Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

PERSIAPAN HARI RAYA AIDILFITRI ORANG “KITA”

Hari raya sudah mahu tiba, maka banyaklah yang perlu dilakukan bagi mempersiapkan Syawal yang cuma tinggal kurang dari seminggu menjelma. Jika diikutkan serta dirujuk pada “Kalender Kuda”, Syawal akan jatuh pada tarikh 30 Ogos 2011 bersamaan 1 Syawal 1432H dan keesokkannya pula adalah Hari Kemerdekaan Negara kita, 31 Ogos 2011. Kemerdekaan yang ke berapa? Kamu semua pikirlah sendiri…tak kanlah tak tahu, dan jika tidak tahu pun sila-sila bertanya pada pak cik, mak cik, sedara-mara kamu ketika berhari raya nanti! Aku tidak mahu menulis lebih panjang tentang merdeka dan hal-hal kemerdekaan kerana fokus aku kali ini untuk menceritakan apa jua persiapan yang “biasa” kita lihat di negara kita, Malaysia.

Pejabat

Ok, seperti biasa bila tiba hari raya atau sebelum tibanya hari raya (baca; seminggu sebelum hari raya) di pejabat-pejabat kerajaan mahu pun swasta kita akan dapat lihat betapa meriahnya ruang pejabat itu didekorasikan. Ketupat, sampul duit raya, dan juga kad raya sudah tentu dilekatkan di dinding-dinding pejabat mahupun di gantung pada syiling-syiling pejabat. Lampu-lampu “lip-lap” dan juga pelita “olok-olok” dah tentu dipacak dan digantung di depan pintu masuk pejabat, atau paling tidak pun di kaunter-kaunter pertanyaan pejabat tersebut. Lagu raya pula berkumandang….dari lagu lama-lama dendangan penyanyi veteren penuh nostalgia kepada lagu-lagu raya moden. Mood kerja? Masa ni kebanyakkan kakitangan pejabat dah lebih teringatkan kampung halaman masing-masing dengan suasana hari raya yang indah acap kali bermain-main di fikiran. Kerja-kerja semua “KIV” bawak lepas raya katanya!

Tidak keterlaluan juga untuk mengatakan suasana pejabat “bertukar” menjadi “mini TESCO” atau “mini shopping complex” atau boleh juga dikatakan sebagai “mini bazar”. Kenapa begitu? Begini, bila diperhatikan pada musim-musim perayaan ramai kakitangan pejabat menjadi jurujual secara tidak langsung dengan membawa produk masing-masing dan ini boleh dilihat dengan lambakan-lambakan sampel yang diletakkan di pejabat kita. Namakan apa sahaja, dari tudung bawal ke tudung ikin, kuih tat ke kuih samprit, baju kurung ke baju kebaya, keronsang ke butang baju melayu, songkonk dan kopiah, dan lain-lain lagi. Jangan tak percaya, mercun dan bunga api pun ada! siap dengan katalog lagi. Dengan adanya perkara-perkara begini suasana meriah Aidilfitri semakin terasa dan begitu hampir sekali untuk diraikan.

Rumah

Rumah yang dulunya buruk dan tak semegah sebelum raya, aku jamin masa-masa raya ni “meletop!”. Pasal apa? Pasal, masing-masing dah “download” bakat Eric Leong! Kalau dulu rumah bersepah, time raya (maksud aku time raya je la) sekarang dah kemas. Lantai licin, kipas tiada habuk dan kesemua barang-barang perabut tersusun, teratur dalam suasana dekorasi yang begitu bergaya dan mengkagumkan! Di ruang tamu, dah tentu set TV LED 51″ dan Home Teater (baca; dibeli melalui hutang dengan Courts/Sen Heng/Singer menggunapakai skim bayaran ansuran mudah dari AEON dan lain-lain) berjenama diletakkan, diperagakan dan ditunjukkan kepada bakal-bakal tetamu yang akan hadir. Sedikit sebanyak akan ada timbul rasa riak, ujub, takabur dengan harta benda ini. Percayalah!

Keadaan ini pastinya akan membuatkan tetamu-tetamu teruja, terkesima dan kagum dengan apa yang dimiliki oleh tuan rumah. Tidak dilupakan, pelbagai juadah-juadah seperti kuih dan biskut raya yang beraneka jenis, beraneka rasa, beraneka kaler, beraneka bentuk, beraneka jenama dihidangkan di atas meja hidang yang sudah pun dihias cantik diletakkan pula berhampiran set sofa baru berjenama import ala-ala Inggeris (baca; juga bayaran secara ansuran) yang sudah pastinya empuk dan enak bagi punggung untuk diduduki. Selesa yang amat! Tidak dilupakan set langsir bergelongsor (baca; dari IKEA) yang baru turut dipadankan seiring dengan tema warna set sofa yang baru dibeli dan dengan ini, lengkaplah sudah dekorasi idaman di pagi Aidilfitri bagi menyambut tetamu yang berkunjung ke rumah.

Bagaimana dengan kos? Kos, belakang cerita…kerana semuanya dibiayai melalui kredit mudah! Senang bukan?

Individu

Selepas membelanjakan “sejumlah” wang yang amat besar untuk persiapan raya yang konon-konongya “ala kadar” (baca; Ya, jawapan sebegini biasa dilaungkan oleh sesetengah dari kita, bila ditanya…”Bagaimana dengan persiapan raya tahun ni?” Beginilah jawapan yang diterima….”Alah…ala kadar sahaja..macam tahun-tahun lepas jugak”). Tapi macam biasa, “tipikal Malaysian”, berbelanja besar di hari perayaan adalah perkara biasa dan untuk berbuat begitu bukanlah satu perkara yang sukar bagi setiap individu/Malaysian yang sedang di dalam “mood” perayaan tidak kiralah perayaan Aidilfitri, Gong Xi Fa Cai, Wesak, Thaipusam, Merdeka dan lain-lain.

Contohnya, pergi sahaja ke gedung-gedung beli-belah dengan niat untuk mencuci mata sahaja pada permulaannya akan tetapi di pertengahan perjalanan itu kamu ternampak sesuatu yang menarik, pasti barang tersebut akan disambar dengan pantas dan tanpa ragu-ragu akan ke kaunter pembayaran untuk membayarnya. Maklumlah, bonus pun sudah masuk sekitar pertengahan bulan yang lalu dan kini gaji pula sudah dimasukkan ke akaun baru-baru ini. Faktor-faktor beginilah yang mendorong seseorang itu untuk berbelanja besar tanpa melihat kembali peruntukan yang ada. Jadi, rancanglah perbelanjaan persiapan hari raya kamu, jangan over bajet kelak, jika akaun sudah defisit…merana jawabnya!

p/s – Jangan lupa sediakan duit raya yang secukupnya!

Advertisements

4 responses

  1. panjangnyaa 🙂

    Oktober 19, 2011 at 12:44 pm

  2. panjangnyaaa 🙂 malas pulak nak baca .

    Oktober 19, 2011 at 12:45 pm

    • tk ya baca lah…

      Julai 26, 2012 at 7:38 am

  3. 2 la panjang sangat..cba la pendikkan ke..x de la mls nk bca

    Julai 11, 2012 at 10:08 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s