Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

CARILAH MALAM LAILATULQADAR

Malam kali ini tidak sunyi. Letupan mercun sudah mula kedengaran dan kini kita sudah pun berada di minggu ke tiga Ramadhan. Minggu ke tiga yang penuh barokah bagi setiap umat manusia yang tidak mensia-siakanya kerana di minggu inilah terdapatnya hari yang bersamaan 1000 bulan dan kita perlu mencarinya.

Bak kata/sabda Nabi Muhammad S.A.W

“Carilah lailatulqadar pada malam-malam yang ganjil daripada sepuluh malam terakhir di bulan Ramadan.” – Hadis riwayat al-Bukhari di dalam Sahihnya, no: 2017.

Sabda Rasulullah s.a.w :

“Carilah (lailatulqadar) pada sepuluh malam terakhir. Jika seseorang kamu lemah atau tidak mampu, janganlah dia kalah (putus asa) mencarinya pada baki tujuh malam terakhir.” – Hadis riwayat Muslim di dalam Sahihnya

Jadi, isilah malam-malam penghujung Ramadhan ini dengan ibadah-ibadah serta hidupkan malam-malam Ramadhan dengan pelbagai amalan-amalan kerana bagi  barangsiapa yang mendapat keberkatan malam itu, mereka amatlah beruntung. Kerana apa? Kerana mereka mendapat bonus 1000 bulan dari Allah S.W.T! Lihatlah betapa beruntungnya mereka dengan kurniaan dari Allah S.W.T sedangkan kurniaan dari manusia paling tidak pun cuma mendapat bonus 6 bulan atau paling minima pun setengah bulan! (baca; bonus setengah bulan gaji bagi penjawat awam yang diumumkan baru-baru ini.)

Al-Quran; kitab suci yang mempunyai segalanya…dan ianya dipelihara kesuciannya oleh Allah S.W.T, perbanyakkan bacaan Al-Quran di bulan Ramadhan pastinya rahmat menanti

– – – – – – – – – PPPfffffttttt – – – – – – – –

Malam 21 Ramadhan sudah bermula dan seperti biasa, fenomena “kesurutan” jemaah masjid untuk menunaikan solat terawih amat biasa dilihat dan didengar. Biasalah di hujung-hujung Ramadhan, ramai yang sudah mula terfikir akan persiapan raya yang bakal menjelma tidak lama lagi. Di benak otak orang ramai sudah mula terbayang-bayang baju kurung, baju melayu baru, kuih-muih raya, set langsir-sliding door-alas meja, kemas-mengemas rumah dan macam-macam lagi.

Untuk menyelesaikan masalah kekurangan jemaah ketika di hujung-hujung Ramadhan ni senang sahaja. Contoh di atas seperti yang telah aku nyatakan telah menerangkan bahawa segalanya berpunca untuk membat persiapan raya. Tapi, jangan dilupa juga dengan bulan Ramadhan yang masih belum berakhir ini. Bagi aku untuk buat perkara-perkara di atas tu semua boleh tapi biarlah kita berterawih dahulu, lagipun untuk menunaikan solat isya’, terawih 8 rakaat dan witir (baca; kombo solat) bukanlah lama sangat dan aku jamin kamu semua masih boleh sempat pergi ke kedai-kedai untuk shopping raya selepas berterawih sambil berkain pelikat, berbaju melayu dan berkopiah! Stylo! Lagipun untuk menunaikan kombo solat ini seperti yang aku katakan tadi tidaklah lama sangat, lebih kurang jam 9:35 malam kesemua kombo solat tadi sudah siap ditunaikan! Jadi ini mencipta situasi “menang-menang” buat kamu semua. Akhirat dapat, dunia pun dapat!. Jadi, berusahalah untuk mendapakan Lailatulqadar!

p/s –  Baju raya dah dibeli pun, tema kuning..”BERSIH” katanya!

Advertisements

One response

  1. madey

    kalau bersih yang wak tahu warna PUTIH…

    Ogos 14, 2012 at 12:47 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s