Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

SATU KETIKA DULU….PUASA ZAMAN KANAK-KANAK

Puasa zaman kanak-kanak masa zaman sekolah rendah dulu memang terbaik. Curik minum air paip kat jamban sekolah takpun di tempat wudhu surau secara berjemaah. Siap beratur lagi. Kool!

Dulu sekolah rendah aku, dua sesi. Sesi pagi sekolah aliran konvensional biasa, sesi petang aliran agama. Biasanya sesi petanglah waktu yang paling ramai budak-budak kantoi puasa. Petang-petang, cuacanya panas. Budak-budak zaman aku dulu bukan macam budak-budak zaman sekarang. Kami dulu aktif, lasak, main kejar-kejar, nyorok-nyorok, polis sentri one to jaga, main kombat-kombat getah lastik, tutup botol, baling kasut dan lain-lain permainan lasak, aktif, sehat dan , mnegeluarkan peluh serta memenatkan.

Dah seronok main, penat….haus dan dahaga. Dek kerana kenakalan kami dan kejahilan kami yang pada ketika itu masih mumayiz, kami beratur panjang di “pot” air. Seorang demi seorang minum. Lega dan puas tercermin di wajah masing-masing. Puas sebab dapat main bersama kawan-kawan, lega kerana dapat buka puasa awal. Balik rumah, melepek, buat muka penat….

Satu ketika dulu…….hahaha!

P/s-moh teraweh!

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s