Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

TSUNAMI JEPUN; APA PANDANGAN KAMU?

Lamanyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tidak menulis. Banyak memerhati sekarang ni. Ok, baca sahaja!

Sana-sini sebuk dan kecoh pasal Tsunami Jepun. Satu dunia gegak gempita mahu jadi jaguh mahu tolong negara Jepun. Di Malaysia juga tak terkecuali, dari Badan-badan kerajaan ke NGO-NGO serta lain-lain badan mahu menyalurkan bantuan tidak ira dari segi kewangan, material, makanan, ubat-ubatan mahupun tenaga. Memang sebuklah!

Golongan artis juga tidak terkecuali mau “beramal dan berbakti”.Huhhh….Tapi, tahukah disebalik kecelakaan itu ada juga cakap-cakap aneh mengenai hal ini. Kedengaran juga teori-teori dan kononya konspirasi berlakunya “tsunami” itu adalah dirancang. Entahlah…Apa-apa pun tuhan lebih mengetahu di sebalik kejadian. Mungkin ini adalah azab dan juga sebagai perinatan kepada kita semua penduduk bumi.

Ok, berbalik kepada teori konspirasi. Mengikut dari “cakap-cakap aneh”, tsunami yang melanda Jepun bukanlah dari kejadian natural. Bukan kejadian kemusnahan alam yang biasa. Tsunami yang sangat ganas setinggi 10 meter kesan daripada gempa bumi berukuran 8.9 pada skala Richter yang terkuat pernah dicatatkan melanda Jepun adalah hasil dari ujikaji bom nuklear dasar lautan oleh Barat (baca; New World Order). Aktiviti manusia seperti ujian nuklear yang dijalankan di dasar laut mampu memberi kesan kepada bencana alam. Ujian nuklear mungkin boleh dianggap sebagai pemacu (triggering) kepada gegaran gempa bumi dan kemungkinan gempa bumi boleh berlaku sekiranya ujian nuklear dilakukan di kawasan sempadan antara tektonik (plet bumi) pada permukaan bumi, tidak boleh ditolak.

Jadi dengan berlakunya gempa bumi dan tsunami serta kemusnahan yang berlaku ianya akan memudahkan pengurusan membentuk orde dunia baru. Ok, itu cuma sekadar teori….realiti masih belum dibukti dan mungkin para pengkaji teoti konspirasi harus membuat kajian lebih mendalam mengenai hal ini.

– – – – – – – – – PPPPffffttttt – – – – – – – – – – –

Tapi, kenapa kita Malaysia turut membantu Jepun? Atas dasar apa? Dasar kemanusiaan? Pada satu ketika dulu kita pernah dijajah oleh Jepun dan kehidupan pada zaman dulu dibawah penguasaan Jepun adalah begitu teruk. Ubi rebus sebagai jamuan dari pagi, tengah hari membawa ke petang hingga ke malam. Ok, sila baca rentetan yang sudah pun diringkaskan untuk pemahaman dan pembacaan kamu semua.

Tanah Melayu mula diperintah oleh Jepun mulai akhir Disember 1941 hingga 12 September 1945. Pendudukan Jepun selama 31/2 tahun telah meninggalkan kesan amat mendalam kepada masyarakat di Tanah Melayu dari segi politik, ekonomi dan sosial.

Kesan Politik

a) Menyemarakkan semangat nasionalisme,kemenangan Jepun yang begitu mudah telah menjatuhkan imej British di kalangan orang Melayu yang anti British.Pengalaman mentadbir semasa zaman pendudukan Jepun memberi peluang kepada orang Melayu untuk menjalankan urusan untuk menjalankan urusan pentadbiran yang tidak pernah diperolehi semasa pemerintahan British.

b) Orang Melayu menyangka Jepun akan memerintah Tanah Melayu lebih daripada British tetapi tanggapan mereka salah.kehidupan semakin sulit – timbul kesedaran nasib bangsa dan negara tetap sama selagi dijajah membangkitkan kesedaran politik apabila Jepun membenarkan dan bekerjasama dengan pemimpin Melayu menubuhkan parti politik untuk orang Melayu seperti KMM, PETA, KRIS

Kesan Ekonomi

a) Sumber ekonomi utama –pengeluaran bijih timah dan getah terhenti sama sekali
Dasar Bumi Hangus British menyebabkan Jepun yang mengambil alih lombong bijih timah tidak dapat beroperasi. Rakyat mengalami kebuluran kerana kekurangan makanan. Bekalan beras terpaksa diimport dari Thailand dan Burma.Jepun melancarkan kempen pertanian – rakyat dipaksa menanam tanaman makanan seperti ubi kayu, keledek dan keladi.

b) Kadar inflasi meningkat akibat kekurangan barang keperluan dan pengedaran wang kertas Jepun.Perusahaan tempatan yang ditubuhkan untuk menghasilkan barang keperluan tidak dapat diimport. Perusahaan yang besar dan penting diambil alih oleh syarikat Jepun. Orang ramai diwajibkan mendapatkan kupon dari Pejabat Kawalan Makanan.Petani dan nelayan dipaksa menjual hasil pertanian dan ikan kepada pembeli yang dilantik oleh Jepun.

Kesan Sosial- Perpindahan orang Cina ke kawasan pinggir hutan untuk mengelak kekejaman tentera Jepun.Permusuhan semakin menebal antara orang Melayu dengan orang Cina – cetus pergaduhan kaum.Orang Cina yang anti-Jepun menubuhkan MPAJA – bekerjasama dengan Force 136 yang memberi bekalan senjata dan latihan ketenteraan.

Tahap kesihatan rakyat merosot – terdedah kepada wabak penyakit. Banyak nyawa terkorban akibat penyakit malaria,beri-beri, taun dan kudis.Pembinaan jalan keretapi maut mengorbankan banyak nyawa.Dasar niponisasi Jepun memaksa rakyat Tanah Melayu menerima nilai-nilai bahasa dan kebudayaan Jepun – mengancam adat istiadat dan kebudayaan orang Melayu.

Jadi, bagaimana???

Jadi, selepas melihat gambar-gambar di atas…..tiada siapa yang akan sampai hati. Pasti semangat kemanusiaan akan lahir bagi membantu mereka yang di dalam kesusahan. Apa pandangan kamu?

p/s –  Aku punya pandangan tensendiri…

Advertisements

3 responses

 1. armadrafar

  -bayangkan malaysia dilanda tsunami dari laut china selatan…
  -jepun menjajah tanah melayu kerana perubahan pentadbiran maharaja jepun.
  (teringat citer “Last Samurai/ Empire of the sun”)

  p/s: setiap perkara yg berlaku pasti ade hikmahnya…

  Mac 15, 2011 at 5:44 pm

 2. nabella

  kesan terhadap ekonomi dunia dalam jangka panjang.malaysia perlu bersedia.dan mengambil langkah langkah untuk menyelamatkan ekonomi.

  Mac 18, 2011 at 8:11 pm

 3. salina ibrahim

  teori apa pun, hakikatnya nyata bahawa sebarang kerosakan pada alam tangan manusia yang memusnahkannya….kejadian hanya satu petanda..renungkan jangan menunding jari tapi mulakan dengan diri sendiri.

  Mac 28, 2011 at 1:20 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s