Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

KEGELAPAN RAMADHAN DI GAZA

Semua tahu Palestin menderita. Semua tahu Palestin ditindas dan dianiaya. Rakyat dunia mengerti penderitaan Palestin dan pada setiap kali bermulanya Ramadhan, rejim zionis akan mencuba untuk menggugat keimanan masyarakat Islam di sana dari menjalani ibadah puasa dan lain-lainnya. Setiap kali itu jugalah askar rejim zionis akan menyerang dan menyeksa masyarakat ini. Sebenarnya, siapakah penjenayah dan pengganas? Palestin atau rejim zionis ini? Sudah terang lagikan bersuluh..Yahudi zionis bersikap kejam kepada masyarakat Palestin terutamanya di Genting Gaza, dibunuh, diseksa, dirogol, dirompak dan lain-lain lagi perkara jenayah.

Nampaknya segala jerih payah yang dilalui penduduk Gaza tidak sedikitpun menghalang mereka untuk terus membangunkan peradaban bangsanya berbanding dengan genarasi muda di sini yang bersikap sambil lewa dalam arus kemajuan. Ini dapat dilihat apabila ramai remaja melayu islam yang kelihatan berpeleseran tidak tentu arah hari demi hari. Merempit dan menunggang motor secara berbahaya serta melulu. Ini tidak termasuk penyakit sosial lain, buang bayi, dadah, pecah rumah, kurang ajar dan biadap dengan guru-guru, ketagihan arak dan rokok, gangsterisme, video seks 3gp dan sebagainya. Remaja melayu islam kita hanya berani ke arah itu. Berani ke arah yang salah!

Penjajah Israel mengawasi pergerakan penduduk Palestin dengan penguasaan teknologi. Mereka menguasai sistem telekomunikasi dan menggunakannya untuk mengesan aktiviti para pejuang Palestin yang terdiri daripada golongan muda dan remaja. Segala lorong-lorong di Gaza di pantau dengan teknologi ketenteraan.  Keadaan di Gaza serba daif, selepas peperangan pada awal Januari 2009, penduduk Gaza terpaksa meneruskan kehidupan dalam serba kekurangan. Semua rumah, pejabat, sekolah, kilang roti, dan prasarana lain telah dibedil runtuh. Hingga kini, bangunan-bangunan yang dibedil tersebut masih tidak dapat dibangunkan kembali kerana ketiadaan barang binaan. Keluarga mangsa runtuhan yang kehilangan tempat tinggal terpaksa menumpang di celahan bangunan kedai-kedai atau kediaman mereka yang separa runtuh.Keadaan ini diburukkan lagi dengan masalah bekalan air dan elektrik.

Ketiadaan bekalan elektrik yang berterusan lebih dari 12 jam adalah perkara biasa. Malah bekalan air juga terputus untuk tempoh yang panjang. Mereka terpaksa hidup dalam keadaan tersebut kerana Gaza adalah kubu kuat bagi pejuang islam yang cintakan syahid dan menentang penjajahan. Pada hari Ahad lalu, 8 Ogos 2010, Menteri Kesihatan Palestin, Dr. Bassem Naim mengumumkan krisis bekalan tenaga di Gaza telah direncanakan oleh pihak-pihak tertentu bagi memberi tekanan politik kepada pentadbiran Perdana Menteri Ismail Haniyyah.

Kekurangan bekalan api untuk menjanakan stesen elektrik adalah punca utama krisis tenaga elektrik di Gaza. Presiden Mahmoud Abbas yang masih tidak senang dan berkonfrontasi dengan Hamas di Gaza pada hakikatnya mengetahui hakikat ini. Namun begitu, menurut Dr. Bassem pentadbiran Mahmoud Abbas tidak pernah berminat untuk sama membantu menyelesaikan krisis tersebut. Akibat daripada krisis tenaga elektrik yang berlaku, dijangka penduduk Gaza menyambut kedatangan Ramadhan dalam keadaan bergelap.

Tidak sebagaimana umat islam di negara lain yang lebih bernasib baik tentunya warga Gaza akan menjalani bulan Ramadhan dalam keadaan suram di celah-celah runtuhan kediaman mereka.

p/s – Sesunggunya bangsa Palestin, bangsa pilihan. Takbir!!

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s