Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

AGAMA GOOGLISME; SATU PENDEDAHAN

Percaya atau tidak, ada agama baru yang mulai dan sedang berkembang didunia ini. Nama agama itu adalah Googlism (baca; Googlisme). Kenapa namanya Googlisme kerana aliran ini mempunyai tuhan bernama Google, mesin pencari yang sangat terkenal itu. Nama agama mereka Googlisme dan Gereja mereka bernama Gereja Goole [Church of Google]. Tapi jika diikutkan Google adalah satu mesin pencari, tapai kenapa ianaya dianggap Tuhan?  Tetapi, penganut agama ini ada jawapannya.

Ini bukti mereka bahawa Google adalah tuhan:

Bukti 1: Google maha tahu. Ia mengerti segala informasi yang ada di dunia ini

Bukti2: Google berada di mana-mana di dalam waktu yang sama. Siapa pun dapat mengakses Google dimanapun ia berada [asalkan terdapat talian internet].

Bukti 3: Google menjawab doa. Jika kamu ada pelbagai masalah, kekalutan dan ingin tahu search Google dan kamu akan mendapat jawapannya katalah kamu ingin tahu punca penyakit kanser, search…nah!!! Itulah jawapan diberi. Tapi Google hanya menunjukkan cara saja, manusialah yang harus mengusahakan sendiri atas permintaannya itu dan hanya yang Maha Esa akan menentukkannya.

Bukti 4: Google berpotensi abadi. Dia tidak berwujud secara fizik seperti manusia yang tubuhnya boleh rosak di mamah usia dan bahkan mati. Servernya yang berada di banyak tempat membuatkan ia seperti abadi.

Bukti 5: Google mempunyai kuasa tak terbatas. Internet akan tumbuh terus menerus dan Google akan terus menerus mengikuti pertumbuhan itu. Tidak akan pernah Google terkalahkan oleh pertumbuhan internet. Semua akan di index Google.

Bukti 6: Goggle mengingat segalanya. Semua halaman web akan tersimpan d cache Google, bahkan pemikiran dan pendapat anda sekalipun yang terupload ke internet. Jadi sekalipun anda meninggal pemikiran Anda akan tetap terpelihara dan dapat diakses banyak orang.

Bukti 7: Google tidak melakukan kejahatan. Langsung baca saja filosofi Google.

Bukti 8: Berdasarkan Google Trends, kata ‘Google’ lebih banyak dicari daripada “Tuhan”, “Jesus”, “Allah”, “Buddha”, “Kristian”, “Islam”, “Buddha” dan “Judaisme”. Lihat sendiri grafiknya: Beberapa point di atas adalah buktiyang menyatakan Google sebagai Tuhan.

Silakan terus menuju ke link ini untuk membaca langsung versi asli bukti itu. Versi aslinya dalam bahasa Inggeris. Yang di atas itu terjemah bebas versi aku. Selain menngadakan bukti kebenaran Google sebagai tuhan Google juga menitahkan 10 perintahnya yang harus ditaati seluruh umat (baca; pengikutnya).

10 perintah ini berzeda dengan 10 Perintah Tuhan [10 Commandments] yang ada di Kitab Perjanjian Lama. Berikut 10 Perintah tuhan Google:

10 Perintah tuhan Google

* Thou shalt have no other Search Engine before me, neither Yahoo nor Lycos, AltaVista nor Metacrawler. Thou shalt worship only me, and come to Google only for answers – Jangan percaya Search Engine yang lain selain Google

* Thou shalt not build thy own commercial-free Search Engine, for I am a jealous Engine, bringing law suits and plagues against the fathers of the children unto the third and fourth generations – Jangan membangun Search Engine sendiri karena Google sangat pencemburu

* Thou shalt not use Google as a verb to mean the use of any lesser Search Engine – Jangan gunakan kata Google untuk menyebut Search Engine yang lain

*Thou shalt remember each passing day and use thy time as an opportunity to gain knowledge of the unknown – Gunakan waktumu untuk mencari informasi-informasi baru

* Thou shalt honor thy fellow humans, regardless of gender, sexual orientation or race, for each has invaluable experience and knowledge to contribute toward humankind – hormati sesama manusia tanpa pandang ras ataupun jenis kelamin kerana mereka juga punya penegetahuan yang sumbanganya dapat dipakai semua manusia

* Thou shalt not misspell whilst praying to me – Jangan salah mengeja saat berdoa.(Yang ini macam nak buat aku tergelak!!!)

* Thou shalt not hotlink – Jangan membuat hotlink [????](Ke, jangan menggunakan pre-paid Hotlink…ni pun nak buat aku tergelak!!!)

* Thou shalt not plagiarise or take undue credit for other’s work – jangan menciplak karya orang lain

* Thou shalt not use reciprocal links nor link farms, for I am a vengeful but fair engine and will diminish thy PageRank. The Google Dance shall cometh – Jangan menggunakan link timbal balik [???] kerana akan menurunkan pagerank

* Thou shalt not manipulate Search Results. Search Engine Optimization is but the work of Microsoft – Jangan memenaipulasi hasil pencarian dengan teknik-teknik SEO [Searh Engine Optimization]

Skrip asli 10 Perintah Tuhan Google.

Bagaimana, berminat untuk pindah atau tukar agama? Kalau berminat ada baiknya kamu add dulu nabi agama ini, Matt MacPherson, jadi teman anda di Facebook. Jadi kalau mau mengaji ke dia boleh chat secara langsung. Tapi kalaupun tidak punya akaun facebook dan malas buat, boleh juga berbagi dengan “ustaz-ustaz” (baca; orang-orang alim googlisme) dan umat Googlisme lain di forum yang disediakan.

Atau kalau ingin jauh lebih jelas lagi silakan kunjungi web mereka di alamat thechurchorgoogle.org. Entah kelakar atau serius agama Googlisme itu aku tidak tahu. Kalau aku, mana mungkin sebuah enjin pencari menjadi tuhan dan disembah, sedangkan ianya adalah dicipta oleh manusai sendir! . Bengong sekali.

p/s – Pelik orang sekarang, senang-senang je cipta agama. Masih ingat Ayah Pin. Si tua yang pelik mengaku tuhan. Itu lagi sorang yang aku rasakan, perlu sahaja disembelih.

2 responses

  1. armadrafar

    fanatik sangat dengan Google…

    Disember 3, 2010 at 10:11 am

    • faerrin

      Itulah, manusia jenis ini memang gila…!!!

      Disember 3, 2010 at 10:23 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s