Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

MALAYSIA KANDAS SEPARUH AKHIR KEDUA AFF 2012, APA PERLU DIBUAT SELEPAS INI?

Bertabahlah rakyat Malaysia! Perjuangan Harimau Malaya di AFF 2012 sudahpun tamat dan berakhir. Nampaknya kita perlu akur dan bermunasabah kembali serta terpaksa menerima hakikat kekalahan ini.  Thailand menang. Bagi aku mereka menang dengan tidak bermaruah. Perang saraf dan perang psikologi sejak dari awal dah dilancarkan. Tekanan demi tekanan diberikan kepada kem Malaysia. Sejak dari awal lagi Thailand dah memberikan layanan buruk kepada pasukan Malaysia. Main di padang becak bertaraf bendang atau lebih tepat lagi padang awam. Tak dibenarkan mencuba padang di stadium utama di mana venue perlawanan diadakan. Pemain Malaysia di baling dengan batu oleh penyokong Thailand. Lihat betapa teruknya mereka?

Aku sedang bersabar, walaupun dah berterabur carutan aku salurkan di fesbuk tadi. Aku akur yang mutu perlawanan Harimau Malaya tadi tak berapa bagus seperti ditunjukkan sebelum ini malah kualiti pemain Thailand lebih baik. Segala passing, ball control, through pass, long ball dan lain-lainnya boleh dikatakan kemas. Thailand pandai bermain dan berlakon. Mutu “lakonan” mereka sungguh berkelas tinggi hinggakan ref Korea K-POP termakan dek lakonan mereka hingga menghadiahkan kad merah kepada Fadhli Shahs. Mungkin nasib menyebelahi Thailand, dengan mutu pengadilan yang teramat teruk oleh ref dari Korea sangat-sangat “membantu” Thailand untuk menguasai 99% padang. Akhirnya Thailand layak ke perlawanan akhir dengan bantuan “tangan ghaib” tanpa maruah.

Baguslah, peringkat akhir AFF 2012 kali ini bakal ada pertemuan antara pelakon dengan pelakon dan si ganas dengan si ganas. Yang satu pandai berlakon sakit dan pandai berlakon untuk curi-curi masa dan yang lagi satu pulak pandai berlakon depan ref (baca; siku pihak lawan sampai jatuh, tapi si lawan yang jatuh yang kena kad..WTF!!). Kita tengoklah skrip perlawanan akhir nanti macam mana.

Ada dua perkara yang perlu pemain Harimau Malaya belajar. Apa dia?

Lakonan dan Bantahan!

Ya! kita kurang pandai berlakon di padang. Kita tak pandai untuk pura-pura sakit macam nak mati, bergolek-golek macam patah kaki, berguling-guling macam tangan terseliuh ke tepi. Tak macam pemain-pemain ini, bergolek punyalah macam nak terputus urat testikal, tapi selang seminit sudah galak berlari laju dan menyepak bola ke gawang gol macam tak ada apa yang berlaku sebelum ini! Benda ini perlu ada! Betul, ini bukan tipu, tapi perlu ada. Psikologi. Tengok macam mana Singapura kalahkan Pinoy. Mereka menerapkan unsur-unsur lakonan dramatik sejak dari 1st half lagi. Thailand. Mereka pandai juga berlakon. Lakonan mereka agak kasar. Mereka tak berlakon untuk berguling-guling macam Singapura. Lakonan mereka dengan menggunakan unsur-unsur Muay Thai. Ada siku, ada seligi ada lutut. Ref tak marah apa lagi nak lemparkan kad kuning atau merah.

Di pihak kita pula, tiada bantahan dibuat bila pemain kita dijatuhkan sama ada dilanggar dari belakang, dibentes, disiku atau dihadang dengan keras oleh lawan. Tiada pemain kita yang berwajah garang dan tegas dengan ref mahupun pihak lawan. Fair play kononnya.

Kesudahannya Thailand 1, ref 1, Malaysia 0.

Juga aku petik sedikit kata-kata dari laman fesbuk Harimau Malaya.

”  Penyokong nak minta pecat pengadil tak leh, so coach ajelah yang jadi sasaran, hehe….Keputusan coach Malam ni yang gagal gantikan Amar dengan another bek tengah lebih awal agak meragukan, apa lagi nak harapkan Amar tu.  Kepada yang salahkan pengadil 100% tu memang penyokong bermusim, yang telah bertahun mengikuti perkembangan HM pastinya akan turut menyalahkan coach dari pemilihan awal pemain lagi dengan ketiadaan pemain2 yang perform habis dalam Liga M. Pemain pastinya akan terfikir, buat apa perform dalam Liga kalau memang takkan dipanggil untuk Pasukan Kebangsaan? Balik-balik muka Amar, Fakri juga yang dipanggil. Betul Malaysia kalahkan Laos,Indonesia dan seri dengan Thai di SNBJ, tapi itu adalah 80% faktor PENYOKONG terutamanya ULTRAS MALAYA yang menghadirkan GERUN kepada pasukan lawan sehinggakan THAI agak kaku di SNBJ selain “FeNoMeNa” WAN ZACK HAIKAL & MAHALLI JASULI yang menyelamatkan COACH RG. Jika tidak, awal2 lagi HM akan tersingkir di peringkat kumpulan. So, COACH RAJA, jangan terlampau senang hati dan tidak boleh ditegur! PIN KEBAL anda telah hilang kini. “

p/s –  Lepas ni Malaysia dah tak layan AFF dah, Malaysia nak menggegar ASIA! PIALA ASIA pulak bro!!! Harimau Malayo kito belasoh-belasoh dio!!

3 responses

  1. Reblogged this on october 65.

    Disember 13, 2012 at 9:00 pm

  2. Kam

    satu ulasan yg mantap bro

    Disember 14, 2012 at 3:01 pm

  3. kam_gsb_ukm

    Great Syarin….

    Disember 14, 2012 at 3:12 pm

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s