Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

KARTUN MALAYSIA

Dulu masa aku kecik-kecik, tak banyak kartun Malaysia hasil buatan dan ciptaan anak tempatan. Aku dan adik-adik paling minat kartun Usop Sontorian karya kartunis Ujang. Kisah kehidupan budak-budak kampung di Parit Sonto, Johor dengan watak-watak dari pelbagai kaum yang hidup harmoni sesama mereka (konsep 1 Malaysia telah lama diterapkan sebelum PM Najib Razak). Tak lama lepas tu banyaklah kartun-kartun lain muncul, Yokies, Keluang Man dan Anak-Anak Sidek. Kampung Boy pun aku layan jugak, tapi layan kat rumah kawan-kawan yang ada Astro. Zaman dulu kalau ada Astro memang dipandang tinggi….heh! Sekarang, tidak lagi. Rumah kongsi pun pasang Astro tahu!

Anak aku Khaliff pun apa kurangnya. Suka layan kartun, dan mestilah kartun buatan Malaysia. Lain dari itu, jangan haraplah Khaliff nak layan.

Dua kartun yang paling dia suka. Upin Ipin dan Boboiboi. Kalau dah ada cerita ni, Khaliff tak bagi peluang dan bagi can. TV menjadi milik mutlak beliau! Takpelah, watak kartun dan jalan cerita kedua-dua kartun ada unsur nasihat, setiakawan, positif dan mencerminkan nilai-nilai budaya yang tinggi. Aku pun suka layan. Banyak pelajaran dan pengajaran daripada cerita kartun ini dan yang terbaru Khaliff suka layan cerita kartun “Pada Zaman Dahulu”…..berkisar cerita-cerita rakyat yang amat popular, sebagai contoh cerita Sang Kancil dengan Buaya dan lain-lain. Cerita-cerita ini pernah dikartunkan oleh Filem Negara Malaysia dan kerap ditayangkan pada zaman awal-awal 90an dulu.

P/s-Elok diperbanyakkan kartun-kartun Malaysia yang ada nilai budaya dan intelektual yang tinggi, barulah budak-budak pandai!

2 responses

  1. Trooper 08

    Usop Sonto champion. Virtual champion.

    November 20, 2013 at 9:26 am

  2. memang best tengok kartun ni

    Disember 21, 2014 at 2:11 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s