Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

ZAMAN SEKARANG (2)…

Zaman sekarang budak-budak SPM dapat berbelas-belas dan berpuluh-puluh A tu dah tak hairan. Kalau amek  setakat 9 subjek standard, then A pulak ke-sembilan ke-sembilan subjek tu lagi lah boh-layan. Setakah 5,6,7 A tu orang dah tak pandang. Langsung tak de A lagi lah duduk tepi jalan.

Tapi adik-adik sekalian. Zaman sekarang bukan zaman yang mudah. Zaman sekarang zaman brutal. Kalau dapat berpuluh A sekali pun tak mencerminkan kamu semua berjaya dalam hidup di masa depan dan jangan kata budak yang tak de A langsung yang kena duduk tepi jalan tu tak boleh membina masa depan yang gemilang satu hari nanti. Nak hidup zaman sekarang ni susah beb.

Ok, bagi yang dah berjaya dapat berpuluh A bolehlah apply mana-mana Universiti, amek asasi atau sambung matriks atau ke tingkatan enam untuk membina kerjaya dan karier di masa hadapan. Ingat, belajar rajin-rajin dan cubalah bina softskill sekali. Apa itu softskill, sila google untuk keterangan lanjut, ok!

Bagi adik-adik yang dah pelingkup dapat result buruk macam kain lap kaki depan jamban kedai mamak, baik pergi cuba, try, acu dan test mana-mana uji bakat program realiti tv, kot-kot ada peluang jadik bintang “mee segera”. Kalau tak berpeluang, jangan risau. Gunakan teknologi dan kecanggihan gadget moden zaman ini. Apa yang diperlukan? Sedikit bakat seni muzik, suara yang “ala-kadar” dan “bolehlah tahan”, rupa yang sedikit menarik dan pandai bermain instrument muzik sekurang-kurangnya gitar. Buat lagu ringkas pasal cinta, pasal fb, pasal twiter ke. Rakam dan upload dalam Youtube. Kemudian, tunggulah nasib anda. Untung sabut timbul…ye tak?

p/s – Hidup ini susah kalau kao berjalan lurus bendul.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s