aku sendiri..selain tu, aku juga ade berbual ngan manusia pelik..hahaha!!!

“weh, btol ke ape yg kao jawab tadi??” aku bertanya…perbicaraan bermula..persis tiada ape2 yg berlaku sebelum ini..

“jawab ape wei…jawab soklan tadi ke..ceh, aku yakin aku ok je menjawab..setakat soklan tadi tu..huh, aku bole skor laaaa…kao jgn nak menggugat keyakinan aku?”..kate aku yg satu lagi dengan yakin..

“kao jgn camtu dol, walaupun kite ni dah pernah jawab soklan2 yg begitu sebelum dan pernah lulus dengan jayanye..aku rase susah la kali ni..haishhhhh!!!!”

exam..exam..exam..balik2 exam..lagi2 exam ptd..huh..muak aku..bile exam berlangsung bermulalah konflik dalam diri aku..yang aku rase aku perlu jawab A, tapi aku yg satu lagi puas memujuk aku tuk menghitamkan bulatan B..jadi yg mane satu?? mane satu yg perlu aku hitamkan?? A atu B?? atau kah kedua-duanya..kalau dikutkan hati aku, mau je aku hitamkan semua bulatan2 A,B,C,D dan E..haish!!

aku sempat berbual dengan seorang mamat yg baru aku kenal tak berape lame..adelah dalam 5 minit, tapi mamat ni berbual bole tahan gak..duk sebelah meja aku je ni…name nye “AM” ..aku tak pasti name penuhnye ape..jadi aku terus berhipotesis, mungkin namanye Amran bin Majid, boleh jadik juga Amran Kasimin, mungkin juga Ambigiar Lopez..lantaklah..bile aku tanye..

“bro, ape name kao”…

“kao panggil je aku Am”..jawabnye ringkas..

“name penuh ape?”..

“takpe kao panggil aku Am je dah cukup..dan nombor giliran aku 1307124″jawabnye sekali lagi..

“cis, aku tanye name penuh kao, kao bagi name pendek kao..siap bagi angke giliran, gile ke ape kao ni??lantaklah labu..” aku bermonolog dalaman..

exam bermula adela 5 paper, dari pagi sampai petang..sesi pagi berkisar pengetahuan am dan ade la dlm 60 soklan..aku jawab cam biase., memandangkan aku dah pernah buat soklan ptd ni (dan aku lulus ke PAC, tapi kantoi plak kat sane), jadi tak banyak masalah rasenye..soklan hampir same, tapi ade gak soklan yg macam haram terpapar dlm paper tuh..45 minit kendian..paper tamat..si Am ni da mula menoleh aku.. 

“amacam paper tadi?? ok ke?”..mamat sebelah meja tanye..

“ntah ok je kot, lagi pun da pnah berhadapan ngan situasi cenggini dulu..mungkin ok kot..kao plak amacam???”…aku jawab..

“arghhhh…soklan tah pape tah ni..aku maen tunjal je..ade ke patut g tanye soklan cam haram..kao amek contoh ni..soklan tah nombor bape tah..antara negare yg menganggotai komenwel, negara mane kah yang tak dijajah british..” kan ke soklan haram tu..

“haish…kao ni apsal la kao tak bace buku, tu pengatahu am tu.. aku rase kao ni am, kao memang kena mendalami soklan pengetahuan am kao..”..aku bidas..

“btol gak tu, tapi aku paling benci bile nak jawab soklan..pasti aku akan berkonflik..ish..stress aku dibuatnye..dan name aku bukan Am je..name panjang aku..Amriah Buang Kadir B. Fawaz Malik..”..

laaaaaaaaaaaaaaa…..ni bile mase lak aku tanye name ni..kate lain, dia jawab lain..kao ni manusia pelik lah Am!!! tapi ape yg pasti aku akan panggil kao Am1307124…

Advertisements

5 responses

  1. aya_id

    hahaha…iols paling suke perenggan no lime belas tuh..mantap okeh soalan tersebut…=p

    Februari 22, 2009 at 12:54 pm

  2. hehehe..
    ok la tu..
    nasib baik dia tak bagi no I/C die sekali..

    kot2, ni am yg dlm cerpen aku tu tak?
    jeng, jeng, jeng!!!

    Februari 23, 2009 at 12:21 pm

  3. azrul sayugia

    pekerja sebelah aku kat ofis pun baru balik ambik ujian tu, dia pun komplen pasal soalan sama, muahahaha.. tapi nama dia bukan am la.. nama dia zaf..

    aku rasa nama am ialah Ambobzeela Zainuddin la.

    Februari 23, 2009 at 4:46 pm

  4. faerrin

    id: oit kak lang..ape besnye soklan tu??

    nai: boleh jadik..tingkahlakunye same ke???

    Februari 27, 2009 at 4:45 am

  5. faerrin

    chirk:adekah zaf itu zuriaf???

    Februari 27, 2009 at 4:45 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s