Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

PIALA AFF SUZUKI; MALAYSIA SERI 0-0 DENGAN THAILAND

Walaupun tidak “disayurkan” oleh skuad Thailand seperti mana ketika perlawanan bertemu Indonesia di pusingan pertama yang lepas, Malaysia berjaya menunjukkan sedikit peningkatan dalam persembahan mereka. Tapi, itu bukan persoalan utama. Persoalan utama adalah kemenangan, bukannya seri. Kemenangan adalah satu kemestian yang harus dikecapi oleh skuad Malaysia dan ianya dituntut oleh jutaan rakyat Malaysia!

Walaubagaimanapun, Malaysia sekadar seri tanpa jaringan dengan Thailand pada perlawanan kedua peringkat kumpulan A Piala Suzuki AFF 2010 di Jakarta, Indonesia. Dengan keputusan itu bermakna Malaysia hanya memungut satu mata daripada dua perlawanan dan berada di dalam kedudukan yang sukar untuk layak ke separuh Piala AFF.

Sebenarnya, skuad negara mempunyai banyak peluang di depan gawang gol lawan, terutamanya dari gerakan-gerakan yang baik serta hantaran lintang akan tetapi peluang-peluang yang ada disia-siakan begitu sahaja tanpa penyudah yang baik. Terdapat juga banyak hantaran-hantaran yang dilakukan oleh pemain tidak tepat ke pemain sasaran, justru ianya menjadikan pemain kita hilang kawalan bola. Apa-apa pun, aku selaku penyokong skuad kebangsaan tersangat kecewa dengan pemain-pemain negara.

Dari apa yang dapat aku katakan, skuad negara tidak mempamerkan corak permainan yang cemerlang walaupun ada sedikit peningkatan dalam persembahan mereka ditambah dengan permukaan padang yang teruk (baca;seperti bermain di sawah padi/padang becak/bendang) maka, semakin malaplah peluang Malaysia untuk ke peringkat seterusnya.

Apa lagi yang boleh dilakukan?

p/s –  Kecewa. Main hoki lagi baek!

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s