Pemerhatian dan pandangan dari bebola mata yang berkaca mata terus dinukilankan dan diekspresikan dalam bentuk penulisan…

Arkib Pengarang

PERANG! PERANG! PERANG!

Kenapa apabila dua negara bertelagah, dikerah segala bala tentera untuk pergi berperang? Cukup-cukuplah perang yang menggadaikan nyawa seorang lelaki yang mungkin juga seorang suami, bapa atau anak lelaki kepada sesebuah keluarga.

Lebih elok jika setiap kali perang bakal tercetus, ke dua-dua presiden sesebuah negara bergaduh kalah-mati di dalam sebuah ring.

Siapa mati dulu, negara tersebut di kira kalah. Malah hanya meragut satu nyawa sahaja!

P/s- tak payah perang2, hiduplah dengan aman damai.


KOREA UTARA,  SETIAKAN TENTERA MEREKA? 

Brother rambut petak selup tepi (baca; Kim Jong Un) kini cuba menonjolkan kekuatan ketenteraan Korut dalam parade terbaru bersempena dengan hari kelahiran pengasas Korut. Mungkin dengan mempamerkan kekuatan ketenteraan mereka sedikit sebanyak dapat menaikan sedikit motivasi rakyat Korut dan menggusarkan USA serta sekutunya.  Hari ini Korut memberi amaran bahawa mereka akan menggunakan Nuklear jika Amerika CUBA2/tunjuk berani menyerang mereka. Amerika pula menjawab dgn nada angkuh bahawa strategi pre-emptive strike akan mereka gunakan jika Nuke Korut mendarat di sana. 

Angkatan bersenjata Korut dibarisi dengan berjuta tentera regular dan reserve serta beribu kereta kebal/perisai, ratusan jet pejuang (baca; kebanyakkan barisan jet pejuang adalah dari zaman perang korea) ratusan kapal perang untuk tentera laut mereka. Peluru ICBM jarak jauh dilengkapi peledak nuklear dan lain2 lagi. Malah merupakan satu2nya negara yang mempunyai anggota komando yang terbesar di dunia.  Walau dibarisi dengan pelbagai senjata dan personal,  bagi aku angkatan bersenjata Korut bukanlah satu angkatan yang kredibel. Malah aku lebih yakin dengan ATM walaupun angkatan bersenjata kita tidaklah sebesar mana. 

Kerana apa? 

Salah satu sebab adalah jatidiri dan semangat patriotik dikalangan rakyatnya sendiri. Isunya di sini sebilangan besar rakyatnya yang hidup di dalam negara sedang “ditindas” oleh dinasti Kim secara terang-terangan dan kebanyakkan dari mereka tidaklah loyal kepada pemerintah. Sebilangan besar rakyat mereka hidup dalam serba payah, kekurangan sumber asas terutamanya makanan berzat,  susah dan derita serta hidup dalam kepura-puraan.  Berpura-pura menghormati “dear leader dan supreme leader” mereka walhal hakikatnya mereka tidaklah “setia” mana.  Dinasti Kim cuba mendoktrinkan kepada rakyatnya dgn pelbagai propaganda agar mereka patuh kepada pemerintah. Proses doktrinisasi ini bermula sejak bayi itu dilahirkan,  masuk ke alam persekolahan hinggalah ke mati. Segala radio dan siaran tv lebih kepada propaganda mengenai “kehebatan” Korut dan dinasti Kim.   Jika ingkar,  pesalah akan ditangkap dan seluruh kaum kerabat keluarganya akan dibunuh atau dihantar ke kem2 buruh paksa di lokasi terpencil dalam Korut.  

Sebenarnya,  bila2 masa rakyat mereka “cuba” untuk “betray”. Itu realiti kehidupan di Korut,  dan bagi rakyat mereka yang bekerja di luar negara hanya terdiri dalam 3 golongan sahaja iaitu perisik,  pekerja seks dan buruh paksa. Malah dalam chapter 5 dalam buku Dear Leader,  bertajuk “North Korea women sold as Pigs”. 

P/s- Buku “Dear Leader” yang aku beli pada 2014 menceritakan segalanya. Kisah seorang agen paling senior bahagian propaganda bernama Jang-Jing Sung berpaling tadah. Sebenarnya ramai warga Korut berpaling tadah dari pelbagai latar belakang dan peringkat.  Ada yang selamat dan ada yang mati, ada juga yang diseksa dengan kejam.  Sebilangan hidup dalam buangan ada yang menjadi hamba dan hamba seks. 

“Dear Leader”? Dear Leader embah mu! 

Gambar ihsan RTM1.


LAHIRNYA MOHAMMAD THAQIFF UZAIR

Jam 5 pagi waktu sahur, 24 Jun 2015. Isteri mengadu sakit nak bersalin. Aku dikejutkan olehnya. Isteriku mengadu..

“Abang, dah keluar tanda”

Aku yang dari tadi acuh tak acuh dikejutkan oleh isteriku semasa bersahur setengah jam awal sebelum tu, bingkas bangun. Nafas aku jadi tak menentu dan dengan tak semena-mena adrenalin mengalir laju ke seluruh badan.

“Jom bersiap, nak bersalin agaknya tu…kita ke hospital sekarang” aku katakan pada isteriku.

Aku memandang anak sulungku, Khaliff. Masih nyenyak dibuai mimpi. Jarinya masih di dalam mulut, dihisap jarinya dalam-dalam.

“Kita tinggalkan Khaliff dengan mak, dah siap kita terus gerak k?” Kebetulan pada minggu tersebut mak mertua aku dari Johor datang. Katanya nak tengok-tengokkan bini aku yang tengah sarat, lagipun bini aku dah ambil cuti advance dua minggu awal. 
Jadi pada pagi tu aku terus bergegas ke Hospital Alor Gajah (HAG), dari Cheng, rumah kami yang baru sahaja kami diami lebih kurang 4 bulan. Perjalanan dari Cheng ke HAG ambil masa kira-kira 20 minit. Pagi yang sejuk itu, jalan masih lengang dan hujan sedikit renyai membasahi bumi Melaka. Sesampai sahaja di HAG, kami terus ke bahagian kecemasan. Dipendekkan cerita, Pegawai Perubatan di ER meminta kami ke Hospital Melaka atas kes yang pernah dihadapi oleh isteriku satu ketika dahulu. Katanya pemantauan lebih rapi akan dibuat di HM kerana pihak HM pernah mengendalikan kes isteriku.

Isteriku dibawa ke HM oleh ambulans dan aku mengekor dari belakang. Dari HAG ke HM agak jauh juga, dan mengambil masa 40minit perjalanan. Isteriku tiba lebih awal di HM, vas hospital memang laju. Aku tak terkejar. Jam 7 pagi pada hari itu, aku dimaklumkan yang isteriku ditempatkan di wad ibu dan anak kelas 1. Sepanjang tempoh itu, isteriku diberi pemantauan rapi hingga waktu bersalin anak ke dua ku pada jam 5 pagi, 25 Jun 2015.

Dalam tempoh menunggu tersebut, kerisauan tetap ada. Nak makan x lalu, nak minum x boleh. Ke hulu x kena, ke hilir pun x kena. Nak duduk dalam wad, aku tak dibenarkan oleh nurse yang bertugas. Jadinya merempatlah aku di kawasan terbuka hospital. 4 jam sebelum anak aku bersalin, aku banyakkan mengaji al quran. Sempat aku habiskan 1 juzu al quran pada awal pagi 25 Jun tu. Alhamdulilah, segalanya berjalan lancar. 

Lahirnya permata hati kami berdua, Mohammad Thaqiff Uzair yang putih melepak! Kuat orangnya, 3 kali ditepis-tepis tangan nurse yang cuba membersihkan badannya. 3 kali juga dicabut-cabut tube untuk bersihkan air di dalam mulutnya. “Kuat budak ni, esok besar jadi askar agaknya ni bawak jet pejuang ye”  berseloroh nurse tersebut sambil senyum pada anakku. 

Aminnnn….!!!

P/s-entri kali ni juga aku lambat post, dua tahun lewat. Haha.


KE SEKOLAH

Anak aku dah masuk tadika.

Umur 5 tahun. Bulan yang pertama agak liat nak bangun ke sekolah. Nak pujuk mandi bukan main payah. Upah jajan, gula2, aiskrim dan segala makanan ringan tak dilayan.

Puas dipujuk, di ajak lembut2. Tak mahu bangun juga. Habis ikhtiar, rotan aku keluarkan. Kalau tak bangun, “ayah libas” aku bentak.

Tak cakap banyak. Menangis jadinya. Belum dirotan. Acah-acah rotan je, habis air mata bercucuran.

Setengah jam masa terbuang begitu sahaja. Hari ke 29 bangun pagi yang penuh keterpaksaan.
Itulah Mohammad Khaliff Riyadh semasa awal persekolahan setahun dulu.Rasanya sekarang dah tak liat sangat. Adakala susah, adakala senang bangunnya. 

P/s-aku lambat post entri ni. Dah setahun lebih terperap.

Hari pertama pergi sekolah


KISAH LEBUHRAYA

Ramalan cuaca kat fb ni merupakan ciri2 baru yang ada di fb.  Ramalan akan dibuat berdasarkan lokasi kita berpandukan gps handphone. Terasa lucu jugak bila hari2 aku akan dapat ramalan yang berbeza untuk dua tempat yang berbeza. 

Iyalah,  aku ni duduk di melaka,  kerja pula di nilai, n9.  Bila pagi di melaka diramalkan hujan,  aku smpai opis ramalan bertukar ke cuaca ok,  kang bila petang nak balik melaka,  sekali lagi ramalan bertukar. Ini keadaan sekarang. 

Kalau 7 tahun lepas fb dah ada ciri2 ni,  lagi jenuh aku nak melayan.  Dulu waktu awal2 kahwin,  aku bekerja di KL,  menetap pula di Melaka,  komfom aku akan dapat ramalan 4 negeri yang aku lintasi,  Melaka,  N9,  Selangor n KL. 

Diam x diam April ni aku bakal menyambut ulang tahun aku travel di hway PLUS,  dari Melaka ke KL (3 tahun pertama), Melaka ke Bangi,  (3 tahun berikutnya)  dan kini Melaka ke Nilai, N9.

Ikut perkiraan aku,  dengan perbelanjaan atas jalan seharian aku,  masuk tahun ke 8 ni,  aku mampu membeli sebijik mazda CX5 cash atau mungkin sebijik jet Pejuang Rafale atau 3 bijik UAV predator!  Ini perkiraan aku. 

Jadi pada kawan2 yang kat luar tu dok rasa susah p kerja walaupun jarak dari rumah ke opis baru setengah jam dah mengeluh pasal jauh nak p kerja,  hadap jem pun dah marah2, nasihat aku,  cuba bayangkan ampa kat tempat aku. 

Sepanjang 8 tahun ni,  segala macam mak nenek aku pernah hadap kat hway dan jalan dalam (ikut jalan perbandaran).  Aku pernah sesat ke kampung bunian mana tah kat kuala linggi,  (jam 5 pagi), aku dr masjid tanah melalui jalan dalam menuju ke exit pedas linggi. Aku pernah hadap gangster nak pakuk kereta aku kat rnr seremban, 2x gak aku kena (depa ingat aku kosongka?),  tengok eksiden kat hway lagi xpayah cerita,  jalan jem teruk dan pernah sampai rumah jam 12 tengah malam, bumper kereta pecah pasal langgaq tayar pecah kat hway,  borak2 kat divider hway dgn brader2 lori sambil kena sepam dua (aku tak merokok,  tp dek kerana kita xnak kecikkan hati depa,  aku pekena sikit.  End up aku rapat dgn beberapa brader lori kontena)  sbb ada eksiden (lori melintang atas jalan), bateri kong kat hway (ada pulak gagak hitam offer bateri, mahal gila,  nak pow la tu,  last2 aku pow dia balik) ,  dan macam2 lagi lah! 

Apapun,  happy annivesary kat aku dan hway PLUS,  hawau! Aku ni dikirakan sebagai penjana ekonomi negara jugak. 

p/s-Esok aku ingat nak pakai Ah64D Apache Longbow,  terbang smpai bumbung opis aku.


KHASIAT SUSU KAMBING + SARANG BURUNG WALIT + KURMA & MADU

Rasanya dah berzaman aku tak menulis. Aku super bz sekarang. Tak pelah sekadar nak khabarkan yang aku kini ada meniaga kecil-kecilan, part time je. Jual susu kambing.

Apa yang specialnya? Ni ha baca info kat bawah ni.

Kalau nak, jangan lupa NAJIB (PM) aku

SUSU KAMBING + SARANG BURUNG WALIT + KURMA MADU THOYYIBAH™ yang lazat kini sudah berada di Melaka!

✅ Ianya diadun dengan ekstrak makanan  terbaik dan mengandungi khasiat berikut:

🐑🐏 Susu Kambing

🎯 Bersifat alkali dan membantu membuang toksik dalam badan 

🎯 Mengandungi 2 kali ganda protein daripada susu lembu yang baik untuk tulang dan gigi

🎯 Juga baik untuk kanak2 kerana mudah dihadam

🎯 Sebagai ikhtiar kehamilan yang sering dipraktikan oleh masyarakat arab. Diperkaya dengan kandungan iron yang secara saintifiknya paling pantas diserap oleh asid folid. Ia penting untuk menguatkan rahim sebagai persediaan untuk hamil.

🐧🐦 Sarang Burung Walit

✳ Mengurangkan batuk, semput dan asma

✳ Kolegen sarang burung membantu untuk mencerahkan kulit

✳ Meningkatkan imun dan ketahanan badan
🌴🌴Kurma

💎 Makanan sunah yang baik untuk usus bayi, kanak2 dan orang dewasa
🍯 Madu

🐝 Makanan sunah yang baik untuk kanak2 dan orang dewasa
❤ Ramai yang repeat order kerana ianya tidak hamis

❤ Ramai yang suka kerana rasanya yang seimbang dan SEDAP

❤ 💯% produk Bumiputera Muslim yang dijamin HALALAN TOYIBAN
🔷 Pek dalam bentuk pouch (20 sachet per pek )

💵💵 Harga pasaran RM 36 per pek

🚗🚙 COD

🏠 Melaka

Alor Gajah, Bandar Melaka, Ayer Keroh, Cheng, Masjid Tanah, Sg Udang, Klebang, UiTM KBM dan KAG

🏠 N9

Nilai, Pajam, USIM

🏠 Selangor
Semenyih, UKM, Bangi, Beranang
📱Whatsapp….

019 7175857 (syarin)


KES CHAPEL HILL, DUNIA MEMBISU

Apabila muslim dibunuh dengan kejam, sikitpun tak dihebahkan secara agresif di media massa atau media sosial. Lihat sahaja pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin, yang terang-terangan berlaku dari dulu hingga kini oleh IsraHeLL. Lihat pula pembunuhan rakyat muslim Rohingya di Burma oleh penganut Buddha dan di negara tersebut, ada di kalangan mereka dibakar hidup-hidup. Bagaimana pula kehidupan masyarakat Islam Moro di selatan Filipina yang hidup tertekan dan ditindas oleh kerajaan Pinoy? Jangan dilupa dengan masyarakat muslim selatan Thai dan lain-lain tempat di serata ceruk dunia. Terbaru, kes pembunuhan kejam tiga orang muslim di USA di rumah mereka sendiri. Mereka ditemui mati di perkarangan rumah dengan kesan tembakan.

Persoalannya, apabila muslim dianiaya…..kenapa dunia membisu?

image

Mangsa yang dibunuh kejam, Deah Shaddy Barakat, Yusor Mohammad Abu-Salha, 21, dan Razan Mohammad Abu-Salha, 19. Sumber foto, The Independent.

P/s- Masih ingat kes Charlie Hebdoo?? Satu dunia mengutuk serangan tersebut dan yang paling menjengkelkan adalah apabila muslim dan islamlah yang dipersalahkan dalan serangan tersebut walaupun bukti yang ditemui agak meragukan. Bullshit!


HEH! BOLEH PERCAYA?

Aku tak paham. Dari kes yang pertama hinggalah yang ke dua. Aku masih tidak paham. Aku masih tidak mengerti dan aku masih tidak nampak. Pelbagai sumber sudah aku baca dan telaah tapi tetap tidak dapat disimpulkan dalam benak fikiranku. Logiknya, jika kau diserang atau diapa-apakan pastinya kau akan melawan balik, apatah lagi jika kau hendak dirogol!

Ringkasnya, aku…mati hidup balik pun tak akan percaya rekayasa seumpama ini.

image

P/s- Bangang!


MEROTAN ANAK BAKAL JADI KESALAHAN JENAYAH???

Isu panas yang mungkin akan diperdebatkan sikit masa nanti.

Isu terbaru…merotan anak bakal jadi kesalahan jenayah?

Sedang aku sedap-sedap bersarapan di sebuah kedai sambil menikmati nasi lemak berlaukan sambal paru, aku belek-belaklah surat khabar. Helaian demi helaian aku buka hinggalah aku terbaca satu isu ini. Di dalam surat khabar pagi tadi ada tertulis artikel melalui Menterinya, merotan anak bakal menjadi satu kesalahan jenayah. Ini bakal menjadi kenyataan jika rang undang-undang baharu menggantikan Akta Kanak-Kanak 2001 yang dijangka dibentangkan di Dewan Rakyat selewat-lewatnya Julai depan, diluluskan. Hukuman terhadap kesalahan merotan anak perlu dilaksanakan kerana negara telah menandatangani perjanjian Konvensyen Mengenai Hak Kanak-Kanak (CRC).

Ya! Jika undang-undang ini bakal diluluskan apa akan jadi pada anak-anak di Malaysia. Jika tidak boleh dipukul apa akan jadi pada mereka? Bagaimana dengan disiplin mereka jika ini benar terlaksana? Sedangkan di dalam islam dibenarkan untuk merotan anak dengan tujuan mendidik. Ini bertepatan dengan hadis Nabi, ajarilah anakmu untuk menunaikan solat ketika usianya tujuh tahun dan pukullah mereka sekiranya sudah berusia 10 tahun dan pisahkanlah tempat tidur mereka (antara lelaki dan perempuan).

Dalam islam ada cara-caranya untuk merotan. Ada tertibnya. Berikut aku sertakan.

1. Tidak menggunakan hukuman ini kecuali jika tiada cara lain lagi.

2. Jangan memukul ketika marah. Tarik nafas dalam-dalam, hadirkam kewarasan dahulu.~ Jangan sesekali memukul di muka dan ini termasuklah segala bentuk hukuman seperti mencubit di pipi, Tidak memukul di bahagian yang menyakitkan seperti wajah, kepala dan dada.

3. Pukulan bukanlah bertujuan untuk menyakitkan, tetapi untuk member peringatan dan pengajaran.

4. Sebahagian orang berpendapat tidak boleh memukul anak yang berumur bawah 10 tahun. Mereka mengqiyaskan dengan hadis di atas.

5. Memukul tidak melebihi tiga kali. Juga dikiaskan dengan tindakkan Nabi yang mengulangi sesuatu sebanyak tiga kali.

Pandangan aku….merotan anak ada cara dan gayanya. Gunakan dan praktikanlah sepertimana yang dianjurkan islam. Di kala tahap akhlak dan perilaku muda mudi remaja yang semakin meruntuh, nilai moral yang semakin merosot dan jika tidak “ditegur” dengan “cara” dan “gaya” yang betul, apakah yang akan jadi kepada mereka? Orang tua-tua pernah berkata, melentur buluh biarlah dari rebungnya, sayang anak tangan-tangankan, sayang isteri tinggal-tinggalkan.

image

Karya gambar: Muhammad Ihsan Shaharil (baca; perkongsian dari facebook)

P/s- cara islam dah cantik dah, yang dok gatai nak pakai cara yahudi, cara barat pasaipa? Tengoklah betapa runtuhnya sistem kekeluargaan di sana…pun masih nak ikut??? Jika dulu cikgu tak boleh merotan murid, sekarang mak bapak pulak tak boleh merotan anak. Esok lusa, anak-anak pula merotan mak bapak. Haru!


PINDAH RUMAH

Pindah rumah.

Kami plan perpindahan ini secara berfasa-fasa. Fasa 1, kami angkat sendiri barang-barang kecil dengan kenderaan sendiri beberapa kali. Fasa 2, kami sewa lori untuk mengangkat barang-barang rumah yang besar-besar.

Kami berpindah dari Alor Gajah ke Cheng. Tidak berapa jauh, hanya 20 minit perjalanan dan ini bermakna, aku perlu tambah 20 minit perjalanan untuk aku ke pejabat, di Bangi. Tahun ini masuk tahun ke lima aku menetap di Melaka dan bermakna sudah hampir lima tahun aku berulang alik Melaka ke Bangi (sebelum ini di Kuala Lumpur).

Sabtu lepas (17 Januari 2015) rasmilah kami duduk di teratak baru kami di Cheng. Sudah berpindah sepenuhnya dan syukur ku panjatkan ke hadrat Allah SWT atas kurniaan rezeki-Nya kepada kami sekeluarga. Mudah-mudahan rumah baru ini bakal menjadi syurga buat keluarga kecil kami. Apa pun aku masih berdoa agar ditunaikan permintaan agar dapat bekerja di Melaka satu hari nanti. Mudah-mudahan diperkenan.

image

P/s- Nampaknya aku perlu tulis buku dari Lebuh AMJ – Lubuhraya PLUS!


MOHON JANGAN KOMPROMI SOAL PERTAHANAN NEGARA

Aku kurang bersetuju sekiranya bajet pertahanan negara dipotong atau dikurangkan. Bagi aku, tiada kompromi berkaitan soal pertahanan negara. Bajet pertahanan negara sedia ada tak tinggi mana pun, sekitar 1.4% dari GDP (baca:2014} dan tahun ini pula peruntukan sebanyak RM17.7 bilion untuk pertahanan negara. Peruntukan pertahanan negara kita juga tidak besar jika dibandingkan dengan negara di selatan tanah air.

Negara tersebut, mengikut rekod telah memperuntukan secara konsisten sekitar 20% dari pendapatan negara untuk sektor pertahanan. Sekitar tahun 2008 hingga 2012 juga direkodkan bahawa negara tersebut telah menjadi sebagai lima negara pengimport senjata terbesar di dunia. Walaupun negara ini kecil, apabila tiba kepada soal pertahanan negara…ia akan berfikir lebih terkehadapan dari negara-negara jiran di Asia Tenggara. Malaysia perlu mencontohi Singapura dalam soal ini.

Banyak implikasi sekiranya dilaksanakan pemotongan bajet pertahanan. Yaa…banyak dan yang paling terkesan adalah program pemodenan ATM akan tertangguh. Sampai bila kita mahu melihat jika sesebuah perolehan ditangguhkan dari tahun ke tahun atau dari satu RMK ke RMK? Sampai bila?  Ambil contoh cadangan melengkapkan ATM dengan Helikopter Penyerang. Hingga kini masih tiada berita…jika tak silap, tahun 1997 dulu ATM pernah berhasrat mendapatkan 1 skuadron, sebanyak 8 unit helikopter tempur Rooivalk dari Afrika Selatan untuk dilengkapkan sebagai skuadron helikopter tempur dalam PUTD. Begitu juga dengan program pemodenan yang lain umpamanya penggantian pesawat pejuang MIG 29N yang hingga kini masih belum ada kata putus.

Apa yang dikesalkan, ada aset-aset ATM yang dibeli sebelum ini sudah pun ditauliahkan di dalam pegangan mereka adalah bercirikan “fitted for but not with”. Jika peruntukan sedia ada dipotong maka akan lebih malanglah kepada ATM. Bagaimana boleh ATM melengkapkan persenjataan mereka sekiranya bajet yang diperuntukkan sebelum ini dipotong? Implikasinya, kapal-kapal perang ini tiada bisa dan tiada taring!

Negara Malaysia yang dicintai ini sangat luas dengan pecahan dua tanah besar masing-masing di Semananjung dan Malaysia Timur. Jadi sudah tentulah persempadanan yang perlu dipertahankan adalah amat luas dan melibatkan sempadan-sempadan yang terlibat di dalam zon pertikaian. Juga harus diingat dengan tragedi serangan di Sabah yang perlu diberi perhatian dengan lebih mendalam. Belajarlah dari pengalaman dan bertindaklah dengan pantas.

P/s- Nak tengok Attack Heli dalam PUTD macam berharap Malaysia masuk Piala Dunia.


MPH WEEKLY BESTSELLERS MALAY NOVELS

image

Gambar di atas aku dapat dari wall fb aku yang di”share” oleh seorang rakan.

Komen aku…

Aku berharap penulis-penulis novel cintan cintun yang tak bawak ke mana dari sudut positif, merencana idea dan merancak pemikiran kreatif lekas pupus. Jika anda enggan pupus, sila lah tulis novel-novel yang boleh membawa kepada peningkatan moral dan akhlak, merencana idea, menanam sifat patriotisme dan cintakan tanah air, atau paling tidak pun novel-novel yang mempunyai intipati dan “stimulate” daya imaginasi tinggi pembacanya.

Ini tidak, balik-balik benda dan perkara sama yang dihidang. Cerita sampah cintan cintun (baca; berpacar dengan suami orang, berebut lelaki, atau berlakikan suami orang) dek kerana novel-novel sebeginilah sedikit sebanyak mempengaruhi akhlak dan tatacara kehidupan remaja melayu zaman kini.

Sudahlah dinovelkan, silap haribulan diterjemah pula ke layar telivisyen. Suami itulah, suami inilah, lelaki itu, lelaki ini…

Parah….parah…

Mohon ubah idea penulisan anda.

P/s- sedikit sekali novel sains fksyen ditulis.


TEMBAK MENEMBAK DI CHARLIE HEBDO ANGKARA SIAPA?

Pasal hal tembak menembak yang baru-baru ni berlaku di Paris (baca;akhbar satira Charlie Hebdo) dapat aku rasakan ianya mungkin merupakan salah satu hasil kerja MOSSAD. Badan intelijen Israel ini banyak sangat buat kerja kotor untuk kepentingan yahudi israel dengan memberikan gambaran jahat kepada dunia islam. Dengan kata lainnya, memberikan imej kotor kepada islam dan penganutnya.

Kecoh satu dunia pasal berita ini. Gempar dibuatnya dan tidak semena-mena sentimen anti islam terus memuncak.

Hairan, tetapi tidak pelik.

Penyerang bertopeng, merempuh masuk pejabat akhbar sambil bertakbir sebelum memetik picu senjata dan membunuh 12 individu (kebanyakkanya jurnalis) di dalam pejabat tersebut. Pelaku pembunuhan tersebut telah berjaya melarikan diri tanpa dapat ditangkap oleh Polis. Selang sehari kemudian, identiti mereka telah dikenalpasti melalui identiti kad yang dijumpai di dalan sebuah kereta yang ditinggalkan (lucu sungguh). Lebih menghairankan, id dan wajah mereka telah disiarkan terlebih dahulu di website-website Israel berbanding di Perancis! Akhirnya lokasi selamat (baca;safe house) pelaku telah dijumpai dan sepasukan komando anti teror (baca;GIGN Perancis) telah dikejarkan untuk “menguruskan” mereka. Semasa “raid” tersebut, telah dirakamkan aksi tembakan oleh komando anti teror yang telah berjaya membunuh pelaku ini, akan tetapi tiada kesan darah! Hairan…..

Tunggu dan lihat aksi “false-flag” yang seterusnya. Plot yang digarap amat menarik!

image

P/s-Baru-baru ini, Parlimen Perancis telah menyokong dan membuat undian untuk mengiktiraf Palestin sebagai sebuah negara, dan ini telah mengakibatkan Israel “tidak berapa seronok” dengan Perancis hinggakan PM Israel, Benjamin Netanyahu menyatakan undian tersebut merupakan satu silap besar oleh Perancis. Mungkin ianya ada kaitan dengan Israel dan mungkin MOSSAD telah memainkan peranananya.


MURAHNYA MARUAHMU DEK KERANA RETIS KPOP

Berani aku katakan yang budak-budak perempuan di negara kurang bernasib baik (baca;Syiria atau Palestin) punya nilai moral yang tinggi berbanding budak perempuan di sini. Mereka lebih punya maruah dan tidaklah bodoh hingga sanggup memberikan tubuh badan semahunya kepada lelaki. Mereka lebih berani dan ada yang mengangkat senjata mempertahan maruah dan agama!

Di sini, lain ceritanya. Aku tak mahu cerita panjang. Google je pasal KPoP di Malaysia, maka keluarlah isu yang dicari. Malas cerita panjang.

Bagi aku KPoP merupakan virus bahaya yang bakal menghancurkan akhlak remaja Malaysia jika tak dibendung. Virus ini nampaknya semakin parah dan jika tak diubati mungkin akan mendatangkan musibah besar di masa depan.

Apa lah yang ada pada artis plastik KPoP? Rupanyakah? Suaranyakah? Tariannyakah? Atau……..entahlah…..

P/s- Retis Korea Utara tak popular pulak ye? Oh yeee…lelaki2 Korea Utara tak lah cantik, malah mereka lebih “lelaki” dari lelaki di Korea Selatan yang kebanyakkannya adalah lelaki plastik yang cantik! Puiii!!! Pergi jahanam!


PASCA BANJIR DAN KEHILANGAN QZ8501

Satu perkara yang kita tidak mahu hadapi adalah kesedihan. Kesedihan tiba dalam pelbagai situasi dan keaadaan. Selalunya penantian penuh pengharapan (baca; mengharapkan perkara positif/perkara baik-baik) yang berakhir dengan kesedihan pasti akan membawa kepada rasa dukacita yang amat sangat.

Ketika ini ada dua musibah besar melanda. Banjir besar dan juga kehilangan pesawat. Pastinya mangsa yang terlibat di dalam kedua-dua nahas ini menantikan perkara yang baik di akhir kesengsaraan mereka.

——–Pfffftttt———

Negeri-negeri di pantai timur dilanda banjir dan pada ketika ini, begitu banyak kemusnahan harta benda dan ada yang meragut jiwa. Sesetengah tempat ada yang sudah surut dan sesetengahnya pula masih ditengelami air. Jalanraya rosak, jambatan runtuh, rumah dihanyutkan, binatang ternak entah ke mana, kereta dan motor yang rosak (baca; kemungkinan besar tak boleh tuntut insurans kerana bencana alam), terputus perhubungan komunikasi malah ada yang tinggal sehelai sepinggang!

Kasihan tak terkata dan kita yang tidak menghadapi situasi itu mungkin tidak merasa apa yang mereka rasa. Apa yang dihadapi oleh mangsa banjir hanyalah kepedihan dan kesedihan, sudah pasti mereka mengharapkan bantuan dari orang ramai dan pihak berwajib untuk meneruskan kelangsungan hidup. Jadi, hulurkanlah setakat mana termampu untuk meringankan beban mereka. Bantu seikhlas mungkin berikan mereka semangat dan jangan sebarkan berita palsu yang mungkin menggangu emosi mereka.

Mungkin hari ini nasib mereka, mungkin esok atau lusa hari kita pula…siapa tahu???

———–Pfffftttttttt————

Saat dan ketika ini, nasib penerbangan QZ8501 telah diketahui. Pesawat ini disahkan terhempas di lautan jawa dan pada saat penulisan ini dibuat, lebih dari 40 mayat telah ditemui menurut portal berita dari BBC News. Pesawat malang itu membawa seramai 162 orang penumpang termasuk anak kapal itu telah hilang dari pengawasan radar pada Ahad lepas ketika melakukan penerbangan dari Surabaya, Indonesia ke Singapura. Malang sungguh nasib mereka.

Di saat kehilangan pesawat ini, kesemua saudara mara mangsa, rakan dan sahabat mengharapkan agar pesawat ini ditemui dalam keaadaan selamat. Mereka mengharapkan keajaiban berlaku. Tapi, sangkaan dan pengharapan mereka meleset. Khabar duka diterima oleh mereka dan perkara ini disahkan oleh Kerajaan Indonesia sendiri.

Apa yang kita harapkan tak selalunya mengembirakan hati dan tak selalu juga membawa perkara yang baik. Kadang-kadang ianya boleh bertukar sebaliknya. Jadi bertabahlah dan bersabar.

P/s-Ada hikmah di sebalik kejadian.