Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

MASJID BABRI SATU ISU YANG TERTUNDA

Aku terpanggil untuk menulis kisah mengenai sebuah masjid yang begitu agung, masyhur dan indah senibinanya di dalam sejarah Islam India pada satu masa dahulu. Sebuah masjid yang di dirikan sebagai tempat beribadah selain sebagai institusi agama, politik dan sosio-budaya masyarakat setempat.

“Masjid Babri”

Mungkin tidak ramai yang mengetahui kisah keagungan dan sejarah masjid ini pada masa lampau. Juga ramai yang tidak tahu masjid ini sudah pun “ditawan” oleh pelampau Hindu di India pada tahun 1992. Aku begitu terkesan setelah membaca sebuah artikel yang ditulis di akhbar tempatan mengenai kisah masjid ini bila mana, ianya telah pun menjadi rebutan antara masyarakat islam dan hindu.

Masjid Babri

Sekali lagi, pada hari ini terpampang di dada akhbar apabila, Mahkamah Agung India hari ini memberi lampu hijau kepada sebuah mahkamah tinggi untuk membuat keputusan pada Khamis ini berhubung pemilikan tapak Masjid Babri yang dirobohkan oleh pelampau Hindu pada 1992. Insiden di bandar Ayodhya, negeri Uttar Pradesh itu mencetuskan rusuhan antara penganut Hindu dengan penduduk Islam yang menyebabkan kira-kira 2,000 orang terbunuh

Masjid Babri atau Masjid Babur adalah sebuah masjid yang didirikan oleh Pemerintah Mughal pertama India, Babur, di Ayodhya pada abad ke-16 Masehi Sebelum tahun 1940-an, masjid ini dinamakan Masjid-i Janmasthan (“masjid tempat kelahiran”)Masjid ini berdiri di Bukit Ramkot (disebut juga Janmasthan (“tempat kelahiran”)). Masjid Babri diruntuhkan oleh sekitar 150.000 orang dari kaum nasionalis Hindu pada tanggal 6 Desember 1992,dalam sebuah peristiwa yang sebelumnya sudah dirancang, walaupun sebelumnya Mahkamah Agung India telah melarang segala bentuk atau apa jua kerosakan atau aktiviti khianat terhadap masjid itu.

Kaum nasionalis Hindu meyakini bahawa panglima perang Babur, Mir Baki telah menghancurkan sebuah kuil Hindu yang sebelumnya berdiri di situs masjid, yang mereka percayai kuil tersebut dibangun untuk memperingati hari kelahiran Rama, inkarnasi dari Vishnu dan juga penguasa Ayodhya (lihat Ram Janmabhoomi). Menariknya masjid ini berbahagi tembok dengan kuil rama. Masjid Babri adalah salah satu masjid terbesar di Uttar Pradesh, sebuah negara bahagian India yang memiliki populasi Muslim 31 juta orang. Walau ada beberapa masjid yang lebih tua di kota Ayodhya, sebuah daerah dengan populasi warga Muslim yang signifikan, termasuk Masjid Hazrat Bal yang didirikan oleh raja-raja Shariqi, Masjid Babri dianggap yang terbesar kerana terbina di tempat yang menjadi perebutan. Dalam hasil penulisannya, Communal History and Rama’s Ayodhya, Profesor Ram Sharan Sharma berpendapat, “Ayodhya adalah tempat yang munculnya sebagai satu tempat ziarah keagamaan pada masa kuno.

Pasukan Tindak Cepat Rusuhan India sedang mengawasi “Daerah Tegang” di Ayodhya.

Menerusi akhbar hari ini, kes yang akan dikendalikan oleh Mahkamah Tinggi Allahabad di Uttar Pradesh yang perlu memutuskan sama ada tapak itu diserahkan kepada penganut Hindu untuk membina sebuah kuil atau dipulangkan kepada masyarakat Islam untuk membina semula Masjid Babri. Akan tetapi, Mahkamah Agung minggu lalu mengarahkan keputusan ditangguhkan, setelah bersetuju mendengar hujah supaya peluang perlu diberikan untuk menyelesaikan kes yang sudah berlarutan selama 60 tahun itu di luar mahkamah. Kes yang ditangguhkan ini akan disegerakan dan segala keputusan muktamad mengenai kes Ayodhya akan dibuat pada 30 September pada 3.30 petang (6 petang waktu Malaysia).

Aku cukup bimbang dan khuatir akan kesan kes ini jika segala keputusannya kelak bakal berat sebelah dan berpihak kepada orang-orang yang berkepentingan sahaja. Jika ini berlaku, tidak mustahil rusuhan antara masyarakat islam dan hindu bakal tercetus semula seperti sebelum ini, juga tidak mustahil kadar kehilangan nyawa pada kali ini akan lebih besar kerana berdasarkan dari tulisan-tulisan dari majalah Times, Nat Geo dan lain-lain di internet, masyarakat di sekitarnya “berada dalam keadaan tenang, di dalam tegang”. Di dalam situasi ini, jika tersilap percaturan, salah faham, dan pertelingkahan kecil berlaku…alamatnya, kemusnahan dan kehancuran besar akan muncul. Konflik antara agama akan berlaku buat ke sekian kalinya.

Masyarakat islam dan hindu merusuh dengan menggunakan buluh panjang ketika upacara sambutan memperingati peristiwa runtuhan Masjid Babri.

Puak Nasionalis Hindu menawan Masjid Babri sejurus selepas itu, masjid ini telah diruntuhkan bagi memberi laluan pembinaan sebuah kuil hindu

p/s – Akan aku ulas di kemudian hari rentetan kisah masjid ini jika ada masa dan kelapangan di kemudian hari, dan aku harapkan pada kali ini tidak ada pertumpahan darah yang berlaku.

Advertisements

3 responses

 1. Update me! Nk tahu keputusan

  September 30, 2010 at 5:33 pm

 2. Habib Ahmad

  Jadual Majlis-majlis Haul Imam Al Haddad 2010Majlis2 Haul 2010
  Pemberitahuan – Majlis-majlis Haul Imam Al-Haddad
  Siri Majlis-Majlis Haul Imam Abdullah bin Alawi Al-Haddad sedang di selaraskan di beberapa bandar di sekitar Malaysia selain dari di Lembah Kelang mulai 09 Oktober 2010 hingga 24 Oktober 2010. Tamu terulung dari golongan ulama’ antarabangsa terdiri dari Al-Allaamah Al-Habib Zein bin Ibrahim bin Semait dari Madinah, Al-Allaamah Al-Habib Umar bin Muhammad bin Hafidz dari Yaman dan Al-Habib Abdullah Attas Al-Habshi dari Makkah. Selain mereka, beberapa lagi ulama’ dari Malaysia dan rantau ini akan sampaikan kata-kata hikmah, sebahagiannya dari kalam Imam Al-Haddad berkaitan dengan tajuk tema tahun ini iaitu ‘YAKIN’ dengan selingan ghasidah dan nasyid masyhur dari ratusan syaír nukilan Al-Imam.

  Tarikh

  Zon Utara (Kumpulan A)
  Zon Timur (Kumpulan B)

  09 Oktober 2010
  Musalla Imam Asy-Syafie, Taman Jali, Kangar, Perlis

  12 Oktober 2010
  Masjid Kapitan Keling, Pulau Pinang
  Masjid Pasir Mas, Pasir Mas, Kelantan

  13 Oktober 2010
  Masjid Al-Bukhary, Alor Setar, Kedah
  Masjid Sultan Ahmad, Kemaman, Terengganu

  14 Oktober 2010
  Masjid Saiyidina Abu Bakar Assidiq, Bakar Arang, Sg Petani, Kedah
  Masjid At-Taqwa, Pekan, Pahang

  Zon Sentral

  15 Oktober 2010
  Masjid Al-Bukhary, Jalan Hang Tuah, Kuala Lumpur

  16 Oktober 2010
  Masjid Negeri Selangor D.E., Shah Alam, Selangor

  17 Oktober 2010
  Masjid Al-Falah, USJ 9, Selangor

  Zon Selatan/Timur (Kumpulan C)
  Zon Selatan/Barat (Kumpulan D)

  18 Oktober 2010
  Masjid Jame’, Bandar Maran, Pahang
  Masjid Sultan Iskandar, Batu Pahat, Johor

  19 Oktober 2010
  Masjid Jame’, Bandar Mersing, Johor
  Masjid Al-Adzhim, Bandar Melaka, Melaka

  20 Oktober 2010
  Masjid Jame’ Kampung Melayu Majidi, Johor Baru, Johor
  Yayasan Al-Jenderami, Dengkil, Selangor

  21 Oktober 2010
  Yayasan Assofa, Rembau, Negeri Sembilan
  Masjid Layang-Layang, WP Labuan

  Zon Malaysia Timur 1 (Kumpulan E)
  Zon Malaysia Timur 2 (Kumpulan F)

  22 Oktober 2010
  Masjid Wan Alwi, Kuching, Sarawak
  Masjid At-Taqwa, Miri, Sarawak

  23 Oktober 2010
  Masjid Bandaraya, Kota Kinabalu, Sabah
  Masjid Baitul Aman, Kuala Lumpur

  24 Oktober 2010
  Masjid Habib Abdulrahman, Tawau, Sabah
  Madrasah Darul Faqih, Jalan Gelang Cincin, Segamat, Johor

  Nota: Majlis Utama di Masjid Sultan Salahudin Abdul Aziz Shah pada 16 Oktober 2010 akan bermula pada jam 5:00 petang tepat. Selain itu, semua majlis-majlis di seluruh Malaysia bermula pada 5:30 petang tepat. Diharap hadirin dan hadirat dapat bersama majlis-majlis ini sebelum waktu mula tersebut. Semua Muslimin dan Muslimat dijemput hadir. Diminta Hadirin dan Hadirat mematuhi halal/haram, sunnah/makruh dan adab semasa didalam majlis-majlis ini.

  Majlis di Melaka belum dipastikan lagi.

  Sila santau semula jadual diatas kerana kemungkinan adanya apa-apa perubahan yang terpaksa dilakukan.

  Sebarang pertanyaan boleh di kemukakan ke hak@alhawi.net

  Dikirim dalam Majlis Ilmu | Label: 1431h, akad, Ampang, ceramah haul, dakwah, habib Hasan, Habib Umar, Habib Umar Bin Hafiz, Habib Zein, Hari majlis haul 2010, haul 1431h, haul 2010, Imam al haddad, Jalan Damai, jalan hang tuah, kasih, majlis haul, Majlis Haul Imam Al Haddad, Majlis Ilmu, MASJID AL-FALAH, Masjid Baitul Aman, masjid bukhary, qasidah, sambutan

  LAIN-LAIN MAJLIS ILMU :

  Majlis Haul Di Taman Melati, Esok : http://wp.me/piAx4-2Z6

  KUNJUNGA HABIB UMAR BEN HAFIZ KE MALAYSIA : http://wp.me/piAx4-2Wu

  MAJLIS JAMUAN AIDUL FITRI MAF : http://pondokhabib.wordpress.com/2010/10/01/majlis-jamuan-aidul-fitri-maf/

  Majlis Bersama Ulama: Al-Habib Kadzim bin Ja’far as-Seggaf : http://wp.me/piAx4-2Zh

  Oktober 1, 2010 at 3:06 am

 3. Pingback: ISU MASJID BABRI, UPDATE TERKINI | PANDANG-pandang

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s