Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

HARIMAU REMAJA MENGAUM DI FRENZ INTERNATIONAL CUP 2012

Aku berkesempatan menyaksikan perlawanan secara live di Astro Arena Piala Antarabangsa Frenz 2012/Frenz International Cup 2012. Aku dapati budak-budak U15 Malaysia atau dikenali sebagai HARIMAU MUDA D amat-amat menonjol. Menang 5-0 dengan Slavia Praha dari Rep. Czech dan menang 2-0 ke atas Pilihan Incheon dari Korea Selatan! Gempak beb! Menang tanpa bolos dan layak ke pusingan semi-final!

Nampaknya budak-budak ni memang kena “bela”. Jaga mereka. Didik mereka dengan disiplin. Kayakan ilmu bola sepak mereka dengan pelbagai perlawanan antarabangsa supaya mereka benar-benar matang dalam bola ini. Terapkan semangat ke-Malaysia-an dan cintakan tanah air serta berikan juga didikan keagamaan yang baik kepada mereka supaya mereka lebih bersikap zuhud, tidak bermegah-megah dan tidak riak serta akan menjadi seorang pemain muslim yang baik. Bila masuk padang berdoa, keluar padang pun berdoa. Lihat pemain Eropah yang muslim umpamanya Ozil yang sentiasa berdoa jika masuk keluar padang. Jangan tak tahu, hobi beliau adalah membaca Al-Quran! Aku jamin Malaysia bukan sahaja boleh pergi ke Piala Malaysia, mungkin Piala Dunia pun boleh!

Kini, mereka menjurai kumpulan dan bakal bertemu dengan sebuah lagi kelab U15 dari Malaysia iaitu Frenz United. Kelab ni pun boleh tahan. Menang sekali dan seri sekali. Ok la tu!

Apa yang aku perhatikan, budak-budak ni bila main ada skill. Ada keberanian untuk merembat dari jarak jauh/luar gawang. Ada idea untuk mencorak perlawanan dan yang penting jentera serangannya “tajam”, bahagian tengahnya “hidup” manakala bahagian defendnya “kental”. Memang terbaik! Aku doakan mereka berjaya.

Go Harimau Remaja!

Link ke website Frenz International Cup, sila klik sini

p/s – Aku impikan anak aku bakal menyarung jersi Malaysia satu hari nanti.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s