Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

ANALISIS RINGKAS MALAYSIA U23 VS CAMBODIA U23 SUKAN SEA 2011

Sedikit analisis ringkas menjelang perlawanan Malaysia u23 vs Cambodia u23….
Striker:
Syahrul Azwari perlu menggunakan kelebihan kepantasan larian beliau dan mempertajamkan serangan. Izzaq Farris perlu memperkemaskan teknik dan mempertajamkan penyudah.
Kesimpulannya, bahagian serangan perlu memantapkan penyudah bagi mendapatkan jaringan dan memastikan setiap penyudah perlulah tepat ke gawang gol. Percubaan tepat yang dihasilkan sewajarnya menghadiahkan gol kepada Malaysia. Kelincahan, agresif dan kepantasan serta penyudah yang membuahkan hasil adalah medium penting bagi penyerang Malaysia kerana tanpa keempat-empat medium ini, bahagian serangan adalah sia-sia walaupun bertali arus asakan di buat dalam kawasan pertahanan lawan.
Midfield:
Bahagian tengah merupakan penggerak total di dalam permaianan. Kawalan bola yang cantik di bahagian tengah mungkin menentukan kemenangan dan kekelahan satu-satu pasukan. Kawalan bola yang kemas, terkawal dan sentiasa di dalam pegangan bakal menjadi faktor kepada penyudah yang baik bagi barisan serangan manakala jika kawalan bola agak lemah dan kendur di bahagian ini, ianya bakal merencanakan pasukan lawan membolosi hingga ke bahagian pertahanan dan mungkin membolosi gawang gol! Oleh itu, praktikalnya adalah lebih baik pasukan negara mengamalkan corak bermain secara hantaran pendek sebagaimana ditunjukkan oleh pasukan Jepun tempohari ketika menentang Malaysia dalam perlawanan persahabatan. Bahagian ini juga boleh memperbanyakkan percubaan dari jarak jauh dan sentiasa menekan pertahanan kemboja dengan asakan-asakan pantas.
Defend:
Perlu sentiasa fokus 100% kerana kemboja berkeupayaan untuk menghasilkan gol dari percubaan jarak jauh serta sentiasa mengawasi pemain kemboja apabila sepakan penjuru, kerana beberapa pemain mereka pintar mencari ruang untuk membuat jaringan.  Akhirnya GK malaysia perlu memastikan beliau sentiasa berada di posisi gawang yang baik.
Melihat kepada perlawanan antara Thailand u23 vs Cambodia U23 (4-0), tidak mustahil bagi malaysia untuk memburu jaringan yang besar kerana kelebihan rehat yang lebih panjang dimiliki.
p/s –  Malaysia boleh “makan” Kemboja ni cuma janganlah sesekali pandang rendah pada pihak lawan. Padah jawabnya.
Sumber: Diolah dari laman Facebook Harimau Malaya.
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s