Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

MAHARAJALAWAK MEGA AGAK MENGECEWAKAN

Raja lawak merupakan satu program yang dinantikan bagi mereka yang menggemari program lawak jenaka. Ternyata, program yang satu ketika dahulu hambar,tidak mempunyai peminat dan disalurkan di Astro Ria 104 kini sudahpun berjaya menarik minat ramai penonton hingga langganan Astro Warna menjangkau 300% selepas Maharajalawak ditayangkan pada awal tahun ini.

Terbaru program Maharajalawak Mega pula diperkenalkan.

Maharaja Lawak Mega telahpun bersiaran di Astro WARNA132 bermula 28 Oktober, Jumaat jam 10 malam . MLM sekali lagi akan dihoskan oleh pengacara Maharaja Lawak dulu, Ac Mizal. MLM dijangkakan akan berlangsung selama 10 minggu di Astro Warna saluran 132 menampilkan
barisan aktor dan aktres komedi terhebat dari tiga negara iaitu Malaysia,Indonesia dan Singapura bertemu dalam satu pertarungan lawak yang epik! Merebut gelaran raja segala raja! Maharaja Lawak Mega!
Apabila melihat sahaja pada iklan pengenalan MLM yang begitu menarik di mana satu pertarungan epik ala-ala zaman Empayar Rom Kuno di Bangunan Colosseum (baca; Flavian Amplitheather). Digambarkan, ke semua pelawak-pelawak ini berpakaian kustom ala-ala pahlawan Rom kuno ala-ala Troy (baca; Trojan), berpedang, berbaju besi, berkasut kulit melangkah gagah ke medan perlawanan untuk beradu tenaga bagi merebut gelaran juara (baca; personafikasi yang cuba ditonjolkan). Menarik sungguh iklan pengenalan MLM dan bisa membuatkan para penonton ternanti-nanti akan rancangan ini di kaca tv.
Hakikatnya….
Indah rupa dari khabar. Aku sempat menonton MLM yang disiarkan tadi bersama kesemua ahli keluargaku. Sememangnya kami sekeluarga amat menggemari rancangan komedi terutamanya Rajalawak dan Maharajalawak dan sejujurnya kami sekeluarga juga lebih meminati rancangan ini berbanding Akademi Fantasia, Malaysian Idol, One in a Million, Bintang Kecil, MyStar LG dan lain-lain rancangan realiti berkonsepkan nyanyian yang sewaktu dengannya.
Apa yang aku ingin sampaikan ialah tentang ketidakpuashatian kami sekeluarga akan persembahan peserta MLM yang bagi kami tidak kelakar langsung (baca; hanya Afdlin Shauki dan Harun Salim Bachik dari Kumpulan Boboi berjaya memberi lawak yang berkesan) walaupun yang hadir menyertai program ini adalah otai-otai lawak dari tiga negara. Sudahlah tidak kelakar, panel juri juga amatlah tidak sesuai bagi mengendalikan atau membuat sebarang komen/ulasan/cadangan dan sebagainya. Walaupun keempat-empat mereka mempunyai kepakaran dalam bidang masing-masing umpamanya Datuk Chef Wan dalam bidang kulinari dan masakan, Dato’ Siti dan Imran Ajmain dalam bidang nyanyian serta Zainal Abidin Hassan dalam sukan bola sepak tetapi kombinasi mereka ini bagaikan mereka ini tersalah “rumah”.
Sewajarnya Datuk Chef Wan mengadili/menjadi juri bagi rancangan Masterchef Malaysia begitu juga yang lain-lain dengan menempatkan kepakarn mereka ditempat yang betul. Boleh juga dari kalangan juri diambil dari mereka yang pernah menjuarai Maharajalawak atau Raja lawak satu ketika dahulu, apa salahnya junior mengadili/mengkritik otai-otai lawak dah tiba masanya mereka juga boleh dikritik sebagaimana mereka mengkritik peserta Rajalawak dan Maharajalawak satu ketika dahulu. Ubah sikit format, cari kelainan.
Untuk menampakkan rancangan ini tidak bias/berat sebelah adalah lebih elok kiranya juri-juri dari negara Singapura dan Indonesia dijemput bersama-sama dengan juri/otai lawak dari Malaysia menjadi pengkritik bagi rancangan ini. Kehadiran juri dari pelbagai negara adalah diperlukan bagi mendapatkan pandangan yang tidak menjurus kepada satu negara sahaja. jika dilihat semasa siaran langsung MLM tadi kesemua juri/pengkritik adalah dari Malaysia.
Dari segi persembahan, rata-rata para peserta seperti terlalu berhati-hati seolah-olah mahu mencuba, barangkali baru pentas yang pertama. Tiada kumpulan/individu yang begitu kuat dan baik sekali lawaknya kecuali dari Boboi, Anje, JH, BP, Saehu dan Hero yang bolehlah membuatkan sedikit rasa gelihati dan mampu membuatkan kami semua tergelak. Walaubagaimanapun, diharapkan pentas Maharajalawak Mega akan datang lebih menampilkan dan menonjolkan lawak-lawak yang leboh power dan lebih otai.
p/s – Mahawajalawak Mega agak mengecewakan.
Advertisements

2 responses

 1. Ikhwan

  Why pengkritik is penyanyi i think its better to put all dr raja lawak .now the jr critic the senior at least they will learn and the senior will learn .at least we at home or undi will enjoy

  Oktober 31, 2011 at 9:53 pm

  • faerrin

   Kepakaran pengkritiki disalurkan pada tempat yang salah. Konon nak dapatkan kritikan yang natural, tapi hasilnya…lihatlah sendiri, amat berbeza jika kita lihat juri-juri maharajalawak yang lalu….

   November 1, 2011 at 12:15 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s