Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

HISTORY SUPREME, KAPAL TERMAHAL DI DUNIA

History Supreme, kapal bersadur emas

Kapal yang dinamakan sebagai History Supreme adalah kapal yang termahal di dunia dan ianya bernilai RM 15 Billion! Ini secara tidak langsung telah menidakkan kapal milik billionaire Rusia Roman Abramovich yang sebelum ini merupakan pemilik kapal termahal di dunia.

Eclipse milik Abramovich yang sepanjang kira-kira 174 meter, dilengkapi sistem peluru berpandu serta kapal selam untuk menyelamatkan diri adalah kapal peribadi terbesar. Tetapi dengan harga RM3.75 bilion, ia tidak setanding dengan History Supreme.

Kapal yang direka pereka warga Britain ini dihiasi dengan 100 tan emas, melitupi hampir separuh permukaannya. Dengan panjang kira-kira 30 meter, ia diiktiraf sebagai kapal paling unik di dunia kerana mempunyai tempat tidur yang dilitupi platinum dan mengandungi patung diperbuat daripada tulang Tyrannosaurus Rex, dinosaur maging terbesar. Berikut antara gambar-gambar dalaman bagi kapal termahal di dunia ini.

Agaknya siapakah pemilik kapal termahal di dunia ni?

Di olah dari akhbar Harian Metro

p/s – Aku tak tertarik langsung dengan barang-barang yang termahal ni. Sebagai seorang islam adalah wajar hidup secara bersederhana, bukankah itu satu suruhan Junjungan Besar Nabi kita, Muhammad S.A.W?

Advertisements

3 responses

 1. dean

  History supreme nie org Malaysia pny,, dihantar dan disiapkan di Malaysia 2 hari lepas…tapi persoalannya yang membeli tu org islam malaysia ke?
  apa2 pun tahniah la sebab pgang rekod dunia. 🙂

  Julai 24, 2011 at 6:21 am

  • faerrin

   Tidak pasti siapa pemiliknya…dengar-dengar milik robert kuok atau ananda krishna….siapa empunya kapal ini agaknya? Untuk makluman, kapal ini dah dihantar ke sinii dua minggu sebelum berita tersebar untuk memperkemas pemasangan di dalam kapal tersebut.

   Julai 24, 2011 at 7:52 am

 2. juni

  Histotry supreme kapal termahal dah ada d sini,agaknya dimana History supreme park.

  Ogos 2, 2011 at 6:34 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s