Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

ULASAN SELANGOR LAWAN SINGAPURA PIALA SULTAN SELANGOR 2011

Pilihan Selangor menentang Pilihan Singapura berkongsi mata di separuh masa yang pertama dengan 0-0 malah rentak permainan agak laju dan agak seimbang di kedua-dua pihak. Boleh dikatakan untuk separuh masa yang pertama penjaga gol Selangor Jeevanathan boleh dianggap sebagai hero kerana sekurang-kurangnya berjaya menyekat tiga percubaan merbahaya oleh Singapura.

Gerakan-gerakan oleh Singapura dilihat agak tajam kerana beberapa kali berjaya membuat percubaan yang tepat dan banyak kali melepasi bahagian pertahanan Selangor. Kehadiran Safee Sali dan dua lagi awang import Selangor (baca; Jesper dan Jason) nampaknya tidak berapa banyak membantu kerana mereka agak tenggelam dan beberapa percubaan serta gerakan yang dilakukan tidak berapa menarik, tajam dan tepat. Jesper sebagai pemain sayap kiri bakal digunakan untuk menyerang kubu Singapura manakala Jason akan bertindak sebagai pemain pertahanan tengah untuk mengekang kemaraan (penyerang Singapura), Aleksandar Duric.

Walaubagaimanapun dengan kehadiran Safee Sali  dan juga awang import ini sedikit sebanyak menyuntik semangat yang tinggi serta pada masa yang sama meningkatkan mutu dan corak permainan di kalangan pemain-pemain Selangor. Corak permainan yang ditunjukkan oleh pemain Selangor nampaknya begitu berbeza jika dibandingkan ketika beraksi di dalam Liga M malah dengan mengikat 0-0 di separuh masa pertama terhadap Singapura adalah satu perkara yang membanggakan.

Pada masa separuh masa kedua pula, Selangor dilihat telah mengubah corak permainan apabila dilihat pada awal-awal babak Selangor banyak membuat serangan secara bertali arus dengan gerakan-gerakan yang dibuat oleh Amirul Hadi Zainal. Banyak peluang dan ruang telah dilepaskan begitu sahaja oleh penyerang-penyerang Selangor (baca; Safee Sali dan Amri Yahyah). Hasil gerakan-gerakan menyerang itu sedikit sebanyak berjaya memporak-perandakan pertahanan Singapura. Shafiq Rahim pula dilihat masih tercari-cari akan rentak permainan yang terbaik beliau kerana apabila dilihat penyudah-penyudah yang dilakukan oleh beliau tidak ke mana (baca; buang bola entah ke mana dan juga berlagak hero) dan ini sungguh jauh sekali jika dibandingkan dengan corak permainan beliau ketika beraksi untuk negara pada kempen kelayakan Piala Dunia lalu.

Walaubagaimanapun gol yang ditagih oleh Selangor bagi mengubati luka lama tidak berlaku, akan tetapi “luck” telah berjaya dikecapi oleh Singapura kerana mereka dihadiahkan dengan 1gol hasil dari “own goal” oleh pertahanan Selangor, Asrarudin. Gol yang tidak sengaja itu berlaku akibat bola yang ditepis oleh Jeevanathan terkena peha Asrarudin yang pada ketika itu berada di sebelah kiri penjuru kanan gawang gol. Rasanya dah banyak kali juga si Asrarudin ni buat “own goal”. Adeh!

Untuk rekod, Selangor memenangi piala tersebut pada 2001, 2003, 2005 dan 2008 manakala Singapura muncul juara pada tahun 2006, 2007, 2009 dan 2010.

Malam ini Selangor kalah 0-1 kepada Singapura dan selagi kali Malaysia dimalukan oleh skuad “The Lions” itu. Lebih baik hantar Veteren Selangor kasik hantam Singapura.

p/s- Aiseh, baru nak kasik ganyang Singapore. Apa sudah jadik player-player Selangor sekalian?

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s