Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

AMALAN SUNAT MENYAMBUT KELAHIRAN BAYI

Aku kini sedang dalam penantian menyambut kelahiran anak sulung yang bila-bila masa sahaja akan menerjah keluar ke alam dunia ini. Semalam aku diduga dan diuji dengan dugaan pertama sebelum menempuh alam bapa. Isteri mengadu sakit perut seperti hendak bersalin (baca; contraction) yang berkala (baca; selang setengah jam) dan ketika aku mendapat berita itu aku berada di pejabat. Kecut perut bukan kepalang aku dibuatnya, serta merta tubuh bermandi peluh, dan jantung berdegup laju lagi deras. Setelah mendapat pelepasan dari pegawai atasan aku terus memecut City-ku dengan laju untuk pulang segera ke rumah bagi menjemput isteriku dan berbekalkan 7-speed mood gear, aku meredah jalan raya dan menafikan segala undang-undang yang ada. Aku tiba di rumah tidak lama selepas itu dan terus membawa isteri ke hospital di tempatku bekerja (baca; Cheras).

Isteri yang sedari tadi menahan kesakitan telah dibawa berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan dan doktor mengesahkan bahawa tiada apa-apa yang buruk berlaku malahan isteri boleh pulang ke rumah kerana contraction sudah berkurang malahan ruang bukaan untuk bayi keluar juga masih tidak terbuka. Isteri pula beransur-ansur pulih dan kembali ok walaupun kadang-kala mengeluh sakit. Aku di hospital telah ditemani oleh kesemua ahli keluargaku kerana mereka beranggapan bahawa isteri bakal melahirkan bayi dalam masa terdekat (baca; di kala hari itu juga) oleh itu ibu dan bapa ku yang mendapat tahu akan hal itu terus bergegas ke hospital tersebut.

– – – – – – – – – -PPPffftttttttttttt – – – – – – – – –

Bermacam-macam persediaan banyak dilakukan oleh bakal ibu dan bapa bersempena menyambut kelahiran bayi mereka dari segi persediaan material (baca; barang-barang bayi dan lain-lain), tapi tahukah kamu, untuk mendapatkan anak-anak yang soleh, Islam telah menganjurkan kepada ibu bapa agar melakukan beberapa amalan dari awal peringkat mengandung. Islam telah menetapkan peraturan tertentu semasa menyambut kelahiran bayi iaitu dengan melakukan amalan-amalan sunat seperti berikut:

1. Azan dan iqamat-HENDAKLAH segera diazankan ditelinga kanan dan diiqamat ditelinga kiri sebagaimana hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sesiapa yang baru melahirkan anaknya lalu diazankan di telinga kanan dan diiqamat di telinga kirinya nescaya anak tersebut akan terhindar daripada penyakit sawan dan angkara syaitan”. (Hadis Riwayat Abu Ya’la )

2. Membelah mulut (tahnik)-TAHNIK mulut bayi dengan kurma atau makanan yang manis merupakan sunnah Nabi SAW.

3. Penyusuan-SUSU ibu merupakan makanan semula jadi bayi. Ia membina kesihatan dan tenaga. Ia juga merupakan makanan rohani dan akhlak yang memberi kesan kepada seluruh keperibadian anak, mengalirkan pemikiran dan sikap yang baik (soleh) ke dalam diri bayi melalui setiap titisan air susu ibu.

4. Memberi nama-TANGGUNGJAWAB ibu bapa juga adalah memberi nama dengan nama yang baik sebagaimana hadis Nabi SAW yang bermaksud: “Tugas dan tanggungjawab bapa terhadap anaknya ialah memperelokkan nama anaknya dan juga adabnya” (Hadis Riwayat al-Baihaqi)

5. Bercukur-MENGGUNTING rambut bayi merupakan sunnah Rasulullah SAW yang dilakukan ketika bayi berusia 7 hari. Rambut tersebut hendaklah ditimbangkan dengan wang perak yang kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin mengikut berat timbangan rambut yang digunting tersebut.

6. Aqiqah-HUKUM Aqiqah ialah sunat yang sangat dituntut (muakkad). Sabda Nabi SAW mengenainya yang bermaksud : “Setiap anak tergadai dengan aqiqahnya yang disembelih untuknya pada hari ke

7. Berkhatan BERKHATAN termasuk sunnah Rasulullah SAW. Sabda Nabi SAW mengenainya yang bermaksud: “Berkhatan itu sunat bagi kaum lelaki dan suatu penghormatan kepada kaum wanita.” (Hadis Riwayat At- Tabrani) Ketika anak-anak masih kecil berikanlah didikan menurut syariat Islam. Pada tahap ini ajarilah dengan sebutan kalimah-kalimah suci Allah (al-Quran). Peringkat usia kanak-kanak mereka akan mudah mengingat apa yang diajar.

8. Mengucapkan selamat dan kesyukuran kepada si ibu atas kurniaan Allah S.W.T terhadap rezeki (baca; bayi) yang diberi.

p/s- Masih menanti dengan penuh kesabaran. Mudah-mudahan dikurnia seorang putera yang baik sifat dan rupa parasnya. Kuat agama ISLAMnya. Dihiasi dengan sifat-sifat mahmudah serta mudah tersenyum dan dijauhi sifat mazmumah. Mendengar kata kedua orang tuanya. Aminnn…

Advertisements

2 responses

  1. bakal bergelar bapa? Tahniah!:)

    Oktober 13, 2011 at 7:18 am

  2. abu

    cuba check maksud mazmumah

    Mac 22, 2012 at 8:47 pm

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s