Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

AZIZULHASNI CEDERA TAPI MASIH MAMPU RAIH GANGSA!

Azizulhasni aka The Pocket Rocket Man aka Lelaki Poket Roket

Mamat yang dilahirkan di Terengganu ini bukan calang-calang orang. Agaknya dilahirkan untuk menjadi satu lagenda berbasikal negara dan membawa nama negara ke persada dunia dengan megahnya. Siapa sangka mamat yang tidak berapa tinggi berbanding dengan mat saleh dan mat negro ini mempunyai daya tujahan dan kekuatan yang kuat mengayuh! Walla! Trademark beliau adalah mengangkat tayar basikal depan seoalh-olah seperti mat rempit melakukan “willy” setiap kali mencapai garisan penamat.

Sedikit pengenalan Azizulhasni yang malas aku nak translate.

Was born on 5 of January 1988 in Dungun,Terengganu, MALAYSIA is a track cyclist representing MALAYSIA . He is a flag bearer for Malaysian team in Beijing Olympic Games. Azizulhasni,winner of gold medals in keirin and 200m sprints at the Asian Championships in April, finished as the best Asian finisher at the Beijing Olympics last month with a top eight finish.The 23-years-old, is among 2012 London Olympics gold medal prospects .He made a history when he won the main keirin final in the second-leg of the UCI Track World Cup in Melbourne to become the first-ever Malay­sian gold medallist at the World Cup stage.He hold the title of world cup leader in Keirin 2009,nevertheless his luck in World Championship Keirin was obscure but he conferred as a silver mendalist in Men Sprint in Track World Championship at Poland .He is now married to a loving wife,Athiah Ilyana Abd Samat .

– – – – – – – – -PPPPfffttttt – – – – – – – – –

Bayangkan, bagaimana mamat ni masih boleh mengayuh dengan kaki yang tertusuk kayu, malah masih sempat mendapat pingat gangsa!

Azizulhasni Awang berjaya merangkul pingat gangsa dalam acara Keirin Piala Dunia Berbasikal Trek semalam dengan penuh bergaya dan kesakitan. Berlumba dalam final Keirin, dia dan tiga pencabar lain terbabit dalam pelanggaran sesama sendiri sebelum bangkit untuk meneruskan kayuhan bertenaga sehingga garisan penamat. Dia hanya menyedari tahap kecederaannya hanya selepas itu jelas apabila ditunjukkan gambar serpihan kayu yang terkeluar daripada trek ketika kemalangan, menembusi betis kirinya.Dia dikejarkan ke hospital dan terlepas peluang menaiki podium bagi menerima pingatnya.

Sewajarnya setiap rakyat Malaysia mencontohi apa yang dilakukan oleh Azizul. Penuh semangat yang waja untuk membuktikan kemampuan diri dan sekaligus mengharumkan nama negara! Tahniah!

p/s – Jijul bakal menjadi sebuah lagenda dan akan ditulis di dalam buku sejarah tahun 2050!

 

Advertisements

One response

  1. Pingback: Skuad Boling Wanita Negara Sekadar Raih Gangsa :: Gosip Artis Hari Ini | Gosip Artis Terkini | Gosip Artis Terbaru

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s