Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

TENTERA MUSLIM DI BAWAH PAYUNG NAZI JERMAN BIL. 2

Entri kali ini merupakan kelangsungan pada entri yang lepas iaitu TENTERA MUSLIM DI BAWAH PAYUNG NAZI JERMAN BIL. 1. Kali ini aku mahu ceritakan sedikit mengenai sejarah permulaan keterlibatan masayarakt muslim dengan Nazi Jerman, dan diberi tajuk…

Projek Tentera Muslim Nazi Jerman

Ketika barisan tentera Jerman ke Caucasus, mereka membawa bersama mereka penyokong mereka iaitu tentera Muslim untuk menyemarakkan api pemberontakan dalam masyarakat Muslim Union. Pergerakan tersebut telah membawa kepada satu titik kebimbangan di dalam kepimpinan Soviet ketika itu. Sebagai duta besar Soviet di Washington, Konstantin Oumansky, telah mengatakan pada 1942 merupakan salah satu hari paling gelap dan diberi jolokan nama sebagai Summer Black. Ini dapat dilihat melalui petikan di bawah ini.

“Saya harus mengatakan bahawa saya agak bimbang tentang … Caucasus dan Tartar di Crimea sebahagian besar daripada mereka (masyarakat Muslim) tidak setia … mereka tidak pernah menyukai kita. Hal ini juga diketahui bahawa semasa Perang Krim dengan senang hati mereka & berkerjasama dengan Inggeris dan Perancis Dan,. di atas segalanya, ada faktor-faktor agama, di mana Jerman tidak pernah gagal untuk mengeksploitasi. Saya juga tidak percaya orang dari pergunungan Caucasus .. Seperti Tartar dan Krimea , mereka itu adalah muslim, dan mereka masih ingat pembukaan Russia Caucasus yang berakhir tidak terlalu lama yang lalu – 1863. ”

Pihak berkuasa Soviet memang agak bimbang tentang nasionalis Islam Caucasus disana. Ketidak amanan ini berpanjangan hingga sampai waktu tertentu. Ini juga melanda juga hingga ke negara-negara Muslim tertentu di Asia Tengah, khususnya Uzbek, antaranya yang masih mengamalkan tradisi Islam yang kuat.

Jerman tidak menjalinkan hubungan secaradiplomatik/diplomasi dengan beberapa negara Muslim di Caucasus Utara. Menjelang pendaki gunung majoriti Muslim dari Caucasus Utara – orang-orang Chechen, Ingushi, Karachai, dan Balkarians – tentera Jerman mengamalkan dasar yang liberal.  Janji dibuat untuk penghapusan sistem yang tidak adil ke atas masyarakat muslim, masjid-masjid terus dibuka, sistem pembayaran yang adil menerusi sistem yang adil diamalkan demi mencapai kepercayaan terhadap masyarakat muslim.

Di wilayah Karachai sebuah Jawatankuasa Kebangsaan Karachai telah dibentuk di bawah seorang pejuang anti-Soviet bernama Kaki Baieramukov. Titik permulaan kerjasama Jerman-Karachai adalah pada perayaan Bairam iaitu salah satu hari raya Islam yang disambut di wilayah itu yang juga bertempat di Kislovodsk pada bulan Oktober 1942. Selama perayaan itu berlangsung, para pegawai tinggi Jerman dihidangkan dengan hadiah berharga oleh jawatankuasa tempatan. Pada masa yang sama pemerintah Jerman mengumumkan pembentukan skuadron/pasukan tempur yang terdiri daripada pasukan sukarelawan di Karachai terdiri daripada Pasukan berkuda yang diserapkan di dalam Tentera Darat Jerman. Pasukan yang dibentuk ini akan berjuang bersama-sama dengan tentera Jerman.

Dasar yang sama juga diterapkan di wilayah Kabardino-Balkhar, masyarakat muslim di situ amat terbuka dan ianya hidup bersama dengan sebahagian besar bukan Muslim Kabardinians. Sebuah jawatankuasa kebangsaan dibentuk di bawah seorang pemimpin tempatan bernama Selim Shadov dan bertanggung jawab untuk menetapkan bidang agama, budaya, dan ekonomi. Kerjasama ini mencapai titik tertinggi ketika upacara Kurman yang diadakan di Nalchik,  pada tarikh 18 Disember.

Dasar pro-Islam ini di Krimea dan Caucasus memberikan satu peluang yang besar pada Jerman dan ianya sangat penting dalam hubungan dengan Turki yang juga merupakan empayar Islam terbesar pada zaman itu. Kementerian Luar Negeri menjemput beberapa orang Turki untuk membantu dalam kerajaan Jerman sebagai penasihati. Jerman menunjukkan semangat untuk berunding dengan Turki mengenai status masa depan wilayah yang bersangkutan hak untuk menetapkan wilayah Turki-Tartar supaya dibebaskan dari Kesatuan Soviet, duta besar Jerman di Ankara, Von Papen dan kumpulan berpengaruh di Kementerian Luar Negeri Jerman berharap dapat menjalin hubungan yang baik sejurus beberapa rundingan.

Sebenarnya, ini sangat terkesan buat Turki dan hasil dari pujuk rayu Pan-Turanians yang menarik perhatian beberapa pemimpin ketenteraan termasuk Marsyal Çakmak. Malangnya, bencana-bencana di Stalingrad menghancurkan rancangan Jerman. Pihak Turki telah mengubah fikiran dan terus merangkul kedudukan neutral sementara tentera Jerman berundur secepat mungkin dari Caucasus. Banyak penyokong atau tentera Muslim yang berpihak dengan Jerman telah mengikut mereka berundur.

p/s – Aku akan update kemudian lagi mengenai sejarah keterlibatan tentera Muslim dengan Nazi Jerman di Bil. 3

Advertisements

One response

  1. Pingback: TENTERA MSULIM DI BAWAH PAYUNG NAZI JERMAN BIL. 3 « PANDANG-pandang

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s