Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

FACEBOOK ; RUANG PEJABAT YANG SUPER KOOL!!!

Ok, sebelum ini aku ada dedahkan bagaimana betapa best dan hebatnya pejabat-pejabat syarikat-syarikat gergasi dan tidak berapa gergasi. Mereka punya ruang pejabat yang cantik, menarik dan cukup untuk memotivasikan pekerja-pekerja mereka untuk tekun bekerja hingga tidak mahu pulang ke rumah! Untuk bacaan lanjut, boleh baca di sini. Sungguh super koll ruang pejabat mereka!

Ok, kali ini aku nak membawakan kepada kamu satu lagi ruang pejabat yang super kool. Bagi aku, konsep ruang pejabat sebegini rupa tidak jauh dari konsep ruang pejabat Google yang tersangatlah super-super kool! Mari saksikan ruang pejabat facebook ini.

Buat masa kini, pejabat Facebook telah berpindah ke kawasan Palo Alto, CA dan mereka telah menjadikan ruang pejabat sebesar 150,000 kaki persegi sebagai ruang pejabat mereka yang sebelum itu telah digunakan dan menempatkan Agilent Technologies. Kebanyakkan ruang pejabat asal telah diubahsuai bagi mengikut kehendak dan kegunaan Facebook kini.

Ruang pejabat dan layoutnya telah direka oleh Studio o+a di mana pada awal proses mereka bentuk ruang pejabat ini, syarikat pereka bangunan ini telah menjalankan beberapa sesi temubual dengan kakitangan facebook. Mereka ditanya apakah yang dapat membantu produktiviti kerja, apakah yang akan dapat untuk meningkatkan semangat dan pengalaman bekerja bagi menjadikan sesuatu output itu lebih berkualiti dan produktif. Jadi, di sini, pekerja-pekerja facebook telah bekerjasama dengan syarikat rekaan dalaman bangunan yang telah dilantik bagi merekacipta dan membentuk satu suasana yang diinginkan oleh pekerja bagi memotivasikan mereka ketika bekerja nanti. Oleh kerana terdapat begitu banyak division, jabatan dan unit yang berbeza-beza, mereka telah mewujudkan satu ruang interaksi yang kecil di antara unit-unit ini dan setiap unit juga mempunyai ruang lay out yang berbeza. Ini adalah untuk mewujudkan identity unit masing-masing dan menjadikan unit-unit ini lain dari yang lain. Unik!

Facebook begitu komited untuk mengekalkan pekerja-pekerja mereka dan mengelakkan “brain-drain” beberapa cara dan langkah telah dipraktiskan sebagai contoh menyediakan hidangan yang berkualiti dan lazat secara percuma, makanan ringan, minuman dan lain-lain keperluan kakitangan telah disediakan di pantry mereka. Untuk mewujudkan satu kondisi syarikat yang kuat, kukuh dan mapan untuk jangka masa panjang, mereka juga mempraktikkan dan menggalakkan kakitangan mereka untuk menconteng di dinding yang disediakan. Contenglah idea-idea gila, artwork yang menarik dan ubah suailah ruang pejabat dengan cara mengalihkan setiap perabot yang disediakan mengikut citarasa sendiri! Lihat, bagaikan pejabat itu pekerja yang punya!

Jangan tidak tahu, ada juga pekerja yang mengalihkan perabot pejabat yang mereka rasakan perlu untuk bertukar selera ke dalam pejabat Mark Zukerberg dan ada juga pekerja yang mencabarnya untuk bermain ping pong! Sempoi bukan!

Jika di Malaysia? Bagaimana ruang pejabatnya dan bagaimana pula dengan bos-bos kamu ? Baru naik grade sudah tinggi hidungnya bukan??? Apa pendapat kamu??

p/s –  Baru naik grade 44 dah kerek!

 

2 responses

  1. sicomei

    besttnyaaa.suka tgk deco opis depa.suka entry ni. eh, btw, ada link ke my long-abandoned-blog. hehe.unSANGKArable. will apdet soon..

    Disember 10, 2010 at 4:54 am

    • faerrin

      hahahaha…..opis macam ni, sapa2 pun suka…kalao boleh, duk opis cm ni, tak mo balik dah!

      oh….ada link ke blog??? apa ya? sy mmg suka link2 kan blog….

      apa2 pun trima kasih!

      Disember 10, 2010 at 6:23 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s