Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

HARI INI HARI GAJI..!!

Ape yang aku perhatikan, sewaktu hari gaji atau pada hari itu gaji diterima oleh kebanyakkan kakitangan mahupun penjawat awam, maka akan galaklah mereka-mereka ini untuk mmebelanjakan wang gaji mereka, iyalah sudah sebulan berhempas pulas membanting tulang, keringat dan memeras otak untuk melaksanakan tugas-tugas dan dasar-dasar kerajaan maka tak salah bukan mereka-mereka ini, kakitangan gomen untuk bersuka ria dan bergumbira pada hari yang mulia itu!! (hari gaji).

Kebiasaanya, gaji kakitangan gomen ni akan dibayar pada hujung bulan sekitar 25 atau 26 hari bulan terkecuali pada bulan-bulan yang melibatkan perayaan besar seperti hari raya puasa, tahun baru cina dan lain-lain. Hari Khamis bersamaan 25 haribulan Mac 2010, hari ini hari gaji di ofis aku, pagi-pagi lagi kumpulan akak-akak dan mak cik-mak cik dah memulakan topik hangat…kat opis pun dah macam pasar borong, mase ni lah kalao nak tengok “pasar borong selayang mini”..jualan tudung ada, jualan pinggan mangkuk ada (pakai katalogue), keropok-keropok ada, susu kambing hi goat, baju batik…hye…macam-macam lah!

“kak yang, ape kate nanti time lunch kita pegi makan “resepi rahsia” kat alamanda putrajaya..hari ni kan da gaji, kita keluar la awal sket…”

“bole jugak tu kak yong, bole la makan besar, bukan selalu pun..rasenye cam nak makan je curry laksa tak ngan indulgen cake, pastu nak minum air apple limAo dia tuh…sedapnyeee!!1”

“moh la kak yang kita pegi…dah lame teman tak pekene resepi rahsia ni”n

“boleh-boleh…hari ni kita shopping sakan la kat alamanda ye kak yong…”

wahhhhh…tau la da gaji, bukan main lagi aku tengok staff-staff aku nih…siap nak makan besar..shopping besar…cube tengok tengah-tengah bulan, masing-masing kuyu jeee…makan pun tapao kat kantin…siap amek lauk ikan ngan kuah sayur jeee…

“hai kak, makan lauk ikan je keee…”

“biasela En. Faer…tengah-tengah bulan ni….tak kan la nak makan lauk pelik-pelik…”

– – – – – – – – – – – – – – – – pffffffffttttttttttttttttttttttttttttt – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

“faer, cepatla order….minah tu dah nak tulis da tu..ape kao nak?”

“err…kak, bagi saya makanan yang paling mahal sekali kat sini…saya nak”

“semua makanan kami mahal-mahal belaka bang….ape yang abang nak….???”

“abang nak adik bole?”

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA….hari ni kan gaji, ape-ape pun aku bole beli jangankan makanan, anak dara orang pun aku bole pinang!!

GULP!!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s