Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

FAHAMAN ZIONISME (1)

Entri kali ini mengajak kamu-kamu semua untuk mengerti apa itu ideologi Zionisme. Iyalah, sedikit sebanyak akan memberi info-info yang berkaitan mengenai fahaman jahat ini. Jika kamu mahu tahu, Zion menjadi tempat suci sejak Nabi Daud a.s, yang juga merupakan seorang raja. Baginda telah menakluki Bukit Zion yang merupakan benteng pertahanan orang Yahudi daripada ancaman kaum Yabus. Nabi Daud a.s tinggal di benteng itu dan menamakannya Bandar Daud (Samuel II 5:7-9). Zion lalu dikeramatkan orang Yahudi sebagai tempat tinggal Tuhan, ” Indahkan suaramu untuk Tuhan Yang menetap di Zion.” (Mazmur 9:11). Kaum Yahudi menganggap Nabi Musa a.s sebagai pemimpin pertama kaum Zionis. Ironinya, Nabi Musa a.s tidak pernha pun menjejakkan kaki di sana.

Zionisme ialah dasar menganggap gerakan Yahudi yang bertujuan menegakkan sebuah negara Yahudi di Palestin, iaitu Bukit Zion dan sekitarnya”

Semangat Zinosime membangkitkan fanatik kebangsaan (keyahudian) dan keagamaan dengan mempergunakan cara kekerasan untuk mencapai tujuan itu. Jelasnya, mereka berpegang kepada konsep “matlamat menghalalkan apa jua cara”. Zionisme menggunakan berbagai tipu helah untuk mengurangkan dan seterusnya menghilangkan sama sekali pergunaan perkataan ‘Palestin’. Mereka menggantikannya dengan perkataan-perkataan lain yang berkaitan dengan sejarah kaum Yahudi di negeri itu. Justeru, nama “Israel” ditabalkan sebagai negara yang telah didirikan.

Oleh kerana Zionisme di Palestin identitinya ialah kekerasan, kezaliman dan kehancuran, kaum Zionis menggunakan nama Israel untuk mengelabui dan mengelirukan orang ramai, bahawa negara Israel itu tidak akan menggunakan cara-cara yang biasa digunakan oleh kaum Zionis. Sementelahan pula, Israel sendiri berasal dari dua perkataan iaitu isra bererti hamba dan ell bererti Allah, tetapi secara realitinya tidak ada perbezaan sama sekali antara Israel dan Zionisme. Zionisme juga ialah satu fahaman perkauman, hegemoni satu bangsa. Zionisme membawa fahaman rasis yang percaya bahawa hanya bangsa mereka sahaja yang betul. Bangsa-bangsa lain adalah salah.

Zionisme juga membawa maksud suatu fahaman pesimis yang percaya bahawa bukan Yahudi asalnya anti-semitik dan orang Yahudi (Eropah) harus meninggalkan kampung halaman mereka dan berpindah ke negara Yahudi agar hidup sebagai manusia yang sempurna. Kongres pertama Zionis pada tahun 1897 M dan tahun 1907 di mana Organisasi Zionis Dunia telah memilih Palestin sebagai sasaran didirikan negara Yahudi.

Lain-lain maklumat berkaitan Yahudi, zionisme, israel, kekuatan tentera Israel dan lain-lain akan aku update kemudian, jika diizinkan.

p/s – Aku nak tanya kamu semua, kalau semangat Ultra-Melayu macam sesetengah Melayu yang ada kat Malaysia lebih kurang macam Fahaman Zionisme ke? Ahaks!

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s