Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

SUPERCAR HUAYRA ~ KERETA SUPER CANGGIH!

Pengilang kereta dari jenis supercar dari Itali, Pagani automobili SpA mengatakan hari ini akan memasuki pasaran AS dengan model baru yang dikenali sebagai Huayra. Syarikat mengatakan akan mula menjual kereta 700 kuasa kuda di Amerika Syarikat melalui rangkaian pengedar awal tahun ini. Harganya dijangka akan lebih dari $ 1 juta. Baru-baru ini, syarikat supercar Pagani telah menayangkan gambar dari  jenis kereta dua tempat duduk baru dan maklumat mengenai spesifikasi kereta tersebut. Ianya bakal menjadi tandingan kepada Ferari, Lamborghini dan lain-lain pengeluar “kereta super”
 

Pagani Huayra 

“Kereta Super” Huayra

Dinamakan sebagai Huayra Tata, bersempena nama tuhan kuno yang mengawal angin, Huayra yang bersesaran 6 liter, 12- silinder dengan dua turbocharger yang dibina oleh Mercedes-Benz ‘s dari Jerman dan menggunapakai dari jenis AMG yang berkuasa itu. Mesin yang berkuasa dijana melalui sepasang “intake” angin di belakang tempat duduk. Syarikat menjelaskan ianya direka untuk membolehkan udara masuk ke dalam mesin tanpa perlu mengganggu aerodinamik bagaikan “sebuah penghargaan bagi pesawat supersonik akhir 1950-an dan 1960-an.”.

 

Pagani, yang berpusat di San Cesario sul Panaro, berhampiran Modena, Itali, mengatakan telah merekacipta lima buah prototaip Huayra dan telah menguji kereta-kereta tersebut selama empat tahun yang lepas. Kereta-kereta ujian telah melakukan perjalanan lebih dari 300,000 batu dan akan merangkumi sekitar 600.000 kilometer sebelum memasuki pasaran AS.  Syarikat mengatakan kereta yang dibinanya adalah sangat mematuhi standard kualiti dan sesuai dengan keselamatan Eropah dan Amerika yang ketat itu. 

Kereta ini akan membuat debut kemunculan di Geneva Motor Show bulan depan. Syarikat mengatakan akan mendedahkan rancangan khusus untuk pendedahan Huayra di AS dalam beberapa minggu mendatang. Saksikan gambar-gambar kereta yang umpama “robot” ini.

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s