Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

PERTUBUHAN SULIT

Pertubuhan sulit ada di mana-mana. Pertubuhan-pertubuhan rahsia dan bawah tanah ini juga terdapat di setiap pelusuk dunia. Lihat sahaja di Amerika ada MS13, begitu juga di sini, Malaysia juga ada pelbagai pertubuhan-pertubuhan rahsia yang bergerak secara senyap dan gelap. Jika diikutkan pelbagai pertubuhan rahsia berteraskan kaum ada di sini. Namakan sahaja, pasti ada. Kita lihat pergerakan pertubuhan rahsia masyarakat Cina, di mana ada masyarakat ini…pasti ada pertubuhan itu dan dipercayai ianya berlaku sejak dari awal abad ke 18 lagi melalui penghijrahan orang-orang cina dari wilayah provinsi Kwantung dan Cnatonese. Adalah dipercayai, ibu pejabat yang pertama menempatkan pusat pergerakan pertubuhan sulit ini adalah bertempat di Melaka atau Penang.

Lihat, ini bermakna sudah begitu lama pertubuhan yang bergerak secara diam dan mempunyai budaya, kod etika dan tata cara kehidupan yang agak “secretive” ini bertapak dan berakar umbi di Tanah Melayu ini.

Tapi, bukan isu pertubuhan sulit Cina yang aku mahu tulis, ini berkaitan kaum India pula. Aku terbaca di laman blognya. Bahasa Inggeris, jadi aku salin semula dan terjemahkannya ke dalam Bahasa Melayu. Ini adalah pendedahan seorang rakyat Malaysia berketurunan India mengenai perkembangan penularan Geg Hindu di Malaysia. http://ragedindian.com/2008/04/04/indian-gangs-in-malaysia-deep-down/

Indian Gangs In Malaysia -Deep Down India Gangs Di Malaysia

Pertubuhan Rahsia di Malaysia. Mana saja kita pergi, kita bergerak, kita menyusun perjalanan pertubuhan rahsia ada. Siapa yang sebenarnya memulakan semua ini masih belum diketahui. Apa ertinya semua ini pada kita semua? Dengan masa terhad yang kita miliki, saya akan menjelaskan sejarah Pertubuhan India di Malaysia dan bagaimana semuanya bermula.

Biasanya sekumpulan lelaki India akan berkumpul di hentian bas setiap hari. Biasanya mereka mungkin ponteng sekolah jika mereka masih belajar bahkan akan selalu ada masa untuk menyertai dalam sesi berkeliaran dan beberapa aktiviti yang kurang sehat. Bersama dengan mereka akan ada beberapa bungkus rokok, air minuman keras dan gaya-gaya ganas konon-kononnya kool. Sekarang, hari demi hari, rakan-rakan mereka akan bertambah dan kumpulan mereka semakin membesar. Mereka membeli semburan warna berharga RM5, dan kemudian sembur di kawasan itu dengan pelbagai “tanda” yang membawa maksud-maksud tertentu dengan menandakan kawasan itu sebagai kawasan mereka.

Lihat, dengan menyebut nama sesebuah kumpulan adalah satu hal yang amat janggal di kalangan kita semua. Ada juga mengatakan dengan memperkatakan “nama” sesebuah kumpulan itu ianya seperti mengujakan dan kebanyakkan adalah “geng-geng nombor”. Biasanya di Malaysia, hal ini cukup menarik perhatian bagi mereka di luar sana terutamanya masyarakat umum untuk melihat semua ahli pertubuhan rahsia mencintai matematik. Makna sesungguhnya dibalik angka-angka terlalu “secretive” untuk diterangkan dan dijelaskan. Maafkan aku. Antara nama-nama kumpulan yang amat terdedah kepada dunia luar adalah , Geng 24 , Geng 36 , Geng 21 , Geng 08.

Antara contoh untuk “mencipta” nama bagi sesetengah pertubuhan biasanya berlaku di jalanan atau tempat yang “hidden” sebagai contoh ambil nama “Gagak” . Jadi, Gagak adalah nama mereka. Tapi kemudian, ada beberapa identiti yang akan mengikuti umpama cabang dan cawangan.

a) Geng Gagak

b) Geng Gagak Hitam

b) Gagak Emas

d) Tiga Gagak

Jadi, nama pertubuhan telah dicipta. Selanjutnya mereka perlu mendirikan suatu tempat sebagai tempat operasi mereka. Katakanlah ada sebuah padang atau lorong atau kawasan lapang yang telah dikenal pasti sebagai pusat operasi mereka. Jadi, setiap orang harus mula mengakui kawasan tersebut adalah kawasan “jajahan” mereka. Setiap ahli harus bekerja kuat siang dan malam untuk menjaga ahli dari pertubuhan lain atau geng lain masuk ke kawasan mereka. Jika ada penyusup, mereka segera akan dikenalpasti dan bertengkar yang akhirnya akan membawa kepada pergaduhan. Setelah beberapa pergaduhan, biasanya geng akan mampu membina dirinya sendiri.

Setelah beberapa pergaduhan, geng akan mampu mengenalpasti siapa orang yang dianggap sebagai “panglima perang” dan yang lembik. Pengecut akan ditolak dan hanya yang kuat, gagah dan garang layak menganggotai kumpulan atau pertubuhan. Masing-masing dari mereka akan dikenali dengan nama jolokan tersendiri. Biasanya mereka akan memilih nama haiwan selepas nama pertama mereka sebagai contoh;

1) ‘Vetu’ Kumar

2) ‘Rok’ Mani

3) ‘Mettu’ Murugan

3) Pandi (Pig/Babi)

4) Nandu (Crab/Ketam)

5) Tiger/Harimau

Selepas kumpulan yang dibina kian kukuh dan kuat, mereka akan memngutip wang dari setiap ahli anggota yang menyertai kumpulan tersebut. Setiap ahli yang masuk, perlu membayar sejumlah wang kepada kumpulan dan biasanya duit akan dipegang oleh ketua mereka. Sebagai contoh geng 24, mereka perlu membayar RM24 setiap bulan sebagai yuran dan duit ini akan digunakan untuk membebaskan ahli kumpulan yang meringkuk ketika ditahan oleh pihak polis. Baki penggunaan duit akan digunakan untuk membeli rokok dan arak murah dan kebiasannya, mereka mensasarkan sekolah-sekolah sebagai tempat mengrekrut ahli baru dan menambah ahli serta secara tidak langsung menambah kutipan duit.

Kemudian akan adanya pemilihan ketua. Bagi mereka yang kuat, handal bertarung dan berani akan dipilih untuk menjadi ketua dan menguasai tampuk pemerintahan dan hala tuju kumpulan.

Sebuah bahagian yang sangat penting dalam membentuk gang.Berikut adalah kriteria minimum sekurang-kurangnya untuk menjadi pemimpin kumpulan:

1)Harus berani dan bersedia untuk bergaduh dengan siapapun

2)Harus menguasai senjata ketika semasa bergaduh

3)Seharusnya pernah di penjara sekurang-kurangnya sekali

4)Memiliki beberapa tanda dan tanda jahitan di tempat yang terlihat di dalam tubuh mereka (Untuk menandakan bahawa mereka telah dalam beberapa pergaduhan)

5)Seseorang yang tidak berotak dan tidak mempunyai kemampuan berfikir (ikut rasa sahaja).

6)Memiliki pengangkutan sendiri dan bersedia melaksanakan misi untuk bergaduh di mana-mana sahaja

7) Willing to fight extra hours just to protect the field. 7) Bersedia untuk bergaduh lebih masa hanya untuk melindungi lapangan atau kawasan yang dipegang.

8)Boleh minum minuman keras murah.

9)Harus mampu mengucapkan kata-kata kesat lancar di dalam Bahasa Tamil, pengetahuan dalam kata-kata kesat dalam bahasa lain seperti China dan Melayu akan menjadi keuntungan tambahan.

– – – – – PPPffttttt – – – – – –

Sampai sini sahajalah aku nak tulis dan terjemahkan, agak panjang. Malas pulak nak terjemahkan dan bagi aku..secret society adalah secret. Jadi, tidak perlulah didedahkan secara keterlalauan. Juga, setiap kaum di Malaysia ini ada seperti apa yang diperkatakan sebagai pertubuhan sulit. Juga, bagi aku dengan adanya pertubuhan ini bagi setiap kaum, satu keseimbangan akan terwujud secara tersendirinya. Oleh itu, apa yang didedahkan oleh hasil tulisan yang aku terjemahkan ini, mungkin hanya cuma sekelumit dari perkara-perkara yang sebenar dan banyak lagi perkara yang umum tidak tahu juga tidak perlu tahu. Biarlah ianya menjadi satu tanda tanya. Hanya mereka yang menyertai dan menjadi orang dalam sahaja tahu, apa itu pertubuhan sulit dan rahsia ini.

p/s – 3036…cantik nombor ni kan?

“Bang, cantik kereta abang bawak…”

“A’ah..memang cantik…kat rumah ada lagi dua bijik yang cantik…”

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s