Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

IKLAN HARI RAYA TV3

Aku menerima satu email berkaitan iklan Hari Raya terbitan TV3. Jadi, aku pastekan di sini untuk bacaan kamu semua. Berikut adalah email yang aku copy paste sepenuhnya.

– – – – – – – – – PPPfffffttttt – – – – – – – – – – – –

Scene 1 – Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

1.Budak Lelaki Melayu – Orang Melayu

2.Buku – Bible

3.Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan

4.Malam Yang Gelap – Islam yang mundur

5.Mentol Lampu – Pencerahan (Illumination) – Lucifer@Iblis

6.Sangkar Burung – Simbol manusia yang terkurung dan   terkongkong dengan ajaran ISLAM7.Tingkap Terbuka – Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

Scene 2 – Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

1.Mukasurat Bergambar – Bible (Christianity)

2.Mukasurat Jawi terbalik – Al-Quran yang dihinakan

3.Beca Merah – Samaran untuk kenderaan Santa Claus

4.North Star – Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas – Simbol Paganism

Scene 3 – Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

1.Bintang-bintang kecil beraura – Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.

2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih – POPE – Ketua Agama Kristian

3.Pelawaan Menaiki Beca – Pelawaan Masuk Kristian Scene

4 – Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu – Bangsa Melayu.

Scene 5 – Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

1.Pulau Pinang – Tempat Illuminati mula bertapak (Francis

Light)2.Teluk Intan, Hilir P…erak (Anson) – Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.3.Kuala Lumpur – Malaysian Illuminati punya capital.

Scene 6 – Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

1.Pasangan Melayu Extra – Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

Scene 7 – Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

1. Kondo – Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.

Scene 8 – Seorang budak perempuan memeluk seorang budak perempuan lain dari belakang. Kepala seorang budak lelaki hanya tersengih di tepi pasangan tersebut.

1.Pasangan Budak Perempuan Berpelukan – Lesbianism/Feminism2.Kepala Budak Lelaki Tersengih – Lelaki yang tak dipedulikan dan diperbodohkan.

Scene 9 – Beca terbang merentasi sebuah pulau.

1.Pulau – Singapore lah.

Scene 10 – Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang.

1.Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) – tempat tinggal Jin2.Masjid Kecil – Agama Islam yang lemah

Scene 11 – Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.

1.Bangunan Misteri – Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid)

2.Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk – Perlakuan Biadab

5 responses

  1. desperadol

    ni iklan hari natal ni..TV 3SUKU silap tayang…tertayang time raye pulak

    September 7, 2010 at 5:11 am

  2. Hahhaa.. apsal la Melayu cepat sangat melatah. sejak dah kenal Iluminati sama freemasson ni, semua benda kontroversi nak dikaitkan dengan illuminati dgn freemasson.

    bagi aku, iklan ni memang la dah melanggar sensitiviti orang islam. tapi tak de la sampai ke arah illuminati sama freemasson.

    aku anggap iklan ni sebagai kesalahan si pembuat iklan yang tak peka atau mungkin over kreatif je. tak de kena mengana sama illuminati dan free masson.

    ye la, manusia mana yang tak buat kesilapan kan? maybe lepas buat kesilapan ni, dia akan lebih peka dan memperbaiki dirinya kan?

    kalau nak kaitkan dengan freemasson sama illuminati ni, dalam sekeliling rumah kita pun banyak benda yang lebih kurang simbol dengan illuminati & free masson. so, just ignore it.

    kalau iman dalam hati kuat dan hanya percaya Islam dan Allah, letak la berjuta-juta simbol free masson dalam iklan, insyaallah kita tak kan terpesong.

    September 7, 2010 at 9:59 am

  3. great…

    September 9, 2010 at 11:23 am

  4. sheikh

    salam sejahtera ..
    Iklan ini bukan kebetulan atau salah masa tayangan.
    TV3 kena peka ,,siapa disebalik pembuat iklan ini,,pengarah; pemunya syarikat iklan ;consultan pengiklan ini / penasihat syarikat
    saya penuh yakin ia dirancang dengan teliti demikian rupa; dan kita kena buka minda dengan teliti; orang-orang ini begitu licik dan halus / teliti perancangan mereka dan bukan dibuat secara tergesa-gesa ,berbeza dengan sikap kita yang lebih pada TAK APALAH – Just Iklan raya je..

    Kerajaan Melaka bertahan hampir 100 tahun sahaja dan tumbang dengan sebab petualang dikalangan sebahagian rakyatnya disamping kelemahan penguasa yang ada.
    Kerajaan Malaysia baru 53 tahun sahaja dan macam-macam angkara timbul.
    Kita kena lebih peka dalam setiap perkara dan mesti dominan supaya tak mudah diperdaya , kontrak sosial dan sejarah penubuhan Malaysia kena difahami dan diamal semua agar negara tercinta tak tergadai kesekian kalinya .perjuangan pengukuhan iman tak akan ada hadnya ; ia berterusan selamanya sebagaimana perosak yang sentiasa berusaha tanpa henti supaya orang -orang Melayu menjauhi agamanya serta melupakan asal-usulnya
    Semoga kebahagian terus menjadi milik kita bersama 1Malaysia

    September 17, 2010 at 1:57 am

  5. desperadol

    betol3x..sy sokong en sheikh.akibat xprihatin & sikap tak apa ni lah yg membuatkan perkara2 camni berleluasa..kecuaian camni patut diberi hukuman supaya menjadi pengajaran.

    September 22, 2010 at 4:39 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s