Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

ENDIK BIL. 3; SKUAD MALAYSIA BOLEH MENANGKE?

Selepas dirogol dan dirobek gawang gol Malaysia semasa pembukaan perlawanan Piala Suzuki AFF ketika menentang Indonesia. Malaysia telah dirobek keperawananannya apabila kantoi 1-5 dengan Indonesia. Ibarat wanita yang dirogol paksa tanpa kerelaan, pahit untuk ditelan, begitulah skuad Malaysia untuk menerima hakikat kekalahan pada ketika itu. Malam semalam, Malaysia yang telah bangkit semula apabila mengalahkan Loas dengan 5 berbalas satu, serta sedikit sebanyak ianya turut dibantu dengan aksi kekalahan Thailand kepada Indonesia apabila negara gajah putih itu telah dibaham dengan skuad Garuda 2-1. Situasi ini melayakkan Malaysia untuk ke pusingan separuh akhir.Tahniah!!!

Aku menonton berita di TV3 (baca; segmen sukan, berita dunia dan biznez sahaja…lain-lain aku tak masuk campur) dan terlihat akan keghairahan segelintir rakyat Malaysia yang sangat berpuas hati dengan perkembangan positif skuad negara untuk layak ke pusingan seterusnya. Aku yakin, pasti keseluruhan warganegara Malaysia begitu gembira akan kemenangan ini. Ini juga membuktikan bahawa rakyat Malaysia begitu berharap agar skuad negara dapat mempamerkan persembahan yang mantap untuk pusingan yang berikutnya.

Bagi aku, apa yang penting adalah konsistensi skuad negara, stamina dan game play. Juga diingatkan supaya skuad Malaysia tidak mudah lupa, alpa dan leka ketika leading. Inilah yang aku amat risaukan. Iyalah, skuad negara kita ni umpama ada satu penyakit keturunan. Jika sudah leading dalam satu-satu perlawanan, entah kenapa mereka seperti lupa, alpa dan leka seolah-olah musuh tidak akan menyerang balik gawang gol mereka. Aku sekali lagi mengingatkan supaya, jangalah leka!

Apa pun, skuad negara…bermainlah dengan baik, belasah saja apa yang ada di depan kamu. Pulun cukup-cukup dan jangan “penyakit keturunan” itu terus-terusan menular! Hapuskannya segera!!

p/s –  Boleh menangke??

4 responses

  1. bontot

    hang nih… depa xlawan lagi hang dah tanya “Boleh Menang Ke??” …. liverfool yg power dulu pun dah xpower…. chelsea yg dok blasah team mcm main pS dulu pun skang susah nak dpt lebih dari 2 goaL…. Man Utd yg dah ada rooney baliiikkk punnnn… xdpt score lagiiii…… aaaaiiiiyaaaakkkk !!!!!! Saport la braderrrr…. bukan “Boleh menangke??”….. tapi “MALAYSIA BOLEH !!!!!!”

    Disember 9, 2010 at 12:04 am

    • faerrin

      aku tanya jaaaa….bole menangka?? yang ang marah awat??? hahahahaha…..

      Disember 9, 2010 at 2:47 am

  2. desperadol

    haha… atlit dah marah.btol 2 kalah menang adat permainan..jgn menghabiskan duit rakyat sudaaa..hehe

    Disember 9, 2010 at 12:32 am

    • faerrin

      btol, antar jauh2…tp, abuk pun tarak…nasib baek, dapat masuk pusingan separuh akhir, kalao tak…aku dah buat entri kutuk pasukan kita ni.hehehe

      atlit, jgnle marah weh!

      Disember 9, 2010 at 2:48 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s