Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

TARIKH 11-11-11 APA SIGNIFIKANNYA?

Betulkah tarikh 11-11-11 bukan hari yang baik atau adakah ianya hari yang baik?

Masyarakat pada umumnya menyukai dan memilih tarikh-tarikh yang bagus untuk mennganjurkan peristiwa-peristiwa penting dalam hidup, seperti pernikahan, bertunangan, melahirkan, grand opening usaha baru, dan lain-lain. Meskipun tujuannya berbeza pada dasarnya mereka inginkan momen istimewa itu menjadi lebih istimewa atau “superb” kerana peristiwa-peristiwa penting yang dianjurkan oleh mereka itu terjadi pada tarikh/hari yang istimewa , indah , atau mudah diingati.

Memang, tidak ada yang salah dengan fenomena tersebut, kerana setiap orang mempunyai sudut pandang atau persepsi berbeza tentang “hari istimewa pada tarikh yang istimewa”. Ada yang berpandangan, bahawa tarikh hanyalah sebuah waktu dan pemilihannya semata-mata berdaasarkan pada bagus atau tidak adalah tertakluk pada angka tarikh tersebut.

Ada juga pandangan lain, bahawa pemilihan tarikh kerana pertimbangan kesempatan (bertepatan dengan hari untuk melibur, bersiar-siar atau menganjurkan apa jua parti atau majlis ). Lainnya berpendapat, tarikh (waktu) mengandung energi tertentu dan berpengaruh pada peristiwa-peristiwa yang terjadi di muka bumi ini. Perbezaan budaya, pendidikan, wawasan, nilai-nilai yang dianut menjadikan perbezaan pandangan tersebut merupakan suatu kewajaran. Oleh kerana itu, tarikh-tarikh “cantik” adalah perlu dihargai.

Seperti yang kita ketahui tarikh hari ini adalah 11.11.2011 dan aku hendak mengulas  dan memberi sedikit analisis tarikh yang cantik, khususnya tarikh 11 dan 20 November 2011 dari sudut pandang metafisik China (Chinese astrology). Tujuan ulasan di sini adalah untuk memberikan pandangan kepada para pembaca supaya dapat dimanfaatkan seperlunya. Dalam entril ini juga akan diulas baik buruknya tarikh 11 dan 20 November 2011 tersebut dalam dua aspek/ peristiwa, iaitu sebagai tarikh lahir dan sebagai tarikh pernikahan.

Kriteria umum “tarikh yang cantik”

Dalam ilmu metafizik Cina dikenal ilmu membaca peta nasib atau dalam Bahasa Cina disebut dengan Ba Zi (baca: pa’ zhi’). Sebuah titik waktu (jam, hari, bulan, tahun) tertentu, dapat diformulakan menjadi lapan buah elemen. Dari ke lapan elemen atau unsur itu dapat dianalisis berbagai aspek kehidupan seseorang yang lahir pada satu titik waktu tersebut.

Hari yang baik beserta tarikh yang cantik, menurut ilmu metafizik Cina tersebut, adalah hari yang memiliki elemen yang tanpa konflik (clash). Ini biasanya dijadikan kriteria untuk menentukan baik tidaknya sebuah hari untuk pernikahan. Kriteria lain yang sebenarnya juga sejalan dengan kriteria tersebut adalah keselarasan atau keseimbangan. Ketidakselarasan atau ketidakseimbangan akan menjadikan masalah yang terkait dengan energi tidak selaras atau tak seimbang itu.

Tarikh 11-11-11

Elemen pada hari itu adalah langit: Logam Yang, bumi: Api Yang. Sebagai hari pernikahan, tanggal 11 November 2011 disimpulkan sebagai hari yang tidak baik, mengingat energi langit konflik dengan energi bumi atau pertentangan antara Logam dan Api).

Sementara sebagai hari kelahiran, jika si bayi adalah anak laki-laki, secara umum lebih baik dibandingkan dengan bayi perempuan. Selain itu, seseorang yang lahir pada tanggal tersebut, baik laki-laki maupun perempuan, kelak akan didominasi atau dikendalikan oleh pasangannya.

Untuk menganalisis lebih mendalam baik buruknya tarikh tersebut sebagai tarikh kelahiran, kita mengharapkan informasi tentang jam kelahiran yang berbeza setiap  2 jam, sehingga ada 12 kombinasi. Misalnya, jika lahir antara jam 07.00-09.00 pagi, organ jantung, mata, ginjal, kelenjar tiroid, telinga, kandung kemih, organ seks, sangat berisiko terkena gangguan (lemah).

20-11-2011

Sebagaimana telah diungkapkan sebelumnya, bahawa hari yang baik menurut ilmu metafizik Cina tersebut adalah hari yang memiliki elemen tanpa konflik (clash). Pada tanggal 20 November 2011, di hari itu, elemen tunggaknya adalah Tanah Yin, dan elemen cabang buminya adalah Kayu Yin. Hubungan antara Tanah dan Kayu, adalah hubungan clash atau konflik. Ertinya, energi langit dan bumi saling merosak dan membinasakan. Sehingga, secara umum dikatakan tanggal tersebut kurang baik untuk hari pernikahan.

Sementara itu, sebagai tarikh lahir, ada beberapa hal dapat disimpulkan. Pertama, tarikh lahir tersebut secara umum baik untuk bayi perempuan, namun kurang baik untuk bayi laki-laki, terutama untuk keharmonian rumah tangganya kelak.

Kedua, seseorang yang dilahirkan pada taeikh tersebut kelak akan didominasi oleh pasangannya. Jika salah memilih pasangan hidup, maka dia akan “tertindas” dalam pernikahannya.

Lebih lanjut, jika diketahui data jam lahirnya, dapat dianalisis lebih mendalam tentang berbagai aspek kehidupan. Pada masalah kesihatan, misalnya. Seseorang yang dilahirkan pada tarikh tersebut, iaitu antara jam 07.00 sampai 09.00 pagi, cenderung mengalami gangguan organ pencernaan karena elemen Tanah sangat dominan. Gangguan lainnya antara lain gangguan organ ginjal, tiroid, telinga, kandung kemih, organ seks akibat elemen Air sangat lemah.

Bijak memilih tarikh

Baik buruk sebuah hari untuk pernikahan, adalah kiranya jangan dijadikan faktor penentu utama sebuah pernikahan. Ada orang berpendapat, bahwa jika menikah di hari yang buruk/tidak baik pernikahan tidak akan bertahan lama.

Anggapan tersebut tentu tidak benar. Pemilihan hari yang baik untuk pernikahan hanya relevan pada hari tersebut. Jika hari yang dipilih kurang baik atau clash, baik antarenergi pada hari tertentu atau pun antarenergi hari dengan energi seseorang atau shio, maka ditakuti akan terjadi masalah dalam kelancaran proses pernikahan mereka. Istilahnya, ada saja yang salah. Maka, jika memang sudah terlanjur menetapkan tanggal tersebut sebagai hari pernikahan, koordinasi atau persiapan pernikahan harus lebih cermat dan matang.

Sementara itu, sebagai hari kelahiran, sebaiknya tidak memaksakan diri melahirkan pada tarikh tersebut. Jika memang sengaja ingin mengatur hari kelahiran, seperti melalui operasi/kaedah Caesar, sekalipun tarikh yang dipilih memang benar-benar “baik” berdasarkan analisis yang dibuat. Jangan asal memilih tarikh hanya kerana mudah diingat atau istimewa sesuatu tarikh tersebut. Misalnya, adalah lebih wajar menyambut kelahiran seseorang  secara semulajadi dan tidak dengan sengaja memilih tarikh, maka anggap saja melahirkan anak pada tarikh “cantik” merupakan sebuah anugerah dan tidak perlumempertikaikan lagi kebaikan maupun keburukannya. Jadi, biarkanlah takdir yang berbicara.

p/s – Ada apa dengan tarikh yang cantik, tak heranlah aku! Huh!

Sumber: Diuabah dan ditokok tambah dari PusatToko.com dan lain-lain sumber di internet.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s