Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

LAMAN SOSIAL YANG SERUPA FACEBOOK! SALINGSAPA.COM

Walaupun baru berusia 13 tahun, seorang budak lelaki di Indonesia, Muhamad Yahya Harlan ternyata hebat apabila dia mencipta laman jaringan sosial mirip Facebook, lapor akhbar dalam talian, Tribunnews.com semalam.

Laman itu yang dinamakan salingsapa.com dapat disiapkan Muhamad yang belajar di Sekolah Alam Bandung, di sini, dalam masa sebulan. Konsep salingaapa.com hampir menyerupai Facebook yang diasaskan oleh Mark Zuckerberg dari Amerika Syarikat tetapi Muhamad berkata, laman webnya menampilkan beberapa ciri tambahan.

“Pada awalnya, saya menonton berita tentang ada orang Indonesia yang mencipta laman web seperti Facebook dalam bahasa Indonesia.

“Saya terus terfikir, saya juga boleh mencipta laman web serupa, tetapi lebih baik lagi,” kata Muhamad ketika ditemui di sekolahnya kelmarin.

Seterusnya, anak sulung pasangan Yan Harlan, 45, dan isterinya, Fidriana, 37, itu mulai ‘mengklik’ komputernya untuk merancang ciri-ciri laman sosial yang akan dihasilkan nanti. Dia turut mendapat bantuan daripada ayahnya yang menyumbang idea tentang ciri-ciri yang diperlukan untuk menghasilkan salingsapa.com. Kini, kejayaan pelajar cilik itu mendapat penghargaan daripada pelbagai pihak. Menurut ibunya, Muhammad membentangkan hasil kerjanya itu di hadapan 12 mahasiswa Institut Teknologi Bandung semalam.

“Harapan kami ialah laman sosial ciptaan anak saya ini akan digunakan untuk tujuan kebaikan,” kata ibunya

– – – – – – – – -PPPPfffttttttt – – – – – – – – – –

Lay out SalingSapa.com

Bagi aku, ini merupakan satu kejayaan bagi seorang budak. Baru berumur 13 tahun sudah boleh mencipta sesuatu yang kini menjadi igauan dunia. Itulah “Laman Sosial”. Apa-apa pun, aku sudah pun mendaftar di akaun Saling Sapa ini. Cuba klik di sini. Ini merupakan laman bagi profileku. Add friends dan jadilah temanku!

Berikut merupakan ciri-ciri saling siapa yang didirikan oleh sorang remaja muslim ini.

1-Adanya menu Al Qur�an, hal ini memungkinkan bila disela-sela kita sedang On Line, kita boleh membaca Al Qur�an dengan tampilan
yangg menarik, serta juga boleh memeriksa, apakah bacaan Al Qur�an kita betul atau tidak.

2-SalingSapa.com memiliki server sendiri , sehingga pengguna boleh memiliki kontrol penuh dalam hal data-data, serta isi yg di upload. Fail-fail atau isi yg tidak sesuai dengan nilai nilaiIslam akan dihilangkan secara automatik.

3-Server berada di Jakarta, Indonesia dan tidak terletak di negara-negara barat bukan di luar negeri, sehingga boleh diakses dengan lebih cepat (untuk melihat /mengupload foto atau naskah ) . Cuma memang untuk Video, Saling Sapa masih masih menggunakan perkhidmatan Youtube

4-Usia kawan-kawan tidak terbatas, sekalipun baru berusia 6 tahun juga boleh mendaftar . Ini berbeza dengan Facebook yangg membataskan usia pendaftar.

5-Juga ada menu Game, akan tetapi Game yang ada di SalingSapa.com ini lebih disaring, dan akan dikembangkan Game-Game yang mengikuti lunas-lunas Islam.

p/s – Apa lagi, register cepat di sini! http://www.salingsapa.com/

Advertisements

3 responses

 1. teringin sangat nak join saling sapa

  Februari 21, 2011 at 9:54 am

  • tak tau laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

   Ogos 20, 2011 at 1:16 pm

 2. tapi masalah nya ramai orang tidak percaya betul bagai yang di kata!

  Mei 29, 2011 at 9:58 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s