Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

IMAM MUDA SEASON 2; FINALE!!!

Diam tak diam dah hampir tamat program islamik yang bai aku amatlah baik untuk budak-budak muda di zaman ini. Imam Muda. Malam ini bakal berlabuhnya tirai Imam Muda 2. Ok, ini info serba sedikit menegnai Imam Muda.

– – – – – – – -PPPffftttttt – – – – – – – –

Imam Muda adalah sebuah konsep siri pencarian  televisyen yang dihasilkan oleh Astro dengan bantuan dan kerjasama Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), bertujuan mencari IMAM muda yang terbaik di Malaysia

Imam Muda adalah sebuah program siri pencarian mengenai remaja lelaki Islam yang dipilih menerusi uji bakat yang dihimpunkan secara berkumpulan di sebuah asrama selama 3 bulan mempelajari dan memahami tentang hal-hal keugamaan dan kepimpinan Islam dari pemimpin ugama dan pendidik yang bertauliah dan berpengalaman.

Individu terpilih ini bakal menjalani dan mengikuti jadual ketat, peraturan ugama, tugas rutin dan pemahaman khusus mengenai tugas-tugas seorang Imam, pemimpin keluarga dan selaku pemimpin masyarakat setempat.Kesemua Individu ini bakal diuji setiap minggu dengan latihan amali, praktikal dan tajuk-tajuk agama serta kemasyarakatan dan kepimpinan.

Setiap minggu, pelajar terbaik akan diumumkan dan 3 orang pelajar yang mendapat kedudukan terendah akan diberi tugas kemasyarakatan. Sehinggalah di minggu kesembilan, hanya 2 orang pelajar terbaik akan beraksi di pentas akhir. Program Imam Muda bertujuan mencari pelapis dan melahirkan pemuda berwibawa, berintegriti dan berkredibiliti bagi memikul tanggungjawab bukan sahaja sebagai Imam malah sebagai pemimpin.

Selain itu, program Imam Muda  bertujuan memartabatkan status Imam dan memberi pendedahan kepada masyarakat tentang tanggungjawab sebenar yang dipikul seseorang Imam di zaman yang penuh cabaran ini.

Menjadi pemangkin kepada kelahiran IMAM MUDA yang versatil dan relevan kepada komuniti

– – – – – – – PPPPfffttttt – – – – – –

Imam Muda kini telahpun sampai ke peringkat akhir. Dua orang peserta Imam Muda musim kedua ini yang berjaya mara ke peringkat akhir adalah Nazrul atau dikenali sebagai Nazrul Izwan Zolkiflee dan juga Hassan atau nama sebnar Mohd Hassan Adli Yahaya @ Yahuza. Masing-masing berumur 26 tahun.

Imam Muda 2 peringkat akhir akan disiarkan secara langsung Dewan Muktamar, Pusat Islam, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, di sini pukul 9 malam 1 Julai nanti.

Pada minggu kesembilan yang lalu tiga orang peserta Imam Muda 2 iaitu Fakrul nama sebenar Mohd Fakhrurrazi Hussin 27 tahun, Ammar atau nama sebenarnya Ammar Wan Harun 27 tahun dan Azlan atau nama sebenanrnya Mohd Azlan Zulkarnain yang berusia 25 tahun telah tersingkir.

Peringkat Akhir Imam Muda 2

Pemilihan Nazrul dan Hassan adalah disebabkan kesungguhan dan kerja keras yang ditunjukkan kedua-dua peserta ini. Ia menjadi aspek utama dalam pemilihan siapakah yang bakal ke peringkat akhir Imam Muda 2.

Kedua-dua juga pandai berlagu dan penuh irama dalam mengalukan ayat-ayat suci Al-Quran dan ini menjadi aspek utama dalam pemilihan mereka.

“Mereka mempunyai kelebihan ilmu dan latar belakang agama yang menunjukkan mereka sentiasa berada di kemuncak sepanjang tiga bulan ini.” Kata pengetua Imam Muda 2, Datuk Hassan Mahmood Al-Hafiz.

Juara Imam Muda 2 akan memenangi hadiah berupa biasiswa pakej platinum selama empat tahun di Universiti Al-Madinah, kereta, wang tunai RM30,000, pakej perabot, pakej haji dan umrah, pakej percutian, Macbook Apple, Ipad Apple, telefon bimbit, sijil pentauliahan dan trofi.

Sementara itu, bagi naib juara pula akan mendapat biasiswa pakej emas di universiti yang sama, wang tunai RM20,000, pakej perabot, pakej umrah, pakej percutian, Macbook Apple, Ipad Apple, telefon bimbit, sijil pentauliahan dan trofi.

– – – – – – – – – PPPPfffttttt – – – – – – – –

Profil finalis Imam Muda 2

calon6detail.jpg

NAMA: NAZRUL IZWAN BIN ZOLKIFLEE
UMUR: 26 TAHUN
TARIKH LAHIR: 20 JUN 1985
ASAL: JOHOR
PENDIDIKAN: DIPLOMA PENGAJIAN ISLAM DARI KOLEJ PENGAJIAN ISLAM & DAKWAH
PEKERJAAN: GURU BESAR
STATUS: BERKAHWIN

calon5detail.jpg

* Update terkini, Imam Muda Hassan berjaya dinobatkan sebagai Juara Imam Muda 2 pada kali ini

NAMA: MOHD HASSAN ADLI BIN YAHAYA @ YAHUZA
UMUR: 26 TAHUN
TARIKH LAHIR: 17 FEBRUARI 1985
ASAL: PERAK
PENDIDIKAN: IJAZAH SARJANA MUDA ILMU WAHYU (AL-QURAN & HADITH), UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA
PEKERJAAN: PENSYARAH (SEPENUH MASA)
STATUS: BUJANG
Advertisements

2 responses

 1. anda layan kah?

  ”’Imam Muda Musim 2 Akhir: Hamba-Mu”

  Julai 1, 2011 at 1:03 pm

  • faerrin

   musti layan….hahaha

   Julai 1, 2011 at 3:07 pm

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s