Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

ILUMINATI

Baru-bari ini Malaysia seperti dilanda sindrom teori konspirasi, maka banyaklah pengkajian mengenai  iluminati, freemason dan lain-lain. Tapi, tahukah kamu apa itu Iluminati? Siapa yang terlibat?

– – – – – – PPPfftttt – – – – –

Illuminati (dari perkataan ‘illuminate’ bermaksud menerangi) adalah sebuah organisasi sulit terhasil dari gabungan pertubuhan kaum pagan khasnya Kabbalah-Yahudi dan kaum Kristian yang murtad dari agama mereka. Illuminati pada asalnya adalah berasaskan pengetahuan rahsia yang kononnya dicapai oleh kaum pagan sejak turun temurun yang lebih kepada dunia sihir,ramalan astrologi dan mistik sesat.Pengetahuan ini akhirnya diminati pula oleh kaum Kristian yang mula tidak percaya dengan agama mereka akibat kelemahan-kelemahan yang terdapat di dalamnya termasuk kecelaruan konsep Triniti dan kesahihan Bible yang bercampur aduk dengan tulisan paderi.

Menurut sejarah moden Illuminati, pertubuhan ini telah ditubuhkan oleh Adam Weishupt (mati pada tahun 1830M) pada tahun 1776M.Dia yang merupakan salah seorang anggota Freemasonry telah keluar dari Kristian dan menubuhkan pertubuhan ini.Sebelum itu, dia telah dikunjungi oleh tokoh-tokoh Yahudi Jerman untuk menarik dirinya ke dalam sarang Freemason dan mistik Kabbalah.Dia yang juga adalah seorang profesor Teologi di Universiti Ingolstadt,Jerman telah menganut fahaman Ateisme.

Perkataan Illuminati dinisbatkan kepada salah satu daripada kumpulan mazhab Yahudi iaitu kumpulan Illuminati yang dianggotai golongan bijaksana (hukama) Yahudi.Dalam bahasa Arab pula perkataan Illuminati bermaksud al-Nuraniyyin.Ini berasal dari salah satu nama Iblis yang dinisbatkan kepada ‘bintang pagi’ yang bercahaya terang atau dengan nama panggilannya ialah Lucifer.Oleh itu,perkataan ini diambil dari maksud Lucifer itu sendiri iaitu ‘Pemegang Cahaya’.Pertubuhan ini dibiayai oleh Rothschid yang merupakan gedung kewangan Yahudi.

Adam Weishupt percaya bahawa dunia ini patut berubah mengikut kehendak Iblis dan dia juga percaya keamanan dan kestabilan berserta hidup gembira adalah mengikut sistem Iblis.Untuk mencapai matlamat ini,dia telah membuat helah dengan mengatakan dunia ini patut dipimpin oleh orang-orang yang berwibawa sahaja dan dia telah berjaya menarik lebih kurang dua ribu orang untuk menjadi pelaksana kepada agenda yang telah dirancang olehnya dengan mendapat sokongan anggota Freemasonry peringkat tertinggi.Pengikut-pengikut ini memang mempunyai berkemahiran tinggi dalam semua aspek kehidupan dunia telah membina markas-markas sulit di seluruh dunia yang diberi nama sebagai ‘Lodges of The Grand Orient’ untuk melaksanakan agenda Dajal Laknatullah yang merekrutnya.

Tujuan asas Illuminati ialah menguasai dunia dan isinya.Dengan itu mereka dapat melaksanakan apa jua kehendak mereka sendiri.Namun begitu mereka bukanlah yang sebenar-benarnya memegang kuasa di Illuminati ini.Terdapat ‘The Hidden Hand’ yang memantau mereka.Dia adalah Dajal Laknatullah Al-Muntazhor, manusia berwatak syaitan yang dilengahkan ajalnya.

p/s – Masih mengkaji kandungan buku The Hand of Iblis….masyuk!!

Advertisements

6 responses

 1. kelly

  i heard bout it b4 dis,diorg kata Queen Elizabeth pon ada amalkan ritual Illuminati ni,tp xpastila ke sahihan nya,ko teruskan la membc,nnt update kt blog yea..btw,nice entry bro

  November 8, 2010 at 2:10 pm

  • faerrin

   Ramai artis-artis holywood pengikut iliminati, freemason dan free thinker…namakan sahaja..hampir kebanyakkan mereka terjebak dalam dunia kultus sesat yang mahu mempengaruhi dunia dengan cara mereka sendiri.

   November 8, 2010 at 2:17 pm

  • aziem

   artis holywood justine bieber ialah pemuda yg pertama menggikot iluminati..

   November 18, 2010 at 11:50 am

 2. armadrafar

  yup… konspirasi memang jadi fenomena
  sejak akhir2 nie…

  Ahmanejad presiden iran dan juga pemimpin syiah turut dikata sebagai ahli freemansory…

  Orang Parsi adalah dari keturunan Bani Israel (yahudi)…

  tapi sekadar khabar angin dan belum sahih…

  Lebih suke kajian sendiri berbanding blog luar negara yang kebanyakan nya telah terpesong dari fakta sebenar….

  p/s : minat konspirasi sejak tahun 2007 dengan kajian kemunculan dajjal …

  November 9, 2010 at 12:34 am

 3. Pingback: FREEMASON DI MALAYSIA;SATU PENGENALAN « PANDANG-pandang

 4. Johan Ahmad

  Bangsa Parsi ada kemungkinan dari suku2 “Lost Ten Tribes” yg dikatakan lenyap semasa Raja Nebuchednezzar (RN) menjarah kota Jerusalem… tp itu hanya kemungkinan kerana sewaktu RN menjarah Jerusalem, dia angkut semua orang2 Yahudi di sana bawak ke Negaranya untuk dijadikan hamba abdi… dan tak mustahil serpihan dari mereka inilah yang membentuk negara Parsi @ Iran pada hari ini…

  Februari 7, 2013 at 6:42 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s