Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

PROTON INSPIRA SPORTBACK???

Lepak semasa rehat tengah hari, sambil itu membaca akhbar dan aku telah tertarik dengan satu artikel berkaitan Proton Inspira. Rupa-rupanya, tidak sampai 2 minggu kereta itu yang baru sahaja dipertontonkan kepada umum (baca;separuh badan sahaja yang ditunjukkan) ianya telah mendapat tempahan yang sangat menggalakkan. Tempahan yang tinggi terhadap Inspira meletakkan kereta tersebut di antara model yang mendapat tempahan tertinggi selepas Saga (sebanyak 9,600 buah), Persona (6,100 tempahan) manakala Exora dengan (3,600 tempahan).

Proton Inspira telah menerima 1,100 tempahan dalam tempoh 10 hari walaupun pelancaran rasminya akan dilakukan pada 10 November depan. Keadaan itu menggambarkan betapa minatnya orang ramai terhadap Inspira (baca; Mitsubishi) yang dikeluarkan oleh Proton dengan hasil kerjasama Mitsubishi Motor Corporation di bawah perikatan strategic. Model Inspira merupakan kereta yang telah dipertingkatkan daripada teknologi Lotus terutamanya dari segi panduan dan kawalan kereta.

Tapi, aku agak tertarik pula dengan model yang ini.

Lancer Sportback

Ini adalah model terbaru keluaran Mitsubishi Motors dan kereta ini adalah dari jenis Lancer Sportback yang baru sahaja dilancarkan. Kereta ini mempunyai kapasiti enjin paling besar di dalam kelasnya iaitu 2.4 liter, hatchback lima pintu itu dijangka menjadi satu lagi model Lancer kegemaran ramai. Lancer Sportback direka dengan gaya sporty untuk memenuhi cita rasa dan gaya hidup moden tanpa mengabaikan ruang dalaman

Kereta model import sepenuhnya dari Jepun, dengan enjin berkapasiti 2.4 liter ini adalah varian terbaru di dalam keluarga Lancer selepas GT dan EX. Model ini juga dilengkapi empat silinder dengan enam transmisi kelajuan itu menghasilkan 168 kuasa kuda pada kelajuan 6,000 rpm.

Lancer Sportback boleh diperolehi di dalam tiga pilihan warna iaitu biru, putih dan hitam pada harga RM129,363 tanpa insurans. Mitsubishi Motors Malaysia turut mengumumkan 30 unit Lancer Sportback LE edisi khas dilengkapi aksesori Ralliart yang dijual pada harga RM130,831.

p/s – Ok, aku sekarang sedang berfikir-fikir…adakah kereta ini bakal menjadi Inspira Sportback?? Kita tunggu dan lihat nanti….

 

 

Advertisements

4 responses

 1. apa lagi.. beli satu la

  Oktober 26, 2010 at 9:41 am

  • faerrin

   mana aku nak letak kereta aku yg lain2 nai? haha

   Oktober 26, 2010 at 12:05 pm

 2. aah

  bru ku tahu ade lancer sporty mcm nie..lg ok dri POLO kan…marilah kite sama2 pertimbangkan..hahahhaha

  Oktober 28, 2010 at 12:34 am

 3. desperadol

  lancer sportback hanya akan dijual oleh mitsubishi..cuma lancer gt akan dihentikan pengeluaran di malaysia sbb dh sign kontrak dgn proton utk proton inspira

  Oktober 29, 2010 at 12:44 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s