Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

BAJET 2012~NAIK GAJI? BONUS?

7 Oktober 2011 adalah tarikh keramat bagi semua rakyat Malaysia kerana pada tarikh tersebut Perdana Menteri (PM) bakal membentangkan bajet/belanjawan bagi tahun 2012 di Parlimen yang lebih inklusif, bertumpukan rakyat, dan meningkatkan langkah-langkah transformasi.  bagi mencapai negara berpendapatan tinggi  menjelang tahun 2020. Semestinya isu yang hangat diperkatakan kini adalah tentang pemberian bonus lumayan kepada kakitangan awam atau kenaikkan gaji.

Berita ini yang jika benar diimplementasikan bakal memberi berita gembira kepada lebih dari 1.3 juta kakitangan awam kerana ianya sedikit sebanyak dapat menampung kos hidup yang tinggi kini. Langkah PM ini solah-olah “meniru” kepimpinan Pak Lah pada tahun 2007 setahun sebelum pilihanraya umum ke-12 di mana beliau telah mengumumkan kenaikkan gaji sehingga 35% dan kenaikkan elaun sara hidup sehingga 100%.

Sebelum ini PM mengumumkan pemberian bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam yang bertujuan untukk meringankan beban rakyat bagi menyambut perayaan Aidilfitri yang lalu. Langkah ini dilihat amat bertepatan dengan situasi semasa di negara kita kerana rakyat sangat dibebani dengan pelbagai kos sara hidup yang tinggi.

Jika diikutkan sejarah kenaikkan gaji dalam skim perkhidmatan awam di Malaysia ianya telah dilakukan sebanyak enam kali dalam tempoh 15 tahun sejak 1992 hingga 2007, diberikan setiap tiga hingga lima tahun iaitu pada 1992, 1995, 2000, 2002 (dua kali) dan 2007. Sistem Saraan Baru (SSB) dilaksanakan sejak Januari 1992, sebagai langkah strategik untuk meningkatkan keupayaan perkhidmatan awam sebelum dikaji semula dan digantikan dengan SSM selepas itu.

Banyak yang perlu diberikan penumpuan oleh pihak Kerajaan selain daripada terlalu fokus atau ghairah untuk menaikkan gaji atau memberi bonus sahaja. Apa yang diperlukan penumpuan adalah mewujudkan peluang pekerjaan dan perjawatan baru bagi ramai lepasan universiti dalam mendapatkan tempat sebagai kakitangan awam. Jika dilihat pada situasi semasa ramai di kalangan kakitangan awam lepasan universiti ini walaupun diterima bekerja dan mejawat jawatan yang pelbagai di dalam sektor awam tetapi status pekerjaan mereka adalah kontrak/khidmat singkat. Status “kontrak” ini biasanya mencerminkan “tidak selamatnya” nasib setiap kakitangan kerana mereka tidak mendapat imbuhan atau insentif yang sama dengan rakan-rakan mereka yang berstatus tetap.

Tambahan pula, kontrak adalah berdasarkan “yearly basis” iaitu diperbaharui setiap tahun dan jika ianya tidak diperbaharui bagaimana pula dengan nasib kakitangan ini sedangkan mereka semua sudah mempunyai komitmen. Tambahan pula baru-baru ini Tan Sri KSN ketika berucap pada majlis jamuan makan malam dan ramah mesra bersama ketua-ketua jabatan di kediaman rasmi Setiausaha Kerajaan Negeri Perlis pada 25 September yang lalu di Kangar, Kerajaan belum bercadang mewujudkan jawatan baru dalam perkhidmatan awam sebaliknya mengekalkan perkhidmatan kakitangan sedia ada. Justru dengan ucapan ini sewajarnya Kerajaan perlu mewujudkan mekanisme yang berkesan bagi menyelesaikan masalah kakitangan yang berstatus kontrak ini kerana mereka juga menjalankan peranan yang sama penting dengan kakitangan awam yang berjawatan tetap.

Sejajar transformasi dan inovasi kerajaan yang ingin menyasarkan negara berpendapatan tinggi menjelang 2020 adalah wajar trasnsformasi berkenaan tidak menganaktirikan kakitangan awam berstatus kontrak/khidmat singkat yang turut berperanan memartabatkan penyampaian perkhidmatan awam yang berkesan, telus, effisien dan efektif  kepada pelanggan malah ianya dapat membantu meningkatkan moral kakitangan tersebut.

p/s – Perjawatan dibekukan adik-adik. Jadi tukang sapu sahajalah! Apa pun tunggu sahajalah 7 Oktober ini! Ramai yang berkata bajet kali ini, “Bajet Pilihanraya”.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s