Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

AWANG HITAM KENA BELASAH, AKU GEMBIRA!

Malam tadi aku tengok Berita. Tv3….Takdelah yang menarik sangat. Selain dari pengumuman yang tersangatlah menarik untuk guru, aku tertarik dengan satu khabar berita. Bukan pasal kes DSAI, juga bukan pasal politik. Kalau nak tahu hal politik yang telus aku rela bukak internet dan baca tentang dari kedua-dua belah pihak (baca; pembangkang dan juga pemerintah/kerajaan). Lepas tu, buat kesimpulan sendiri. Barulah telus….

Err….aku dengar-dengar minyak RON 95 mahu naik harga. Tak  de pulak diumumkan di berita pulak ya!! Hairan….

Berbalik dengan kes tadi. Kes Awang Hitam ataupun negro. Aku berasa sangat terharu dan tumpang gembira bila dapat tahu pasal Awang Hitam dibelasah teruk oleh hampir lebih 30 orang lelaki di sebuah penempatan di KL. Lebih menyeronokkan bila aku dapati penduduk-penduduk ni menggunakan batu-bata, pisau, kayu dan kerusi plastik untuk membelasah si mamat negro tu sampai cedera! Tulah, akibatnya mengorat bini orang. Patutnya, tutuh ja sampai tak bernyawa, bagi sedar sikit mereka ni semua.

Negro suka berkumpul di kawasan-kawasan ramai atau tumpuan awam, mungkin untuk menarik perhatian

Benar, mereka di sini semakin ramai dan tidak mustahil satu hari nanti akan ada keturunan mereka duduk di bumi bertuah ni. Lihatlah mereka, jika diperhatikan sebenarnya mereka ini masuk ke Malaysia menggunak pas pelajar. Bila sampai sini, mereka tak belajar sebaliknya melakukan jenayah. Pas sebagai pelajar khususnya di institusi pengajian tinggi (IPT) kebanyakannya swasta itu hanyalah sebagai tiket untuk mereka memasuki Malaysia sahaja. Kebanjiran warga Afrika yang bertumpu di beberapa lokasi terpilih di ibu negara seperti Puchong, Seri Kembangan, Ampang, Kepong dan Pandan Indah.

Ish…negro, negro….

p/s – Awang Hitam ni pun satu, bila dah datang ke Malaysia ni cubalah bawak-bawak bersopan sikit. Banyak benor dah kes-kes jenayah yang dah dibuat.

12 responses

  1. paCat

    Dia rasa dia kool bila bergerak dalam kumpulan yang ramai. Aku agak je lah.

    Mei 17, 2011 at 10:33 am

  2. aku sampai sekarag tertanya² mcmne diorg ni dapat gelaran ‘awang hitam’?.kenapa mesti ‘awang’ bukan faer mahupun iskandar?

    Mei 18, 2011 at 4:33 pm

    • rossa aida

      aku rasa teringin berkongsi kisahku pulak ekoran awang hitam.aku baru saja mencipta face book.seronok la kn bukan main.add sana add sini accept sana accept sini.entah macam mana aku merima permintaan rakan dari england.wow sungguh handsome.hati perempuanku terdetik alngkah bangganya andai dpat berkawn ngan mamat ni.alih2 mamat saleh yg handsome ni menawarkan aku untuk menyertai company agenci model.maklum dia tu manager kat situ.kononnya.
      ah aku cakap dah terlewat and dia mula menjerat aku dalam permainana cinta.hahaha nk di buat cerita aku pn ikutla rentak dia.hehehe.dlam hati mana tau untung sabut timbul dapat la laki mat salleh.hari2 cinta dia menyatakn rasa cinta dan aku samala kan.maka kisah pn dah nk bermula.mamt ni tanya apa aku nk sebagai hadiah kerana dia nk pergi shopping.dalam hati adui bertuahnya badan kalau betul mamat ni nak belanja tpi aku buat2 mahal and cakap x nak apa2.cuma sayang dia aje.

      Mei 30, 2011 at 6:50 pm

    • rossa aida

      di pendek kan cerita dia pn bagi tau bnyk barng dia beli kan untuk aku.laptop camera barang berlian fesyen terbaru italy n perances dan mcm2 lagi la.amboi baiknya dia.and dia bagi tau dia dah poskan barang tersebut dan telah masukkan wang sebnayak 20,000.00pounds dalm kotak tersebut .sebab pegawai pos 2 ckap penerima kena membayar sejumlah wang
      untuk local charges.

      Mei 30, 2011 at 6:57 pm

  3. kasi hentam je mamat hitam ni…menyusahkan orang lain jer……..

    Jun 22, 2011 at 5:45 am

  4. Kendis

    im not here to be bias or anything but Anda semua di atas yang memanggil orang2 berbangsa afrika, Negro, kamu semua adalah tidak berpelajaran, pemikiran tersangat cetek dan RACIST. Mungkin juga kerana mak bapak korang yang kampung dan tidak berpelajaran tak pernah ajar korang tentang racism dan descrimination sebab tu korang semua kurang ajar. Apa perasaan korang kalau dipanggil melayu bodoh atau poyo? suka tak? Yang si perempuan pulak berangan nak dekat mat salleh, asal je mat salleh melayu2 kita ni terhegeh hegeh di agung2 kan. kenapa tak bersikap racist dekat mat salleh? baik dan elok sangat ke mat salleh ni? bagi korang yang tak pernah ke luar negara, sila maklum bahawa betapa ramainya mat salleh- mat salleh yg racist dan benci bangsa asia di luar negara sana. saya pernah di maki hamun dan di baling botol oleh mat salleh di australia, patut orang macam kamu yang racist patut di maki hamun dan di caci baru kamu tahu.. Cermin diri dulu sebelum mengeluarkan statement2 racist. it is very unfortunate and sad knowing there are so many fellow malaysians are very RACIST. Hitam,putih,kuning kita semua manusia ciptaan tuhan. who are you to judge others? Baik dan mulia sangat ke semua bangsa Melayu? Sepupu saya di ragut dan diugut dengan parang oleh 2 bangsa melayu pada bulan Ramadhan. Ibu saya yang tua dan uzur di ragut oleh bangsa melayu juga pada bulan Ramadhan. Yang paling menyedihkan bangsa2 melayu di malaysia adalah beragama islam. what have you got to say about that? Anyways im sick n disgusted with people like you who are racist. Allah is great what goes around comes around. There is KARMA believe it. It will come to you people surely.

    November 22, 2011 at 5:31 pm

    • islam ke apa kamu ni percaya kepada karma…orang islam hanya percaya allah yang maha kuasa bukan karma…

      Jun 7, 2012 at 4:18 pm

  5. sarah

    kendis,i really agree with ur statement.xramai malaysian yg berfikiran camni.diorg ni pandai cakap je.diri sendiri pun xbetul.kalau mat salleh wat jenayah kat negara ni,diorg still respect.sebab apa?kulit dia putih.kalau tgok ramai je melayu yg xboleh harap.cuba check kat penjara,berapa ramai melayu.so xbolehla nak ckap org yg bangsa camni jahat and bangsa camni plak baik.yg terlalu taksub nak kawin mat salleh sape suruh.pastu nak marah or lain atas kebodohan dan kebebalan sendiri.

    April 2, 2012 at 2:28 pm

  6. gaijin82 rurouni kenshin

    haha ada yang cuba nak jadi hero nampaknya anyway kita bercakap soal fakta bukanya soal sentiment o mat salleh or mat black, setuju jika seseorang buat jenayah dia harus dihukum be it nak hukum cara apa sekalipun ! Fakta di malaysia ada dgr mat salleh buat jenayah ke ? pernah dgr cite mcm2 tentang mat black kan, isu dadah toksah cite la, amik pompuan melayu jd keldai pernah dgr kan ? nak jadi keldai mat black ke? silakan sebelum korang jd keldaidie, depa belasah body korang dulu dah paus kang jd keldai bawa dadah, kene tangkap kang ada mat black ni nak main cintan lg dgn korang ? so get ur facts first before u can say anything about this fellas ! drpada aku yang bekerja di jabatan peguam negara

    Jun 15, 2012 at 2:25 am

  7. gaijin82 rurouni kenshin

    satu lg ini bukan isu nak kawin dgn mat salleg r isu penjara penuh dgn bangsa melayu, ya itu ada lah fakta mmg banyak la ni pompuan melayu suke mat salleh, n banyak dak melayu bkn setakat memenuhi penjara tp bakal nak kene gantung sampai mati pun ada ya itu satu fakta, sya tak bangkang ! Yang jd isu skang ialah berlelusanya mat black d malaysia yang mana kejahatan yg di lakukannya adalah lebih daripada kebaikkan yang akan di buatnya, ya saya pun ada kwn di kalangan warga afrika ni….sya bekas pelajar uia bah tp kita kene rasional sket tepuk dada tanya selera jangan ada sentimen kasihan, emosinel dalam hal ini yang jahat mesti dihukum yang baik jadikan teladan jangan sampai kebaikkan mat black ni kamu jadikan sebagai alasan nak kawin dng depa alamat x balik kampung mertua la korang nanti

    Jun 15, 2012 at 2:30 am

  8. gaijin82 rurouni kenshin

    I dont care if mat salleh kat luar sana nak bersikap racist pd kita orang cz at the end of the day bukannya depa yg bagi aku makan pakai…..Mat Salleh biasak la bak kata almarhum Sultan Iskandar Sultan Johor…Mat Salleh ni busuk punya orang…..

    Jun 15, 2012 at 2:32 am

  9. Hantar balek je..

    Mei 9, 2015 at 11:21 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s